تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / کودکان / علائم و راههای درمان تشنج ناشی از تب در نوزادان و کودکان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
تشنج ناشی از تب، معمولا در کودکان بین شش ماه تا پنج سال با درجه حرارت بیش از 38 درجه سانتیگراد رخ میدهد. اکثر تشنجهای ناشی از تب بین 12 تا 18 ماهگی و در 2 تا 4 درصد از کودکان کمتر از پنج سال رخ میدهد.
هرچند دیدن تشنج ناشی از تب برای فرزندمان ممکن است ترسناک باشد، اما این اختلال باعث آسیب مغزی یا تأثیر بر سطح هوش کودک نمیشود.
داشتن یک تشنج ناشی از تب به معنای ابتلای کودک به صرع نیست. اختلال صرع به صورت بروز دو یا چند تشنج بدون وجود تب تعریف میشود.
تشنج ناشی از تب معمولاً در روز اول بیماری رخ میدهد و در برخی موارد، تشنج اولین علامت مبنی بر ناخوشی کودک است. بیشتر تشنجها زمانی رخ میدهند که درجه حرارت کودک بالاتر از 39 درجه سانتیگراد باشد.
تشنجهای ناشی از تب به دو دسته ساده یا پیچیده طبقهبندی میشوند:
بیشتر بخوانید: درمان نب کودکان
کودکی که تشنج ناشی از تب دارد باید در اسرع وقت توسط پزشک ویزیت شود تا علت تب مشخص گردد. برخی از کودکان، به ویژه کودکان کمتر از 12 ماه، ممکن است نیاز به بررسی و آزمایشهایی داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که تب با مننژیت (عفونت و التهاب جدی پرده پوشاننده مغز) مرتبط نیست. برای این منظور ممکن است پزشک با وارد کردن سوزن در قسمت پایین کمر، نمونه مایع مغزی نخاعی را تهیه و برای بررسی به آزمایشگاه بفرستد. آزمایشها و بررسیهای دیگری نیز ممکن است برای این منظور توصیه شود.
درمان تشنجهای طولانی مدت معمولاً شامل تجویز داروی ضدتشنج و پایش ضربان قلب، فشار خون و تنفس کودک است. اگر تشنج خود به خود متوقف شود، معمولا نیازی به مصرف داروی ضد تشنج نیست. پس از یک تشنج ساده ناشی از تب، اکثر کودکان نیازی به بستری شدن ندارند، مگر اینکه تشنج ناشی از یک عفونت جدی نیازمند درمان در بیمارستان باشد یا با تشخیص پزشک انجام بررسیهای بیشتر لازم باشد.
پس از قطع تشنج، معمولاً پایین آوردن تب به کمک داروهای تببر مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و گاهی به کمک بدنشویه با آب ولرم (و نه سرد) انجام میشود.
بیشتر بخوانید: سرماخوردگی کودکان چیست و چه علائمی دارد؟
کودکانی که یک نوبت تشنج ناشی از تب داشته باشند، در معرض خطر ابتلای مجدد به این عارضه هستند. تقریباً در 30 تا 35 درصد موارد تشنج ناشی از تب تکرار میشود. باید به خاطر داشته باشیم این عارضه لزوماً در همان درجه تب و با هر نوبت تب کردن کودک، اتفاق نمیافتد.
احتمال تکرار تشنج ناشی از تب در موارد زیر بیشتر است:
در صورت بروز تشنج ناشی از تب برای فرزندمان، باید اقداماتی را برای جلوگیری از آسیب رسیدن به کودک انجام دهیم:
در بیشتر موارد، درمان برای پیشگیری از تشنجهای بعدی توصیه نمیشود. علاوه بر این، مصرف داروهای تببر برای جلوگیری از بروز تب در کودک بدون تب توصیه نمیشود، مثلاً اگر کودک سرماخورده است اما تب ندارد.
بهتر است در زمینه کنترل تب (درجه حرارت بیشتر از 38 درجه سانتیگراد) با پزشک مشورت نماییم.
معمولا هوش و سایر جنبههای تکاملی مغز تحت تأثیر تشنج ناشی از تب قرار نمیگیرند.
صرع در کودکانی که تشنج ناشی از تب داشتهاند، شایعتر است. با این حال، خطر ابتلای کودک به صرع پس از یک تشنج ساده ناشی از تب تنها کمی بیشتر از کودکانی است که هرگز دچار تشنج ناشی از تب نشدهاند.
منبع: UpToDate
IR-0523-ABD-8110-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.