تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / آلرژی / کهیر چیست؟ انواع، علائم و روشهای درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
کهیر یک مشکل بسیار شایع است و حدود بیستدرصد از افراد را در طول زندگیشان و در بعضی مواقع، درگیر میکند. در این مطلب قصد داریم به بررسی بیشتر انواع کهیر و راههای تسکین علائم آن بپردازیم.
به نواحی برجسته یا پفکرده، که روی پوست ظاهر میشوند و به شدت خارش دارند، کهیر گفته میشود.
کهیر زمانی ایجاد میشود که ماستسلها(بعضی سلولهای ایمنی) در پوست فعال میشوند و بعضی مواد شیمیایی طبیعی را آزاد میکنند. یکی از این موادشیمیایی، هیستامین است که باعث خارش، قرمزی و تورم پوست در ناحیهای میشود که کهیر بروز پیدا میکند. در بیشتر موارد، کهیر بهطور ناگهانی ظاهر و ظرف چندساعت هم ناپدید میشود.
کهیرها معمولاً بهخوبی به درمان جواب میدهند، درمان هم شامل داروها و اجتناب از هر چیزی است که به ایجاد کهیر منجر میشود.
کهیرها برجستهاند و خارش زیادی دارند وممکن است در پوستهای روشن، قرمز به نظر برسند، در حالیکه تغییررنگ در پوستهای تیرهتر بهسختی قابل مشاهده است. در بعضی موارد، نواحی برجسته، بزرگ و با هم ادغام میشوند. خارش معمولاً آزاردهندهترین علامت کهیر است و ممکن است به اندازهای شدید باشد که در کار و خواب اختلال ایجاد کند.
در نیمی از افراد مبتلا به کهیر، وضعیتی به نام آنژیوادم هم بروز میکند. آنژیوادم شبیه کهیر است اما در لایههای عمیقتر پوست اتفاق میافتد. این وضعیت گاهی به تنهایی و گاهی همزمان با کهیر اتفاق میافتد.
علائم آنژیوادم عبارتند از:
کهیر میتواند به عنوان بخشی از یک واکنش آلرژیک جدیتر هم بروز پیدا کند. اگر بهطور ناگهانی دچار کهیر یا آنژیوادم همراه با علائم زیر بشویم، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنیم. این علائم عبارتند از:
کهیر بر اساس مدت زمانی که فرد دچار آن است، به انواع زیر طبقهبندی میشود:
زمانی که برای اولین بار دچار کهیر میشویم، نمیتوانیم تشخیص بدهیم این مشکل چه مدت طول میکشد، بنابراین حاد یا مزمنبودن آن از همان ابتدا قابل تشخیص نیست.
باوجود شباهتهای همه انواع کهیر، محرکهای آنها در بیشتر موارد متفاوت است. دانستن اینکه چهچیزی به بروز کهیر در ما منجر میشود، به ما کمک میکند بتوانیم از آن محرک دور بمانیم و درنتیجه دچار کهیر نشویم.
در بیشتر موارد، کهیرها حاد بوده و بیشتر از چند روز تا یک یا دو هفته طول نمیکشند. محرکهای کهیر حاد میتوانند شامل موارد زیر باشند:
عفونتها: عفونتها میتوانند در بعضی از افراد به ایجاد کهیر منجر شوند. در واقع، عفونتهای ویروسی عامل بیشتر از هشتاد درصد موارد کهیر حاد در کودکان بهشمار میآیند. انواع ویروسها (حتی ویروسهای معمولی سرماخوردگی) میتوانند باعث کهیر شوند. به نظر میرسد این نوع کهیر در بیشتر مواقع، زمانی ظاهر میشود که سیستمایمنی شروع به پاکسازی عفونت میکند و معمولاً یک یا دو هفته بعد از بروز، ناپدید میشود.
داروها: بسیاری از انواع داروها میتوانند به ایجاد کهیر منجر شوند، از جمله آنتی بیوتیکها و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن.
نیش حشرات: نیش بعضی حشرات مثل زنبورها، میتواند به ایجاد کهیر در اطراف ناحیه نیش منجر شود.
بروز کهیر در سراسر بدن بعد از نیش حشرات، ممکن است نشانه وقوع واکنش جدیتری به نام آنافیلاکسی باشد که درصورت بروز آن، لازم است روند درمان را در سریعترین زمان شروع کنیم.
آلرژی غذایی: آلرژی غذایی میتواند در بعضی از افراد کهیر حاد ایجاد کند. کهیرهای مرتبط با غذا معمولاً در عرض سیدقیقه بعد از خوردن غذا ظاهر میشوند.
غذاهایی که به احتمال زیاد به بروز کهیر در کودکان منجر میشوند عبارتند از:
شیر، تخممرغ، بادامزمینی، سایر آجیلها، سویا و گندم.
غذاهایی که به احتمال زیاد به ایجاد کهیر در بزرگسالان منجر میشوند عبارتند از:
ماهی، صدف، بادامزمینی و سایر مغزها در آجیل.
تماس فیزیکی: اگر به ماده خاصی حساسیت داشته باشیم، ممکن است بعد از تماس با آن دچار کهیر بشویم. برای مثال، کودکانی که به سگها حساسیت دارند، اگر سگ آنها را لیس بزند، ممکن است دچار کهیر شوند. سایر عواملی که تماس با آنها میتواند به بروز کهیر منجر شود عبارتند از:
گیاهان، میوهها و سبزیجات خام و لاتکس.
کهیر مزمن تقریباً هر روز بروز میکند و بیشتر از ششهفته (گاهی برای سالها) طول میکشد. کهیرهای مزمن میتوانند خستهکننده باشند؛ چرا که میآیند و میروند و میتوانند خواب یا کار فرد را مختل کنند. علت کهیر مزمن در بیشتر موارد ناشناخته است، اما محققان گمان میکنند که ممکن است این اختلال، ناشی از وجود مشکلاتی در سیستم ایمنی باشد.
علائم آزاردهنده این نوع کهیر در بیشتر افراد قابلدرمان است. کهیرهای مزمن بهندرت دائمی بوده و در تقریباً پنجاه درصد افراد مبتلا ظرف یکسال به طور کامل بهبود پیدا میکنند.
کهیر میتواند با عوامل فیزیکی مختلفی ایجاد بشود، بعضی از این عوامل عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض سرما: این نوع کهیر در بیشتر موارد با گرمشدن دوباره پوستِ سرد ظاهر میشود.
تغییر دمای بدن یا تعریق: در این نوع کهیر، ضایعهها در بیشتر موارد ریز و متعددند و روی پوست قرمزشده ظاهر میشوند.
فشار: کهیر میتواند چندساعت بعد از حمل اجسام سنگین یا راهرفتن در مسافتهای طولانی، در کف دست یا کف پا بهوجود بیاید. به این دلیل که پوست کف دست و کف پا ضخیم است، این نواحی ممکن است قرمز و متورم بشوند و بروز کهیر روی آنها واضح نباشد.
کهیرهای القایی به این دلیل که معمولاً طولانیمدت اند، نوعی کهیر مزمن محسوب میشوند.
کهیر با دوری از مواردی که باعث ایجاد یا بدتر شدن کهیر میشوند و استفاده از داروها درمان میشود.
اولین درمان کهیر، شناختن محرک(عامل ایجاد کهیر) و بعد دوری از آن است. ولی حتی اگر نتوانیم محرک این مشکل را تشخیص بدهیم، کهیر معمولاً بعد از چند روز یا چندهفته ناپدید میشود.
آنتیهیستامینها میتوانند خارش را تسکین بدهند و بیشتر افراد مبتلا به کهیر به آنها جواب میدهند. ممکن است برای کنترل علائم کهیر به دوز نسبتاً بالایی از این داروها نیاز باشد.
انواع مختلفی از آنتیهیستامینها وجود دارند:
ـ آنتیهیستامینهای غیرخوابآور: بهطور کلی آنتیهیستامینهای غیرخوابآور برای درمان کهیر ترجیح داده میشوند چرا که عوارض جانبی کمتری نسبت به آنتیهیستامینهای قدیمیتر دارند. ضمن اینکه تعداد دفعههای مصرف این آنتیهیستامینها در طول روز کمتر از آنتیهیستامینهای قدیمیتر و معمولاً فقط یک یا دوبار در روز است. برای خریدن بسیاری از آنتیهیستامینهای غیرخوابآور، مثل دسلوراتین، نیازی به داشتن نسخه نیست.
ـ آنتیهیستامینهای قدیمی: آنتیهیستامینهای قدیمی بهسرعت شروع به اثر کردن میکنند و در تسکین علائم بهخوبی عمل میکنند. بعضی از آنها نیاز به نسخه دارند، در حالیکه میتوانیم بعضی دیگر را بدون نسخه تهیه کنیم. مشکل آنتیهیستامینهای قدیمی این است که باید یک دوز از آنها را چهار تا شش بار در روز مصرف کنیم و آنها در بسیاری از افراد عوارضی جانبی (مثل خوابآلودگی) ایجاد میکنند.
پزشکان معمولاً قبل از امتحانکردن سایر درمانها، دوز بالایی از آنتیهیستامینها را توصیه میکنند. با این وجود، استروئیدهای خوراکی میتوانند به تسکین کهیرهای حاد و شدید که با آنتیهیستامینها بهبود پیدا نمیکنند، کمک کنند. به محض بهبود کهیرها، دوز استروئید بهتدریج کم شده و سپس قطع میشود.
استروئیدهای خوراکی ممکن است بهطور موقت برای تسکین کهیر مزمن هم مورداستفاده قرار بگیرند، اما به دلیل عوارض جانبی جدی در مصرف طولانیمدت (ماهها یا سالها)، نباید برای درمان طولانی مدت مورد استفاده قرار بگیرند.
کهیر بر ظاهر ما تأثیر میگذارد و ممکن است مسری بهنظر برسد، اما واقعیت این است که کهیر، مسری نیست.
برای کمک به جلوگیری از بروز کهیر، باید از قرار گرفتن در معرض محرکهایی که منجر به ایجاد واکنشهای آلرژیک در ما میشوند، خودداری کنیم.
کهیر با پرهیز از مواردی که باعث ایجاد یا بدتر شدن آن میشوند و استفاده از دارو برای تسکین علائم، درمان میشود.
بهطور کلی، با آگاهی از محرکهای کهیر و دوری از آنها، میتوانیم به پیشگیری از بروز این مشکل کمک کنیم و در صورت بروز کهیر هم میتوانیم با مصرف داروهایی مثل آنتیهیستامین، علائم خود را کاهش داده و کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشیم.
منابع: medlineplus, uptodate
IR-0127-ABD-2904-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام ، من شب ها که از سرکار میام خونه بعد از نیم ساعت بدنم کهیر میزنه و بعد از یکساعت خوب میشه، علت چه چیزی میتونه باشه.
درود همراه گرامی، از آنجایی که تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است، توصیه می شود، درباره هرگونه علائم خود با ایشان مشورت فرمایید. ایشان پس از معاینه، شنیدن شرح حال و در صورت لزوم انجام آزمایش و یا سایر اقدامات پاراکلینیکی، در زمینه تشخیص و درمان مناسب شما را راهنمایی خواهند کرد.
سلام من یک قسمت از زیر شکمم چند روزه کهیر زده و خارش داره و خوب نمیشه علتش چیه
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست.
عوامل کهیر طولانی مدت چیست؟
درود همراه گرامی در بیشتر موارد علت کهیر مزمن ناشناخته است. طبق نظر محققان ممکن است علت، وجود مشکلاتی در سیستم ایمنی فرد باشد . با این وجود تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است و توصیه می شود در صورت ابتلا به این مشکل در زمینه تشخیص و درمان با پزشک مشورت فرمایید.
درود
من حدود ۱۵ ساله که کهیر میزنم تا حدی که از تورم چشمها بسته میشد و کفشهام به پام نمیخورد،به پزشکان زیادی مراجعه کردم ،ولی درمان قطعی نگرفتم،الان فکسوفنادین۱۸۰ ومونته لوکاست۱۰ وگاهی اوقات نئوتادین میخورم،اگر دو سه روز دارو رو قطع کنم دوباره کهیر میزنم البته نه به شدت قبل،ولی خارش و تورم پا اذیتم میکنه،
آیا داروی چاگزینی هست؟
تا کی باید دارو بخورم؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سپاس فراوان
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری و نیز طول دره درمان پزشک معالج و بر اساس اطلاعات دقیق از شرایط پزشکی شما است.
سلام حدود ۴ ماه است ابن بیماری به جانم افتاده و کهیر میزنم به نمک و گوجه و خیارشور حساس شرم بدنم کلی خارش داره و متورم میشود و بیشتر مواقع لب م متورم میشود .
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام من دختر۵/۵ ساله ام حدود یک هفته است که کهیر زده که بدنش میخاره و بعد از خارش جای خاروندن حالت تاول میشه، امروز بردمش دکتر و فقط شربت هیدروکسید داده ولی مطمئن نیستم که واسش کافی باشه و نمیدونم چکار کنم
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری کودک شما پزشک معالج است.
سلام من ۱۸ سالمه
سه روز میشه که بدنم از شدت خارش کهیر میزنه و یه التهاب های قرمز رنگی روی بازوها و پاهام هست و وقتی میخارونم بلافاصله در میاد و بیشتر میشه و گاهی از شدت خارش میسوزه ..
چیکار کنم خوب بشه واقعا اذیتممیکنه
ممکنه که از کبد چرب چنین اتفاقی افتاده باشه؟
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست.
سلام من ۴۵ سالمه ۱۱ ساله کهیر میزنم تمام بدنم رو درگیر میکنه بر اثر گرما سرما ورزش کار فشار روی بدنم به هر دلیلی خوردن مواد غذایی مثل گوجه فرنگی کیوی سس ها ادویه ها ووووووووخیلی چیزای دیگه به شدت کهیر میزنم و اینکه بعضی وقتا وقتی تو معرض دود ماشینها قرار بگیرم از داخل کهیر میزنم وتنگ نفس میگیرم خیلی اذیتم میکنه لطفا اگر دارویی داره به من معرفی کنید تلفست ۱۸۰ برطرف میکرد دیگه پیدا نمیکنم ایروکست وفکسوفنادین وخیلی از این داروها رو مصرف کردم فایده نداشته فقط تنها چیزی که درد و سوزش و خارش بدنم رو تسکین میده پردنیزولون۵۰ رو نصف یا اگر کمتر کهیر اذیت کنه یک چهارم پردنیزولون خوبم میکنه که این دارو بسیار چاق کننده هم هست ونمیدونم خوب نیست استفاده از همچین دارویی اما چاره ندارم لطفا منو راهنمایی کنید و لطفا دکتر حاذق مربوطه رو به من معرفی کنید لطفا
درود همراه گرامی رسالت وب سایت داروسازی دکتر عبیدی ارتقای سطح سلامت جامعه با افزایش اطلاعات معتبر پزشکی مردم است. متاسفانه امکان معرفی پزشکان عزیز وجود ندارد.
دختر من یکساله ک کهیر میزنه با درد شدید پا و بدن اصلا هم خارش نداره فقط درد.دکتر براش پردنیزولون.فاموتیدین و مونته لوکاست داده اصلا خوب نمیشع یه روز پردنیزولون نخوره مث فلج ها میشه نمیتونه راه بره من چکار کنم هزارجا هم دکتر بردمش دخترم۱۵سالشه
سلام آقا دکتر من پشت گوشمو کمر چند وقتیه کهیر میزن میخاستم ببینم چگونه مداوا میشه پیش دکتر رفتم کمی بهتر شده میشه کمکم کنید
درود. همراه گرامی در صورتی که پزشک تشخیص داده که ضایعات پوستی شما ناشی از کهیر است، بهترین روش برای بهبود و پیشگیری از ایجاد آن دوری از عواملی است که باعث بروز حساسیت می شود. پاینده باشید
سلام من یه جوش های ریزی بدنم زده و هی به مرور زمان اضافه میشه جوش ها کنار هم هستند و هیچ مایع ای داخلش نیست و اصلا نمیخاره حدود یه بند انگشت کنار هم در میان جوشا آیا این کهیره؟ یا چیز دیگس؟
درود. همراه گرامی علائم ناشی از کهیر معمولا با خارش همراه است و در عرض 24 ساعت ضایعات پوستی ناشی از آن از بین رفته با ضایعات جدید جایگزین می شود. برای تشخیص قطعی بهتر است به پزشک مراجعه کنید.پاینده باشید
با سلام وعرض تشکر فراوان از شما من در شهریور۱۴۰۱ در روستا مورد نیش حشرات قرار گرفتم از اون به بعد روی قفسه سینه ام به اندازه یک سکه ۵۰ ریالی متورم وقرمز شد وشروع به خارش کرد ودیگه تا هم اکنون درگیری دارم و محل خارش چند برابر شده ..مواد خوراکی که مصرف میکردم تغییری نکرده با پماد ضدخارش مدتی تسکین وناپدید میشه به محض ترک پماد دوباره وضعیت همان است ایا باید به دکتر مراجعه کنم؟
درود.همراه گرامی به صورت طبیعی انتظار می رود عارضه پوستی به دنبال نیش حشرات بعد از مدت کوتاهی از بین برود. با توجه به ماندگاری این ضایعه توصیه می شود به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. پاینده باشید
با سلام و وقت بخیر
من خیلی دوست دارم موهامو دکلره کنم ولی یه سری انجام دادم کل بدنم قرمز شد و خارش گرفت چیکار کنم؟
بعد اومدم به بینیم پرسینگ زدم هفته ی اول خوب بود ولی بعد از اون صورتم شروع کرد به قرمز شدن و گز گز پوست
درود.همراه گرامی علائمی که ذکر کردید به خاطر حساسیت ایجاد شده و بهتر است از مواردی که واکنش حساسیت را در بدن ایجاد میکند دوری کنید.پاینده باشید.
سلام ببخشید این موقع شب پیام میزارم فرزندم 6سالشه دو روز پیش کل بدن کهیر زده و به زردی میزنه تب هم داره ممنون میشم راهنمایی بفرمایید آمپول آنتی هیستامین هم زدم اما تاثیری نداشته
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
من دو روزه کل تنم کهیر زده دیشب رفتم امپول عضلانی و وریدی تزریق کردن خوب شدم اما مجدد کل تنم کهیر زده باید چکار کنم؟
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای تجویز دارو در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام خسته نباشید دکتر من متاهل هستم ودارای یک فرزند من تمام بدنم کهیر زده حتی صورتم هم لکه های قرمز رنگ زده اما نمیدونم چکارکنم این موقع شب ممنون میشم راهنمایی کنید
درود.پزشک معالج تنها مرجع برای اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید.تا پیش از مراجعه به پزشک میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید. پاینده باشید
سلام خواستم بپرسم که آیا امکان دارد کسی که کهیر زده به خود داروی آنتی هیستامین و دیگر دارو ها هم حساسیت داشته باشد؟! چون من کهیرم از نوع اول هست که تمام بدنم زده اما سر و صورت هم کهیر نزده ،من تقریباً دو روزی هست کهیر زدم در ضمن سنمم 17سال. است
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
عالی بود
بسیار آموزنده بود، خیلی ممنون