تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / آلرژی / بررسی علت و درمان خانگی خس خس سینه و گلو
منظور از خسخس سینه صدای سوتمانند بلندی است که هنگام نفس کشیدن و اغلب در هنگام بازدم (بیرون دادن نفس) تولید میشود. چنین حالتی در اثر تنگی کانال هوایی رخ میدهد که ممکن است یکی از عوامل زیر باعث اینکار باشند:
اگر از علت خس خس سینه خود آگاهی نداریم، به پزشک مراجعه کنیم. پزشک در صورت نیاز اقدامات درمانی لازم را انجام میدهد. در کنار اقدامات درمانی و داروهایی که پزشک تجویز میکند، روشهای خانگی مختلفی نیز برای کاهش خس خس سینه وجود دارد.
بیشتر بخوانید : آسم در بارداری
در مواردی که علت خس خس سینه، وجود خلط در کانال هوایی باشد، مایعات گرم، مفید هستند. نوشیدن چای گیاهی و آب گرم از طریق آبرسانی به بدن منجر به کاهش خلط میشود.
تنفس هوای مرطوب یا بخار آب مانند نوشیدنی گرم عمل میکند. این کار موجب کاهش خلط در راه هوایی میشود و نفس کشیدن را سادهتر میکند. برای این منظور میتوانیم در یک حمام پر از بخار، دوش آب گرم بگیریم یا در خانه دستگاه بخور قرار دهیم. سونای بخار نیز مناسب است ولی از سونای خشک بپرهیزیم.
برخی مشکلات مزمن تنفسی منجر به علائمی مانند خس خس سینه میشوند. تحقیقات نشان میدهد که تغذیه نقش اساسی در کنترل این علائم دارد. یک مطالعه مروری در سال ۲۰۱۵ نشان داد که ویتامین C خاصیت حفاظتی از سیستم تنفسی را دارد. همچنین مطالعات نشان دادهاند که مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C مؤثرتر از مصرف مکملهای این ویتامین است. به همین دلیل برای برخورداری از فواید ویتامین C، میتوانیم مواد غذایی زیر را به رژیم خود اضافه کنیم:
از طرفی تقویت سلامت تنفسی با رژیم غذایی سرشار از ویتامین D و E در ارتباط است. ویتامین D در مواد غذایی زیر موجود است:
مواد سرشار از ویتامین E:
مطالعهای نیز در سال ۲۰۱۳ پیشنهاد کرد که زنجبیل تازه، شامل ترکیباتی است که میتواند با ویروسهای سیستم تنفسی مبارزه کند. با دمنوش زنجبیل تازه، از فواید نوشیدنی گرم و زنجبیل تازه برخوردار شویم. همچنین اگر علت خس خس سینه عفونت ویروسی باشد، خواص ضد ویروسی زنجبیل به درمان عفونت ریه کمک میکند.
سیگار کشیدن علاوه بر تحریک راه هوایی موجب مشکلات جدی در بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) مانند آمفیزم و برونشیت مزمن شده که چنین بیماریهایی با خس خس سینه همراه هستند.
از طرف دیگر در اطرافیان فرد سیگاری، به خصوص کودکان احتمال خسخس سینه بیشتر میشود. به همین دلیل خطر ابتلا به حملات آسمی شدید و عفونت دستگاه تنفسی در کودکانی که در معرض دود سیگار اطرافیان قرار دارند، بیشتر است. همچنین برای کاهش خسخس سینه خوب است از سایر دودها مثل دود آتش، باربیکیو و دیگر منابع دودزا دوری کنیم.
نفس کشیدن با دهان نیمه باز (که در آن لبها بسیار به هم نزدیک شدهاند) یک روش برای کاهش تعداد نفس کشیدن و در عین حال افزایش کارآمدی آن است. در این روش از طریق باز ماندن طولانی راه هوایی، هر تنفس اثر بیشتری دارد. در تنفس مؤثر، به تلاش زیاد برای نفس کشیدن احتیاج نیست. بهاینترتیب با بهبود تنگی نفس، خس خس سینه کاهش پیدا میکند.
برای این تمرین تنفسی، گردن و شانهها را در حالت رها قرار میدهیم. بهآرامی با دو شمارش از طریق بینی هوا را فرو دهیم. سپس لبها را به شکلی که انگار میخواهیم سوت بزنیم درآورده و بهآرامی در چهار شماره هوا را بیرون دهیم. خوب است این تمرین را بارها تکرار کنیم تا علائم فروکش کند. بعد از این تمرین ممکن است خس خس سینه بهطور کامل برطرف شود یا تا حد خوبی بهبود یابد.
در برخی از افراد ورزش و فعالیت در هوای سرد و خشک موجب تنگی راه هوایی میشود. بهاینترتیب با افزایش تعداد تنفسها ممکن است دچار خس خس سینه شوند. این حالت، آسم ناشی از ورزش نامیده میشود. البته بدین معنا نیست که تنها در افرادی که دچار آسم هستند دیده شود.
اگر تنها زمانی که در هوای سرد ورزش میکنیم دچار خس خس سینه میشویم یا علائم ما در هوای سرد تشدید میشود، در فصل سرما تمرینات خود را به فضای بسته منتقل کنیم.
گرچه خس خس سینه به تنهایی مشکلی خطرناک و تهدیدکنندهای نیست، ولی میتواند از علائم یک بیماری جدی باشد. اگر نوزاد یا کودکمان دچار خس خس سینه شده است یا خودمان از خس خس سینه شدید رنج میبریم، با پزشک مشورت کنیم. اگر خسخس سینه را همراه با علائم زیر تجربه کردیم لازم است فوراً به مراقبتهای پزشکی اورژانسی مراجعه کنیم:
نتیجهگیری
خس خس سینه در اثر تنگی راه هوایی ناشی از بیماری، التهاب یا یک مشکل جدی رخ میدهد. همکاری ما با پزشک معالج تا زمانی که علت خس خس سینه مشخص شود از اهمیت بالایی برخوردار است. زمانی که پزشک برنامه درمان ما را تعیین کرد، میتوانیم برای کاهش خس خس سینه از روشهای خانگی در کنار درمانهای دارویی تجویزشده استفاده کنیم.
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
شدیدا سرماخوردم. بلاخره بعد دو بار رفتن به دکتر خوب شدم. اما خس خس سینه ام با خلط مامدند. البته بدونه درد و تنگی نفس
چکار کنم
درود همراه گرامی، توصیه می شود در زمینه علائم بروز یافته با پزشک معالج خود مشورت فرمایید ایشان پس از معاینه، شنیدن شرح حال و در صورت نیاز انجام آزمایش ها و سایر اقدامات پاراکلینیکی، بر اساس اطلاعات دقیق از شرایط پزشکی شما و پس از تشخیص صحیح، شما را راهنمایی خواهند کرد.
سلام دخترمم۹سالشه لوزه سوم داره دکترگفته بودبایدعمل بشه.پدرش قبول نکرد.الانم مدرسه هابازشده سرماخورده نفس نمیتونه بکشه.سرفه ی خلط دار.میشه راهنمایی کنیدچیکارکنم.زودترخوب بشه.دکترقرص آزیتروماسین.وشربت دکسترومتورفان نوشته
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است، ایشان با داشتن اطلاعات دفیق از شرایط پزشکی فرزند شما، شما را در این زمینه راهنمایی خواهند کرد.
سلام، صبح ها که خواب هستم از شدت خس خس و دم بازدم های پرصصدا هر چند دقيقه میپرم اصلا قادر نیستم سرم رو بگذارم دوربری ها هم ازم اذیت میشن اصلا صبح ها برام مرگ اوره
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست