اگر در دوران بارداری کرونا گرفتیم چه کنیم؟
بانوان باردار دغدغه بیشتری در دوران همهگیری ویروس کرونا دارند.
همه متخصصین بر یک زندگی کماسترس، همراه با بهترین مراقبتهای پزشکی برای زنان باردار تأکید دارند. اما در شرایط کنونی، با شیوع ویروس کرونا وضعیت سختی برای مادران باردار ایجاد شده که با پرسشهای زیادی همراه است.
در زیر، پاسخ رایجترین پرسشهای بانوان باردار درباره مراقبتهای بارداری را با هم میخوانیم:
آیا میتوانیم برای مراقبتهای بارداری و بعد از زایمان، مراجعه حضوری داشته باشیم؟
بله، درصورتی که حال عمومی ما خوب است، بسیار مهم است که در تمام وقتهای تعیین شده برای مراقبتهای بارداری، به پزشک یا ماما (تیم پزشکی) مراجعه کنیم.
در صورت احتمال وجود علائم عفونت کرونا، باید با تیم پزشکی تماس بگیریم تا وقت مراجعه حضوری ما را به تعویق بیندازد و آن را به بعد از اتمام دوره قرنطینه شخصی (قطع ارتباط حضوری با اطرافیان) موکول کند.
اگر حال عمومی ما در حال حاضر خوب است و هیچ سابقهای از بروز مشکلات و عوارض در بارداریهای قبلی نداشتهایم، بهکار بستن موارد زیر مفید است:
- اگر در روزهای پیش رو وقت سونوگرافی یا ویزیت معمولی داریم، با مطب یا کلینیک مراقبت از خانمهای باردار تماس بگیریم و با آنها هماهنگ کنیم.
ممکن است پیش از این، به ما ویزیت (ملاقات با پزشک معالج) حضوری را توصیه کرده باشند، ولی در حال حاضر به دلیل نیازها و مقتضیات کادر بهداشتی درمانی، ویزیت حضوری میسر نباشد.
- در فواصل زمانی بین ویزیتها با تیم پزشکی در تماس باشیم.
- انجام مراقبتهای قبل از زایمان، برای داشتن یک زایمان سالم و بیخطر، ضروری است.
- در صورت توصیه تیم پزشکی به ویزیت حضوری، اهمیت بسیار دارد که حتما این کار را انجام دهیم و اگر نگران هستیم، بهتر است احساسات خود را با تیم پزشکی در میان بگذاریم.
بهتر است موارد زیر را هم در نظر داشته باشیم:
- در صورتی که نگران سلامتی خود و یا جنین هستیم، باید سریعاً به تیم پزشکی مراجعه کنیم. مثلا وقتی که حرکات جنین در شکم مادر کاهش یافته است و احتمال آسیب به جنین وجود دارد، تأخیر در مراجعه به هیچ وجه جایز نیست.
- در صورت بروز فوریت پزشکی مرتبط با بارداری (نه عفونت کرونا) با اورژانس کشور (در ایران تلفن 115) یا بخش اورژانس مرکز درمانی که تیم پزشکی معرفی کرده است، تماس بگیریم.
توجه داشته باشیم که در مراکز مراقبت از مادران باردار، همه اقدامات لازم برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا انجام میشود، مانند:
- محدود کردن تعداد ملاقاتکنندگان
- ضدعفونی کردن مداوم سطوح و اجسام
- استفاده از وسائل محافظتکننده در برابر انتقال عفونت (مانند ماسک و دستکش).
اگر در ما یا هر یک از افراد خانواده، علائم ابتلا به عفونت کرونا دیده شد، علاوه بر مراجعه به سامانه اینترنتی خودارزیابی بیماری کرونا (salamat.gov.ir) یا تماس با تلفن 4030، لازم است با تیم پزشکی خودمان هم تماس بگیریم و دستورات آنها را بهدقت اجرا کنیم.
در چنین مواردی از مراجعه به درمانگاههای عمومی خودداری کنیم، مگر با صلاحدید تیم پزشکی.
ممکن است از ما بخواهند که برای ویزیت پزشک، به تنهایی یا حداکثر با یک همراه مراجعه کنیم. لازم است حتما از همراه بردن کودکان خودداری نماییم.
رعایت این نکته سبب حفظ سلامتی کودکان، کارکنان واحد درمانی و ایمنی بیشترِ خودمان و همه مادران و نوزادان آینده در برابر بروز عفونت کرونا میشود.
در شرایط کنونی ممکن است نیاز به کاهش تعداد ویزیتهای پزشک در دوران بارداری باشد. در این شرایط، کمک و همکاری ما با تیم پزشکی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
آیا میتوانم برای انجام سونوگرافی بارداری، شخصی را به عنوان همراه با خود بیاورم؟
در شرایط کنونی در اکثر بیمارستانها و بخشهای مراقبت از خانمهای باردار، محدودیت در تعداد ملاقات کنندگان وجود دارد.
با وجود این، کارکنان بخش مراقبت از خانمهای باردار، اجازه میدهند که همسر بیمار یا شخصی از افراد خانواده یا دوستان، بیمار را در انجام سونوگرافی همراهی کند تا از تصاویر سونوگرافی بچه (و ناهنجاریهای ساختاری احتمالی) ویدیو بگیرد.
در شرایط کنونی و همهگیری با ویروس کرونا، هنگامی که خانمهای حامله به تنهایی جهت مراقبتهای بارداری مراجعه میکنند، حضور مجازی همسر یا همراهان بیمار با تماس تصویری توصیه نمیشود.
از یک سو شاید این کار سبب ناراحتی و استرس خانمهای باردار بشود؛ از سوی دیگر ممکن است تمرکز پزشکی که سونوگرافی بیمار را انجام میدهد، به هم بخورد و نتواند کار خود را به بهترین نحو انجام دهد.
انجام سونوگرافی، بخش مهمی از مراقبتهای دوران بارداری است و برای بررسی سلامت مادر و بچه، باید بهطور مرتب صورت پذیرد.
اگر در دوران بارداری دچار تب شدم، چه باید بکنم؟
در صورت بروز تب یا سرفه (یا هر دوی آنها) باید از طریق تماس با پزشک معالج یا تلفن 4030 یا ثبت اطلاعات در سامانه اینترنتی مربوطه، دستورات و توصیههای لازم را جهت رعایت فاصله مناسب با اطرافیان و جداسازی خود از دیگران، دریافت کنیم و با دقت آنها را انجام دهیم.
خانمهای باردار باید نسبت به دلایل و عوامل دیگری که سبب بروز تب در دوران بارداری میشود، هشیار باشند. بهویژه عفونت مثانه و پاره شدن کیسه آب (یا همان کیسه آمنیوتیک).
در صورت احساس سوزش یا ناراحتی در هنگام دفع ادرار، وجود ترشحات غیرمعمول از واژن یا در صورت هرگونه نگرانی در مورد حرکات جنین، با تیم پزشکی تماس بگیریم و توصیههای آنها را بهکار ببندیم.
دانستنیهای عفونت کرونا برای بانوان باردار
در شرایط کنونی و با وجود احتمال بروز عفونت ویروس کرونا، گروهی از جامعه هستند که بار نگرانی دو نفر را بر دوش دارند: بانوان باردار. وقتی یک زن آبستن میشود، همه تلاش خود را به کار میگیرد که بهترین شرایط را برای سلامتی خود و جنین فراهم آورد. هماکنون به این تلاش باید دوری جستن از خطر ابتلا به عفونت کرونا را هم اضافه کرد.
در این ویدیو، جناب دکتر مسعود مردانی متخصص بیماریهای عفونی و عضو کمیته کشوری مبارزه با آنفلوانزا و کرونا با توضیحات شیوا و کامل به پرسشهای رایج بانوان باردار در زمینه ویروس و عفونت کرونا پاسخ میگویند.
این ویدیو عده زیادی شامل زنان باردار و خانوادههای آنها را از نگرانی بیمورد آسوده میسازد. لطفا با دیگران به اشتراک بگذارید.
سخن پایانی
یادمان باشد تندرستی خودمان و فرزند آیندهمان به تصمیمهای درست ما بستگی دارد.
بنابراین اگر در هر یک از موارد پزشکی (بیماری یا بارداری) شک داریم، با تیم پزشکی مشورت کنیم و با رعایت بهداشت، مراقبتهای بارداری را به بهترین نحو ممکن انجام دهیم.