تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / مغز و اعصاب / ام اس / اماس؛ علل، علائم و درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
تشخیص بیماری اماس در ما یا عزیزانمان، میتواند سوالات زیادی را در ذهنمان ایجاد کند. در این مطلب بهطور مفصل به این بیماری، علل، علائم، انواع و نحوه تشخیص آن خواهیم پرداخت.
بیماری مولتیپلاسکلروزیس(Multiple Sclerosis) که آن را با نام اختصاری اماس(MS) میشناسیم، شایعترین بیماری عصبی ناتوانکننده در بزرگسالان جوان است.
اماس یک بیماری مزمن و خودایمنی است که در آن سیستمایمنی بدن، که بهطور معمول از ما در برابر ویروسها، باکتریها و سلولهای ناسالم محافظت میکند، به اشتباه به دستگاه عصبی مرکزی (مغز، طناب نخاعی و اعصاب بینایی) حمله میکند. نتیجه این حمله تخریب میلین (ماده محافظ دور رشتههای عصبی) و اختلال در سیگنالهای ورودی و خروجی به مغز است که منجر به بروز علائم اماس میشود. این بیماری در افراد مختلف به شکل متفاوتی بروز پیدا میکند و علائم آن معمولاً بین سنین بیست تا چهل سالگی بروز میکند.
ام اس به ندرت کشنده است و بیشتر افراد مبتلا به آن امید به زندگی طبیعی دارند.
علائم اماس متغیر و غیرقابل پیشبینی هستند. این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و میتوانند در طول زمان تغییر کنند. یک فرد ممکن است تنها یک یا دو مورد از علائم احتمالی را تجربه کرده و دیگری علائم خیلی بیشتری را تجربه کند.
بعضی از علائم شایع این بیماری عبارتند از:
علت بیماری اماس به طور دقیق مشخص نیست، به نظر میرسد این بیماری تا حدودی زمینه ژنتیکی دارد و تا حدودی هم ناشی از فاکتورهای محیطی است.
بعضی از عواملی که به عنوان علل احتمالی اماس مطرح شدهاند عبارتند از:
پزشکان از آزمایشهای مختلفی برای ردکردن یا تأیید تشخیص این بیماری استفاده میکنند. علاوه بر سابقه پزشکی کامل فرد بیمار، معاینه فیزیکی و معاینه دقیق عصبی، پزشک ممکن است انجام موارد زیر را هم لازم بداند:
درمان اماس به نوع بیماری در فرد مبتلا بستگی دارد. پزشک معالج میتواند بیمار را درباره گزینههای درمانی و بهترین داروها با توجه به شرایط فرد مبتلا، راهنمایی کند. داروهایی که برای درمان افراد مبتلا به اماس به کار میروند ممکن است تزریقی یا خوراکی باشند.
پزشکان برای بیمارانی که حملههای اماس دارند از داروهایی استفاده میکنند که پاسخ خودایمنی بدن را کاهش میدهند و میتوانند طول دوره حمله را کوتاهتر کنند.
برای افرادی که اماس فعال دارند، یعنی حملههای جدیدی را تجربه میکنند یا اسکن MRI آنها علائم جدیدی از اماس را نشان میدهد، داروهای مختلفی وجود دارند. این داروها، که “درمانهای اصلاحکننده بیماری (DMTs)” نامیده میشوند، بیماری را درمان نمی کنند، اما احتمال تشدید علائم اماس را کاهش میدهند.
پزشکان همچنین سعی میکنند علائم اماس را توسط داروها درمان کنند و کیفیت زندگی فرد بیمار را از این طریق ارتقا دهند.
در صورت ابتلا به اماس، رعایت نکات زیر میتواند به بهبود شرایط کلی ما کمک کند:
بسیاری از بیماران مبتلا به اماس سوالاتی درباره فرزندآوری و بارداری در صورت ابتلا به اماس دارند.
ابتلا به اماس بر قدرت باروری زنان و مردان مبتلا به اماس تاثیر نمیگذارد.
زنان مبتلا به اماس میتوانند بارداری طبیعی داشته باشند و نوزاد سالمی به دنیا بیاورند وحتی در مواردی با مشورت با پزشک به نوزاد خود شیر بدهند.
نکته مهم این است که فرد مبتلا به اماس، باید قبل از شروع اقدام برای بارداری درباره بهترین زمان اقدام برای بارداری با پزشک خود مشورت کند. ضمن آنکه بعضی از داروهایی که در درمان اماس به کار میروند در دوران بارداری قابل استفاده نیستند و در صورت لزومِ ادامه درمان، داروهایی که در این دوران ایمن هستند مورد استفاده قرار میگیرند. احتمال عود بیماری اماس در دوره بارداری کمتر است، و ممکن است در ماههای بعد از زایمان شایعتر باشد. مشورت با پزشک معالج پیش از شیردهی به نوزاد هم ضروری است.
در صورت ابتلا به اماس، درمانهای توانبخشی میتوانند به ما کمک کنند تواناییهای خود را برای عملکرد بهینه در محل کار، خانه و جامعه ارتقا بدهیم.
با شروع تشخیص ابتلا به اماس، متخصصان توانبخشی میتوانند آموزش و راهکارهایی را برای ارتقای سلامتی، بهبود شرایط کلی، و کاهش خستگی ارائه داده و مشکلات گفتاری، اختلالات بلع و مشکلات تفکر و حافظه ما را ارزیابی و درمان کنند.
بعضی از روشهای توانبخشی بیماران مبتلا به اماس عبارتند از فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و توانبخشی شناختی.
درمان بهموقع در بیماران مبتلا به اماس میتواند با کاهش تعداد حملهها و در ادامه کاهش احتمال بروز ناتوانی منجر به بهبود سلامتی و تندرستی طولانی مدت افراد مبتلا، میشود. حالت ایدهآل، شروع درمان در سریعترین زمان ممکن است اما حتی دیرتر شروع کردن درمان هم برای بیمار فواید زیادی به همراه خواهد داشت و بهتر از زمانی ست که بیمار درمانی نداشته باشد.
اماس یک بیماری مزمن است و هدف از درمانهای اصلاحکننده بیماری، جلوگیری از بروز عود، کند کردن پیشرفت بیماری و افزایش کیفیت زندگی بیمار است. بنابراین پایبندی به درمان، تبعیت از دستورات درمانی پزشک معالج و مصرف منظم داروها در بیماران مبتلا به اماس ضروری است. پیروی دقیق از درمان به ما در دستیابی به درمان کارآمد کمک میکند و عدم پایبندی به درمان میتواند به عدم موفقیت درمان و افزایش خطر عود بیماری منجر شود.
در صورت ابتلا به اماس، اگر درمان مناسبی دریافت کنیم و بهدرستی از آن پیروی کنیم، میتوانیم به یک زندگی طبیعی امیدوار باشیم.
اماس یک بیماری خودایمنی است و واگیردار یا مسری نیست.
به طور کلی در صورت ابتلای خود یا هریک از عزیزانمان به این بیماری، میتوانیم با افزایش آگاهی خود از این بیماری و اهمیت دادن به نکات کلیدی در درمان آن مثل پیروی از دستورات پزشک معالج، به بهبود کیفیت زندگی خود یا فرد مبتلا به آن کمک کنیم.
منابع: ninds, uptodate, nhs, nationalmssociety, mssociety, ncbi
IR-0826-ABD-2304-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام
من این با داشتن علائم زیر ممکنه ام اس داشته باشم؟!
۱.تغییر در بینایی
۲.تکرر ادرار
۳.سرگیجه
۴.خواب رفتن پا، دست و حتی انگشت ها
۵.گز گز کردن پا
۶.گاهی سردرد
۷.خارش گلو
از دخانیات هم استفاده نمیکنم ولی در معرض دود اون قرار دارم و با اینکه عموما آدم استرسی نبودم، جدیدا خیلی دچار اضطراب میشم.
درود. پیشنهاد ما این است که به پزشک متخصص مراجعه بفرمایید.
لطفا بگید تا چند سال باید دارو استفاده کرد؟
درود. با توجه به این که همه عوامل دخیل در پیدایش و ادامه سیر طبیعی اماس هنوز به طور کامل شناخته نشده است پاسخ دادن به پرسش شما بسیار دشوار است. پیگیری مداوم درمان و مشکلات آن با پزشک معالج و واحد پشتیبانی بیماران اماس داروسازی دکتر عبیدی میتواند به فرد کمک نماید که از لحظههای دشوار راحتتر عبور کند.