تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / سرطان / متاستاز سرطان سینه چیست؟ علائم و نحوه درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
بهتر است قبل از صحبت درباره سرطان پستان و متاستاز آن با خود بیماری سرطان آشنا شویم. سرطان زمانی شروع میشود که سلولهای سالم دچار تغییر شده و با رشد خارج از کنترل، تودهای از سلولها به نام تومور را تشکیل میدهند. تومور میتواند سرطانی یا خوشخیم باشد. تومور سرطانی، توموری بدخیم است، به این معنی که میتواند رشد کرده و به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. تومور خوشخیم هم میتواند رشد کند، اما گسترش پیدا نمیکند.
سرطان پستان که در دید بیشتر افراد با نام سرطان سینه شناخته میشود، به دلیل تغییر در سلولهای طبیعی بافت پستان ایجاد میشود.
سلولهای سرطانی میتوانند از توده اصلی در پستان جدا شده و از راه جریان خون یا لنف به سایر قسمتهای بدن مهاجرت کنند. لنف، شبکهای گسترده ازگرهها و عروق است و وظیفه خارج نمودن باکتریها، ویروسها و مواد زائد سلولی را به عهده دارد.
چنانچه سرطان محدود به پستان یا گرههای لنفی مجاور آن باشد، در مرحله اولیه یا پیشرفته موضعی قرار دارد.
در صورتی که سرطان سینه به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد، به آن سرطان پستان متاستاتیک گفته میشود که به عنوان بالاترین مرحله (مرحله چهار) بیماری در نظر گرفته میشود.
شایعترین قسمتهایی که دچار متاستاز ناشی از این نوع سرطان میشوند، عبارتند از:
ممکن است سرطان پستان ماهها یا حتی سالها بعد از تشخیص و درمان اولیه، در قسمت دیگری از بدن ظاهر شود. تقریباً ۳۰ درصد از زنانی که سرطان پستان آنها در مراحل اولیه تشخیص داده شدهاست، دچار بیماری متاستاتیک میشوند.
علائم سرطان پستان متاستاتیک، با توجه به قسمتی از بدن که دچار متاستاز شده است متفاوت است. لازم است در صورت مشاهده هر گونه نشانه یا علامت جدید، با پزشک خود مشورت کنیم.
در ادامه با برخی از علائم متاستاز سرطان سینه آشنا خواهیم شد. بهتر است بدانیم تمام علائم ذکر شده ممکن است به صورت همزمان در یک فرد ظاهر نشود.
علائم اصلی که نشان میدهد سلولهای سرطانی به استخوان گسترش پیدا کردهاند، موارد زیر است؛
سایر علائم شامل موارد زیر است:
سایر تاثیراتی که متاستاز استخوانی ایجاد میکند، شامل:
بیشتر بخوانید: علائم سرطان معده و دلایل به وجود آمدن آن چیست؟
علائم متاستاز سرطان پستان به مغز شامل موارد زیر است؛
مهمترین علائم متاستاز به کبد، موارد زیر هستند؛
علائم متاستاز به ریه، به شرح زیر است؛
برای انتخاب روش تشخیص متاستاز سرطان پستان پزشک موارد زیر را در نظر میگیرد؛
روشهای زیادی هستند که برای تشخیص سرطان پستان متاستاتیک مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه برخی از آنها را توضیح خواهیم داد. توجه به این نکته ضروری است که تمام تستهای گفته شده لازم نیست برای یک فرد به کار برده شوند.
تعدادی از این روشهای تشخیصی عبارتند از:
پس از تشخیص سرطان پستان متاستاتیک، برای درمان این بیماری نیاز است پزشکانی با زمینه تخصصی متفاوت از جمله؛ فوق تخصص خون و سرطان، جراح، متخصص پاتولوژی، رادیولوژیست و رادیوانکولوژیست با هم همکاری کنند.
هدف اصلی در درمان سرطان پستان متاستاتیک اطمینان یافتن از موارد زیر است:
برنامههای درمانی که پزشکان ممکن است برای بیمار درنظر بگیرند، به موارد زیر بستگی دارد:
در نهایت و بعد از مشخص شدن هدف درمان، پزشک ممکن است یکی از روشهای زیر یا ترکیبی از آنها را برای درمان در نظر بگیرد؛
با توجه به اهمیت این موضوع، درمانهایی که برای متاستاز به استخوان توصیه میشود، به تفکیک بیان میکنیم:
هدف از این درمان، جلوگیری از گسترش بیشتر سلولهای سرطانی، برطرف کردن علائم و فراهم کردن بهترین کیفیت زندگی برای فرد بیمار به مدت طولانی است.
زمانی که تشخیص سرطان پستان متاستاتیک باشد، ممکن است پذیرش آن برای بیمار دشوار باشد و فرد مبتلا احساساتی مثل عصبانیت، ترس، استرس و افسردگی را تجربه کند.
بعضی از افراد ممکن است در ذهن خود درمانهایی که انجام دادهاند را زیر سوال ببرند یا از پزشک معالج یا خودشان عصبانی باشند؛ زیرا اینطور فکر میکنند که نتوانستهاند این بیماری را شکست دهند.
به خاطر داشته باشیم که ابتلا به بیماری متاستاتیک، به معنای ناامیدی نیست. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان پستان در این مرحله، به زندگی طولانی و پویای خود ادامه میدهند. گزینههای درمانی متنوعی برای درمان سرطان پستان متاستاتیک وجود دارد و هر روز شیوههای درمانی جدیدی مورد آزمایش قرار میگیرد.
با وجود اینکه سرطان پستان متاستاتیک ممکن است به طور کامل از بین نرود، اما درمان میتواند آن را برای چندین سال کنترل کند.
اگر یک روش درمانی برای ما موثر نباشد، معمولاً راه دیگری وجود دارد که میتوانیم آن را امتحان کنیم. سرطان ممکن است گاهی فعال شود و سپس به فاز خفتگی برود.
روشهای درمانی مختلف، میتوانند به تنهایی، به صورت ترکیبی یا پشت سر هم، مورد استفاده قرار گیرند.
تا به حال روشی که با استفاده از آن بتوان از سرطان پستان جلوگیری کرد، شناخته نشده است. هرچند بهتر است بدانیم این بیماری هر چه سریعتر تشخیص داده شود، احتمال بهبود آن بیشتر خواهد بود.
بنابراین توصیه میشود با استفاده از روشهای غربالگری که مهمترین آن انجام ماموگرافی است، به خودمان برای تشخیص سریعتر بیماری کمک کنیم.
IR-0625-ABD-9668-AS
منابع: Breast Cancer، National Breast Cancer، Cancer.org، Cancer.net , breastcancernow , health
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.