تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / سرطان / سرطان پروستات؛ علتها، علائم و درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
سرطان پروستات شایعترین سرطان بین مردان است، بهطوریکه در یکنفر از هر هشت مرد، این سرطان تشخیص داده میشود. در این مطلب به بررسی بیشتر این سرطان، عوامل خطر، روشهای تشخیص و درمان آن میپردازیم.
پروستات غده کوچکی به اندازه یک گردو است که فقط در بدن مردان وجود دارد و بخشی از دستگاه تناسلی مردانه بهشمار میآید. این غده در لگن و بین مثانه و آلت تناسلی قرار دارد و ابتدای مجرای ادراری را احاطه کرده است. وظیفه اصلی پروستات تولید مایع سفید غلیظی است که در صورت مخلوط شدن با اسپرم تولیدشده توسط بیضه، مایع منی تولید میشود.
سرطان پروستات زمانی اتفاق میافتد که سلولهای طبیعی درغده پروستات به سلولهای غیرطبیعی تبدیل میشوند و خارج از کنترل رشد میکنند.
سرطان پروستات انواع مختلفی دارد و تقریباً در تمام افراد مبتلا، نوعی از این سرطان بروز پیدا میکند که از سلولهای غدهای پروستات شروع میشود؛ یعنی سلولهایی که مایع پروستات (بخشی از مایع منی) را میسازند. انواع دیگر سرطان پروستات (که در آنها سرطان از قسمت دیگری شروع میشود) نادرند.
علت سرطان پروستات تا حد زیادی ناشناخته است، اما بعضی موارد میتوانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش بدهند. به عاملی که احتمال ابتلا به یک بیماری را افزایش میدهد، عامل خطر (Risk Factor) گفته میشود. در ادامه، به بعضی از عوامل خطر ابتلا به سرطان پروستات اشاره خواهیم کرد.
ابتلا به سرطان پروستات در مردان کمتر از چهلسال نادر است، در حالیکه احتمال ابتلا به این بیماری بعد از پنجاهسالگی، افزایش پیدا میکند و حدود ششمورد از هر دهمورد ابتلا به آن، در مردان بالای شصتوپنجسال دیده میشود.
به دلایلی که هنوز مشخص نیست، سرطان پروستات در مردان سیاه پوست بیشتر و در مردان آسیایی کمتر شایع است.
خطر ابتلا به این سرطان در مردانی که پدر یا برادر مبتلا به این بیماری دارند، بیش از دوبرابر است. (خطر برای مردانی که برادرشان مبتلا به این بیماری است بیشتر از کسانی است که پدرشان مبتلا به این بیماری است.) همچنین این خطر برای مردانی که چندین خویشاوند مبتلا به این بیماری دارند، بسیار بیشتر است، بهویژه اگر بستگان آنها در زمان تشخیص سرطان جوان بوده باشند.
بیشتر سرطانهای پروستات در مراحل اولیه و از طریق غربالگری تشخیص داده میشوند. بهطور کلی، این سرطان معمولاً در مراحل اولیه هیچ علامتی ایجاد نمیکند، اما ممکن است بعضی از افراد در مراحل اولیه هم علامت داشته باشند.
سرطان پروستات در مراحل پیشرفتهتر گاهی اوقات علاوه بر علائم بالا، میتواند نشانههای دیگری هم ایجاد کند از جمله:
فراموش نکنیم بیشتر این علائم معمولاً ناشی از عاملی غیر از سرطان پروستاتند. برای مثال، مشکل در ادرار کردن در بیشتر موارد ناشی از بزرگی خوشخیم پروستات (یک نوع رشد غیرسرطانی پروستات) است.
در هرصورت، مهم است که در صورت داشتن هرکدام از این علائم به پزشک خود اطلاع بدهیم تا بتوانیم علت و درصورت نیاز، درمان متناسب با آن را پیدا کنیم.
سبک زندگی سالم ممکن است به پیشگیری از بعضی سرطانهای پروستات کمک کند. این تغییرات عبارتند از:
داشتن وزن مناسب
ترک سیگار
ورزش کافی
خوردن غذاهای سالم
در بیشتر موارد، سرطان پروستات در افراد بالای پنجاهسال دیده میشود.
سرطان پروستات در بعضی خانوادهها شایعتر است که این موضوع نشان میدهد ممکن است عامل ارثی یا ژنتیکی در بروز آن نقش داشته باشد. با این وجود بیشتر موارد سرطان پروستات در مردانی پیش میآید که سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
فراموش نکنیم که انتخاب سبک زندگی سالم مثل ترک سیگار، ورزش و کنترل وزن میتواند به ما در کاهش خطر ابتلا به این سرطان کمک کند.
منابع: prostatecanceruk, nhs, cancer, medlineplus, uptodate
IR-0127-ABD-2910-A
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
پیشنهاد میکنم آقایان تو هر سنی که هستن حتما آزمایش پروستات رو بدهند چون سرطان پروستات دیر خودش رو نشون میده که خیلی دیر شده
درود. پیشنهاد میشود همه مردان در سن 45 سالگی نخستین مراجعه به پزشک متخصص اورولوژی برای غربالگری سرطان پروستات داشته باشند و از آن پس بر پایه نتایج معاینه و آزمایش و شاید سونوگرافی زمانهای بعدی مشخص میشود.