تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / فشار خون نرمال (طبیعی) و کنترل آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
با توجه به اهمیت فشارخون (blood pressure) در حفظ سلامتی و عوارض فشارخون بالا مثل افزایش احتمال بروز سکته قلبی و سکته مغزی، در این مطلب قصد داریم درباره فشار خون نرمال، اعداد فشار خون در اندازه گیریها و نکات مهم در اندازهگیری صحیح و دقیق فشار خون بیشتر بدانیم.
فشار خون نیرویی است که خون به دیواره سرخرگها وارد میکند. فشار خون با دو عدد بیان میشود:
واحد اندازهگیری فشارخون میلیمتر جیوه (mm Hg) است؛ برای مثال، اگر فشارخون فردی 140 روی 90 یا 90/140 میلیمتر جیوه باشد، به این معنی است که فشار سیستولی، 140 میلیمتر جیوه و فشار دیاستولی، 90 میلیمتر جیوه است.
پنج محدوده فشارخون بر اساس طبقهبندی انجمن قلب آمریکا عبارتند از:
فشارخون دیاستولیک (mmHg) | و/ یا | فشارخون سیتولیک (mmHg) | طبقهبندی فشارخون |
کمتر از 80 | و | کمتر از 120 | فشار خون نرمال |
کمتر از 80 | و | 129-120 | فشارخون افزایشیافته |
89-80 | یا | 139-130 | مرحله 1 فشارخون بالا |
90 یا بیشتر | یا | 140 یا بیشتر | مرحله 2 فشارخون بالا |
بیشتر از 120 | و/ یا | بیشتر از 180 | بحران فشارخون بالا |
فشار خون نرمال (طبیعی)، به عدد سیستول کمتر از 120 میلیمترجیوه و عدد دیاستول کمتر از 80 میلیمترجیوه گفته میشود. اگر نتایج اندازهگیری ما در این محدوده قرار بگیرد، باید عادتهای صحیح برای قلب مثل پیروی از یک رژیمغذایی متعادل و ورزش منظم را برای حفظ فشار خون نرمال ادامه دهیم.
زمانی که فشارخون سیستولی بهطور مداوم بین 120-129 و فشارخون دیاستولی کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه باشد، فشارخون افزایشیافته به حساب میآید. افرادی که فشارخون افزایشیافته دارند، در معرض خطر ابتلا به فشارخون بالا هستند و باید اقدامات لازم برای کنترل این وضعیت را مدنظر داشته باشند.
مرحله ۱ فشارخون بالا زمانی است که بهطور مداوم فشارخون سیستولی 130-139 یا فشارخون دیاستولی 80-89 میلیمتر جیوه باشد. در این مرحله، پزشک علاوه بر توصیه به اقداماتی برای اصلاح سبک زندگی، ممکن است بر اساس عوامل خطرساز هر فرد برای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی(مثل حمله قلبی یا سکته مغزی)، داروهای کنترل کننده فشارخون تجویز کند.
مرحله ۲ فشارخون بالا زمانی است که فشارخون بهطور مداوم ۹۰/۱۴۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر باشد. در این مرحله، پزشک ترکیبی از داروهای کنترل کننده فشارخون و اصلاح سبک زندگی را تجویز میکند.
اگر فشارخون سیستولی بهطور ناگهانی از۱۸۰ میلیمتر جیوه و یا فشار دیاستولی از 120 میلی متر جیوه بیشتر شود، ممکن است دچار بحران فشارخون بالا شده باشیم و این مرحله از فشارخون بالا نیاز به تماس با اورژانس و مداخله پزشکی دارد.
بهطورمعمول، به فشارخون سیستولی (عدد بزرگتر)، بهعنوان عامل خطر اصلی برای بیماریهای قلبی عروقی در افراد بالای ۵۰ سال، توجه بیشتری میشود. بااینحال، هم فشارخون سیستولی و هم دیاستولی افزایشیافته، معیاری برای تشخیص فشارخون بالا هستند.
در بیشتر افراد، فشارخون سیستولی به صورت تدریجی با بالا رفتن سن، بیشتر میشود که علت آن سخت شدن تدریجی دیواره سرخرگهای بزرگ، ساخته شدن پلاک (تجمع چربی، کلسترول، کلسیم و سایر مواد موجود در خون در دیواره شریانها) در طول زمان و بروز بیماریهای قلبی -عروقی در سنین بالاتر است.
تنها راه برای تشخیص فشارخون بالا، اندازهگیری فشارخون است. اندازهگیری فشارخون بخش مهمی از ارزیابی وضعیت سلامت هر فرد بهحساب میآید، پس بهتر است همه ما بدانیم باید چه زمانی فشارخون خود را اندازهگیری کنیم. طبق توصیه متخصصان:
پایش فشارخون در منزل و توسط خود فرد، جایگزین مراجعههای ما به پزشک نیست، با این حال، به پزشک معالج کمک میکند تا تشخیص دهد آیا درمانها برای کنترل فشار خونمان موثر هستند یا نه. به یاد داشته باشیم حتی اگر با مصرف داروهای کنترلکننده فشارخون، اعداد فشار خون در پایش خانگی اعداد مطلوبی هستند، نباید مصرف داروهایمان را قطع کنیم.
برای اندازهگیری فشارخون از دستگاهی به نام فشارسنج استفاده میشود، بهتر است برای تهیه دستگاه فشارسنج معتبر با پزشک خود مشورت کنیم. برای اندازهگیری فشارخون به روش صحیح لازم است نکات زیر را رعایت کنیم:
اگر فقط در یک بار اندازهگیری، اعداد فشار خونمان بالا باشد، به شرطی که این عدد بزرگتر یا مساوی 120/180 نباشد، این اتفاق دلیلی برای یک هشدار فوری نیست. باید برای بار دوم فشارخون خود را اندازه بگیریم و نتایج دو اندازه گیری را یادداشت کنیم و بعد به پزشک معالج خود ارائه دهیم و با او مشورت کنیم.
توجه داشته باشیم اگر فشارخون بهطور ناگهانی از ۱۲۰/۱۸۰ میلیمتر جیوه بیشتر شد، باید بعد از پنج دقیقه دوباره فشارخون خود را اندازهگیری کنیم و درصورتیکه فشارخونمان همچنان بهطور غیرعادی بالا باشد، باید فوراً با پزشک یا اورژانس تماس بگیریم.
در صورت داشتن فشارخون بالاتر از ۱۲۰/۱۸۰ میلیمتر جیوه یا بروز علائمی که نشاندهنده آسیب به اندامهای حیاتی هستند، مثل درد قفسه سینه، تنگینفس، درد در ناحیه پشت و بین کتفها، بیحسی یا ضعف، اختلال در بینایی یا مشکل در صحبت کردن، نباید منتظر پایین آمدن فشارخون بمانیم و باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیریم.
با داشتن یک سبک زندگی سالم، میتوانیم به حفظ فشارخون نرمال خود کمک کنیم. عادتهای یک زندگی سالم عبارتند از:
به طور کلی، باید از فشارخون نرمال و اهمیت اعدادفشار خون آگاه باشیم تا بتوانیم در پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا و عوارض مهم آن گامهای موثری برداریم.
IR-0626-ABD-1995-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
بسیار عالی بود ، سپاسگزارم از اطلاعات مفیدی که در اختیار ما قرار دادید
درود و سپاس از همراهی شما
خیلی خوب است مطالب ارزنده بود ممنون
درود و سپاس از همراهی شما
سلام من خانمی ۴۰ ساله هستم با سر درد بیدار شدم از خواب فشارم ۱۳ روی ۹ بود تا حالا سابقه نداشتم فشارم بالا باشه باید چی کار کنم این موقع ها
درود همراه گرامی، از آنجایی که تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری، پزشک معالج و بر اساس اطلاعات دقیق از شرایط پزشکی شما است، توصیه می شود در این زمینه با پزشک معالج خود مشورت فرمایید.
من متولد ۱۳۳۴هستم فشارم چطوری باشد تا بفهمم فشارم نرمال هستش درمنزل فشارم گرفتم فشارم ۱۴ رو ۳بود فشار پایینم ۹۰ بود ضربان قلبم ۵۹بود یعنی الان فشارم چطوره
“درود همراه گرامی
بر اساس دستورالعمل های فشار خون، عدد فشار خون نرمال کمتر از 120 میلی متر جیوه برای فشار ماکزیمم، و کمتر از 70 یا 80 میلی متر جیوه برای فشار مینیمم است. توصیه می شود به منظور اندازه گیری صحیح فشار خون، بررسی فاکتورهای خطر یا بیماری های احتمالی زمینه ای و اثبات صحت عدد فشار خون خود به پزشک مراجعه نمایید.
“
سلام بیمارانی که فشار خون دارند پس از مصرف داروی فشار خون در مدت طولانی (مثلا بعد از 3 سال) ،فشار خونشون باید چه عددی باشد؟
درود همراه گرامی، فشار خون هدف برای هر فرد با توجه به شرایط پزشکی فرد و توسط پزشک معالج ایشان مشخص می گردد. لذا توصیه می شود در این زمینه با پزشک معالج خود مشورت فرمایید.
الان سه روز است قرص اربیکور 40 میخورم اصلن فشار م را پایین نیاورد در صورتی که قبلن فشارم زیر 14/9 بود بر عکس فشارم بالا رفنه
درود همراه گرامی، توصیه می شود در این زمینه با پزشک معالج خود مشورت فرمایید. ایشان تنها مرجع اظهار نظر در این زمینه است و با داشتن اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما، شما را راهنمایی خواهند کرد.
الان قرص لوزار..ومترال.واستامینی فون مصرف میکنم سن ۵۳ سال وچاق هم نیستم ولی شبها بخاطر بی خوابی دو عدد قرص الپراز لام گاهی ۳ عدد باهم لوزارپام ۱..پل.ی هنوز نوسان فشار دارم….
درود. به پزشک معالج اعتماد کنید و پس از پایان دوره درمان نتایج درمان و توقعات خود را با وی در میان بگذارید. پاینده باشید.ضمن اینکه سر درد ممکن است همیشه به دلیل فشار خون بالا ایجاد نشود و دلایل دیگری داشته باشد از جمله مصرف بیش از اندازه مسکن و داروهای آرام بخش،استرس و… که نیاز به بررسی دارند.
ازچه حدی فشارخون پایین تر باشه فرد به کما میره رو نگفتید؟چون دیدم خیلی ها اشتباهی میگن فشارم چهار شده بود
درود.همراه گرامی فشار خون پایین با توجه به عامل ایجاد کننده آن در افراد مختلف عوارض متفاوتی به جای میگذارد.تندرست باشید