سی بار شستم ولی هنوز کثیفه!
در اختلال وسواس، فکری استرسزا، ناخوشایند و بیربط دائم سراغ فرد میآید و فرد درنتیجه رنج ناشی از این فکر و عدم توانایی در بیان این رنج، احساس نیاز میکند که یک رفتار خاص را دائماً تکرار کند. افکار استرسزا، ناخواسته و بیربط که مداوم به ذهن خطور مینماید را «وسواس فکری» و زمانی که فرد احساس نیاز میکند تا یک رفتار خاص را مداوم تکرار نماید «وسواس عملی» میگویند. ممکن است اختلال وسواس، پایه ارثی و ژنتیک داشته باشد. وقایع ناخوشایند یا روابط ناسالم خانوادگی نیز اختلال وسواس را آغاز یا وخیمتر میکند.
اختلال وسواس یا OCD میتواند در کودکی، در اغلب مواقع نزدیک دهسالگی خود را نشان دهد. بعید است بعد از سن 30 سالگی اختلال وسواس آغاز شود.
مبتلایان به وسواس به سبب اندیشههای ناخواسته و ناراحتکننده که مدام به ذهنشان خطور میکند، رنج زیادی میکشند و برای کنترل این رنج، بدون این که از آن صحبت کنند رفتارهایی تکراری از خود بروز میدهند. برای نمونه، خانمی که وسواس فکری کثیف بودن دستش او را از درون مدام آزرده میسازد، بدون این که رنج خود را بگوید شاید در طول روز دستش را پنجاه بار بشوید. (وسواس عملی)
علائم اختلال وسواس فکری
تاکنون فهمیدیم که اختلال وسواس دو دسته علامت دارد: علائم ناشی از وسواس فکری و علائمی به دنبال وسواس عملی. این علائم رنج آور هستند، وقت زیادی از فرد تلف میکنند و ممکن است کارکرد او را کم کنند.
موضوع وسواس فکری در افراد بسیار متنوع است و با ترس همراه است. شایعترین انواع آن به قرار زیر هستند:
- ترس از آلودگی و کثیفی
- ترس از تصادف و اقدامات خشن دیگران (مثل وسواس قفل بودن در خانه به دلیل ترس از دزدی)
- ترس از اقدام خشن یا سوءرفتار جنسی خود (مثلاً مادری مهربان که میترسد فرزند خودش را خفه کند.)
- ترس از بینظمی و قرینه نبودن اشیا و وسایل (مثلاً چینش نامنظم غذا در بشقاب)
علائم اختلال وسواس عملی
بیشتر مبتلایان به اختلال وسواس میدانند که این ترس و اضطراب آنها منطقی نیست و سعی میکنند آن را نادیده بگیرند و سرکوب کنند. گاهی هم برای رهایی موقت از آن، یک رفتار تکراری انجام میدهند.
وسواس عملی همین رفتاری است که دائماً تکرار میشود تا اضطراب ناشی از وسواس فکری کاهش پیدا کند. وسواس عملی لزوماً با ریشههای اضطراب ارتباط منطقی ندارد. نمونههایی از وسواس عملی:
- شستن دست یا حمام زیاد و مداوم
- پرهیز از دست دادن با دیگران یا دست زدن به دستگیرهی در
- چک کردن مداوم قفل یا اجاق گاز
- شمردن مکرر اجسام و اشیا
- چینش بیش از حد منظم وسایل در خانه یا محل کار
- خوردن غذاها با ترتیب بسیار خاص
- تکرار دعایی خاص به طور مداوم
هر کدام از ما ممکن است در لحظهای احساس نیاز کنیم که قفل در را چک کنیم یا دستمان را دوباره بشوییم؛ لزوماً هر کسی این کار را کرد اختلال وسواس ندارد. کسانی که وسواس دارند وسواس فکری و عملی آنها شدیداً استرسزا و بیش از حد معقول است، زمان زیادی را برای رفتار وسواسی هدر میدهند، در خانه، محل کار یا در روابطشان اختلال ایجاد میشود و حتی ممکن است به سبب تکرار زیاد یک رفتار به خودشان آسیب بزنند.
بعید است اختلال وسواس خودبهخود برطرف شود. اگر آن را درمان نکنیم، ممکن است علائم آن تا سالها ادامه پیدا کند. فردی که دچار وسواس است معمولاً علائم را 5 تا 10 سال تحمل میکند و بعد به پزشک متخصص اعصاب و روان (روانپزشک) مراجعه میکند. دقت کنیم که هیچ پیشگیری برای اختلال وسواس وجود ندارد.
درمان اختلال وسواس
موفقترین درمان برای اختلال وسواس به کار بردن ترکیب دارودرمانی و رواندرمانیست. گاهی افسردگی یا یک بیماری دیگر علاوه بر اختلال وسواس در فرد وجود دارد و درمان آن بیماری، به کنترل وسواس بسیار کمک میکند. پیدا کردن درمان ایدهآل برای هر فرد مبتلا به بیماری وسواس همیشه راحت نیست و گاهی باید چندین و چند بار به همان پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنیم و درمانهای مختلف را بیازماییم تا به بهبودی دست پیدا کنیم.
تکنیکهای رواندرمانی متعددی برای کمک به درمان مبتلایان به وسواس وجود دارد. مهم است در مرحله نخست، بیمار آموزش لازم را درباره ماهیت وسواس و درمانها دریافت کند و حمایت لازم را از خانواده، دوستان و گروه های حمایتی بگیرد.
سلام
درمان وسواس و استرس یا اضطراب با دارو چند ماه طول میکشه ؟
درود. گاهی اختلال وسواس قابل علاج نیست و فقط تا هنگامی که دارو مصرف میشود، کنترل میگردد. بنابراین مدت درمان با توجه به اطلاعاتی که فرد به روانپزشک ارائه میدهد توسط وی تعیین میشود و گاهی سالها ادامه مییابد.
حساس گناه و شرم و عذاب وجدان بیدلیل به خاطر وسواس فکریه؟ اگه هست درمانش چیه؟ درمانش قرصه یا روان درمانی؟
درود. قیمت دارو برای مصرفکننده توسط سازمان محترم غذا و دارو تعیین میشود. لطفا برای اطلاع از قیمت داروها به صفحه جستجوی دارو در وب سایت این سازمان مراجعه بفرمایید. پاینده باشید.
سلام من 15سالمه و درگیر استرس شدید و اضطراب غیرقابل کنترلم
همش احساس میکنم قزاره یکی از عزیزانم رو از دست بدم و افسردگی دارم
علائم وسواس فکری هم دارم و یک سری رفتار هایی انجام میدم که از نظر بقیه عجیبه
و وقتی اون رفتار ها طوری که من میخوام نیست شدیدا عصبی میشم و نمیتونم کنترلش کنم
شب ها اصلا راحت خوابم نمیبره یا خواب های بد میبینم و از خواب میپرم و دیگه نمیتونم بخوابم
مدام تو خونه درحال گریه کردنم و میترسم اتفاقی بیافته
میشه لطفا کمکم کنید؟
من نمیدونم پیش کی باید برم و چیکار باید بکنم یا چه دارویی باید مصرف کنم
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
من وسواس فکری عملی دارم و 22 سالمه.
وسواسم برای من اینطوره: فکر های غیر منطقی برای انجام کار های بی معنی و اظطراب موقع انجام ندادنشون. افکاری که بهت تحمیل میکنن ممکنه چیزی باشی که نمی خوای باشی و از این بابت رنج میکشی خسته میشی و می خوای بخوابی و وقتی بیدار میشی این افکار تموم شده باشن.
حوصله نداری به علایقت برسی مثل آهنگ گوش دادن , کتاب خوندن , نقاشی کشیدن , گل کاشتن تو باغچه و یا غیره… همه اینا به خاطر اظطرابه.
میدونم که میخوای یه فراموشکار باشی یا حافظت ضعیف باشه تا افکاری که داری رو یادت نیاد.
کار های مورد علاقتو میزاری کنار و کاری نمیکنی بعد این اختلال همراه میشه با افسردگی و بدتر میشه.
به خودت قول بده که اظطراب این اختلال باعث نشه از علایقت دست بکشی اون افکار میاد و میره مهم اینه که ته دلت میدونی که دوباره حالت عالی میشه مثل همیشه.