تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / درد / دلایل و روشهای درمان سردردهای صبحگاهی چیست؟
آنچه در این مطلب میخوانیم:
اگر اغلب صبحها با سردرد از خواب بیدار میشویم، باید بدانیم که تنها نیستیم. تقریباً از هر 13 نفر یک نفر سردرد صبحگاهی را تجربه میکند. این سردردها معمولاً در خانمها و افراد بین 45 تا 64 سال بیشتر دیده میشوند.
مواردی از اختلالات خواب یا مشکلات سلامتی و نیز بعضی عادات شخصی میتوانند باعث سردرد صبحگاهی شوند. آپنه خواب، میگرن و کم خوابی علل شایع این نوع سردردها هستند. با این حال، دندان قروچه، مصرف الکل و برخی داروها نیز میتوانند باعث بیدار شدن ما با سردرد شوند.
با انتقال از خواب به بیداری، بخشهایی از مغز ما نیز شروع به بیدار شدن میکنند و نسبت به تغییرات وضعیت بدن، لمس و صدا حساستر شده و واکنش بیشتری نشان میدهند. در این دوره از حساسیت شدید، ممکن است بیشتر مستعد درد باشیم.
هیپوتالاموس قسمتی در مغز است که ریتم طبیعی شبانه روزی و چرخه خواب را تنظیم و دریافت احساسات و درد را تعدیل میکند. اختلال در عملکرد هیپوتالاموس در طول خواب بر توانایی ما برای تحمل درد تأثیر میگذارد. در نتیجه، در حالی که ممکن است هنگام خواب دردی نداشته باشیم، ممکن است آن را در صبح احساس کنیم.
هرچند که معمولاً اختلالات خواب باعث سردرد صبحگاهی میشوند، اما دلایل متعددی برای بیدار شدن با سردرد وجود دارد.
افراد مبتلا به آپنه خواب در طول خواب دچار اختلال یا توقف تنفس میشوند. این اختلال بین 2 تا 9 درصد از بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد. سردرد صبحگاهی یکی از علائم شایع آپنه خواب است. در حالی که علت دقیق سردردهای ناشی از آپنه خواب نامشخص است، اغلب خروپف بلند، یکی دیگر از علائم رایج آپنه خواب، را عامل ایجاد سردرد صبحگاهی میدانند. با مراجعه به پزشک برای تشخیص و رفع آپنه خواب، ممکن است سردرد صبحگاهی نیز کاهش یافته یا از بین برود.
همه افرادی که خروپف میکنند آپنه خواب ندارند. با این حال، خروپف به تنهایی ممکن است علت بسیاری از سردردهای صبحگاهی باشد. مطالعات نشان داده است که درصد قابل توجهی از افرادی که معمولا خروپف دارند، به طور مکرر با سردرد از خواب بیدار میشوند. داشتن سابقه میگرن، بیخوابی یا اختلالات روانی احتمال سردرد صبحگاهی را در این افراد افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: روش های خانگی درمان سردرد کدام است؟
از آنجایی که کمخوابی یکی از دلایل رایج سردردهای صبحگاهی است، احتمال تجربه سردردهای صبحگاهی در افراد مبتلا به بیخوابی زیاد است. افراد مبتلا به اختلال بیخوابی در به خواب رفتن یا ماندن در خواب دچار مشکل هستند؛ در نتیجه، اغلب خواب کافی ندارند و ممکن است در طول روز احساس بیقراری یا کسالت داشته باشند.
افراد مبتلا به اختلالات ریتم شبانه روزی بیشتر از سایرین دچار سردرد صبحگاهی میشوند. اختلال ریتم شبانه روزی زمانی رخ میدهد که بدن با ریتم استاندارد خواب و بیداری در یک چرخه 24 ساعته هماهنگ نباشد. به دلیل این ناهماهنگی، ممکن است خواب کافی نداشته باشیم و در نتیجه دچار سردرد در هنگام بیدار شدن از خواب شویم.
بیشتر بخوانید: علت و درمان سردرد هرمونی چیست؟ علت سر درد در زنان
پرخوابی یا خواب زیاد نیز میتواند بر سردرد صبحگاهی تأثیر بگذارد. هم خواب با کیفیت پایین و هم خواب طولانیتر با سردردهای شدیدتری در هنگام بیدار شدن همراه هستند. بسته بودن طولانی چشمها میتواند باعث سردرد ناشی از خواب بیش از حد شود.
میگرن، یا سردردهای متوسط تا شدید مکرر، اغلب در صبح رخ میدهند. میگرن شیوع بیشتری در بین زنان و افراد مبتلا به اختلالات خواب دارد. در واقع مبتلایان به میگرن بیشتر با مشکل خواب ناکافی دست و پنجه نرم میکنند و همین موضوع میتواند باعث شروع میگرن شود. بروز سردردهای جدید در افراد مسن باید از نظر بدخیمیها و سایر بیماریهای جدی دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: علائم میگرن چیست ؛ انواع میگرن و سردردهای میگرنی
دندان قروچه یا فشردن دندانها در هنگام خواب، میتواند فرد را با سردرد از خواب بیدار کند. این حرکت شدید منجر به سایش دندان، درد عضلانی و آسیب لثه نیز میشود. علل دندان قروچه در خواب عبارتند از: داشتن فرم نامنظم فک، استرس و اضطراب، اختلال خواب، مصرف الکل و قهوه.
دندانپزشک میتواند تشخیص دهد که آیا دندان قروچه در خواب داریم یا خیر. درمان این اختلال اغلب شامل استفاده از محافظ دهان در شب است. همچنین ممکن است پزشک داروهایی را برای مدیریت درد تجویز و روشهایی را برای مدیریت استرس و اضطراب توصیه کند.
وضعیت بدن ما در زمان خواب میتواند منجر به فشار و تنش شده و به طور بالقوه باعث کاهش کیفیت خواب و در نتیجه سردرد شود. انتخاب یک بالش مناسب یا اصلاح وضعیت بدن در زمان خواب میتواند به کاهش این تنش کمک کند.
نوشیدن الکل به ویژه در مقادیر زیاد در شب با سردرد صبحگاهی ارتباط زیادی دارد. با این حال، حتی در مقادیر کمتر، الکل بر خواب تأثیر میگذارد و به دلایل مختلف میتواند منجر به سردرد صبحگاهی شود:
بیشتر بخوانید: علائم آلرژی در سر یاهمان سردردهای آلرژیک
سردرد یکی از عوارض جانبی مصرف برخی از داروهای بدون نیاز به نسخه و همچنین داروهای تجویزی است. گاهی مصرف دارو برای کنترل سردرد میتواند باعث بروز سردردهای مزمن شود. از طرف دیگر، قطع ناگهانی دارو نیز میتواند باعث سردرد صبحگاهی شود.
داروهایی که میتوانند باعث سردرد شوند عبارتند از:
بیشتر بخوانید: علت سردرد در کودکان
اگر سردردهای صبحگاهی مکرر یا روزانه داشته باشیم، باید با پزشک خود در مورد علت آن صحبت کنیم. بهتر است علائم و نیز عادات خواب خود را در یک دفتر یادداشت کنیم و آنها را با پزشک خود در میان بگذاریم. این کار میتواند به ما کمک کند تا محرک یا محرکهای دقیق سردرد صبحگاهی خود را شناسایی کرده و بر اساس آن یک برنامه درمانی داشته باشیم.
علاوه بر رفع و درمان محرک سردرد، میتوانیم با رعایت نکات زیر بهداشت خواب خود را بهبود ببخشیم:
با رعایت بهداشت خواب و درمان اختلالاتی که باعث سردرد میشوند، ممکن است بتوانیم سردرد صبحگاهی خود را کاهش دهیم یا درمان کنیم.
بهتر است با پزشک خود برای تعیین برنامه درمانی مناسب مشورت کنیم.
منابع: Sleep Foundation
IR-0723-ABD-8386-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.