تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / مغز و اعصاب / نقش و اهمیت توانبخشی در افراد مبتلا به اماس
آنچه در این مطلب میخوانیم:
در صورت ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس(اماس)، درمانهای توانبخشی1 میتوانند در کاهش ناتوانی و بهبود کیفیت زندگی2 ما موثر باشند. در این مطلب با اهمیت و روشهای توانبخشی در بیماران مبتلا به اماس بیشتر آشنا میشویم.
اماس یک بیماری التهابی مزمن و خودایمنی سیستم عصبی مرکزی (مغز و طناب نخاعی) است که در آن سیستمایمنی به اشتباه به دستگاه عصبی مرکزی حمله میکند و این مساله منجر به تخریب میلین (ماده محافظ دور رشتههای عصبی) و اختلال در سیگنالهای ورودی و خروجی به مغز شده و موجب بروز علائم بیماری اماس میشود.
علائم اماس متغیر و غیرقابل پیشبینی هستند. این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و میتوانند در طول زمان تغییر کنند. یک فرد ممکن است تنها یک یا دو مورد از علائم احتمالی را تجربه کرده و دیگری علائم خیلی بیشتری را تجربه کند.
بعضی از علائم شایع این بیماری عبارتند از:
مشخص نیست که چه چیزی باعث میشود سیستم ایمنی به غلاف میلین حمله کند. به نظر میرسد این بیماری تا حدودی زمینه ژنتیکی دارد و تا حدودی هم ناشی از فاکتورهای محیطی است.
بعضی از عواملی که به عنوان علل احتمالی اماس مطرح شدهاند عبارتند از:
در صورتی که به اماس مبتلا باشیم، درمانهای توانبخشی میتوانند به ما کمک کنند تواناییهای خود را برای عملکرد بهینه در محل کار، خانه و جامعه ارتقا بدهیم.
با شروع تشخیص ابتلا به اماس، متخصصان توانبخشی میتوانند آموزش و راهبردهایی را برای ارتقای سلامتی، بهبود شرایط کلی، و کاهش خستگی ارائه داده و مشکلات گفتاری، اختلالات بلع و مشکلات تفکر و حافظه ما را ارزیابی و درمان کنند.
توانبخشی در اماس به تیمی از متخصصان در چندین حوزه مراقبت سلامت نیاز دارد؛ یک پزشک توانبخشی، فیزیوتراپیست و متخصص مغز و اعصاب که معمولا تیم را هدایت میکند و البته مشارکت فعال بیمار هم نقش بهسزایی در دریافت نتایج خوب از توانبخشی دارد. بیمار باتوجه به نیازش در مراحل مختلف، به اعضای متفاوت تیم نیاز خواهد داشت و ممکن است لازم باشد در فواصل خاصی آنها را ببیند.
فیزیوتراپیستها توانایی بدن فرد بیمار را برای حرکت و عملکرد ارزیابی و بررسی میکنند. آنها میتوانند بهویژه به حل مشکلات راهرفتن و حرکت، قدرت، تعادل، حفظ وضعیت بدن، خستگی و درد کمک کنند.
فیزیوتراپی3 ممکن است شامل یک برنامه تمرینی مثل تمرین قدم برداشتن و راه رفتن و یا آموزش استفاده از وسایل کمکحرکتی مثل عصا، ویلچیر و سایر وسایل کمکی باشد.
فیزیوتراپی باعث بهبود استقلال و ایمنی بیمار میشود و کمک میکند فرد به عملکرد مطلوب دست پیدا کند و آن را حفظ کند.
فیزیوتراپی همچنین میتواند شامل تمرینات کف لگن برای رفع مشکلات ادراری یا مثانه در این بیماران هم باشد.
علاوه بر موارد فوق، توانبخشی در اماس میتواند به پیشگیری از عوارضی مثل ضعف عضلانی ناشی از عدم تحرک و انقباضات عضلانی ناشی از اسپاسم کمک کند.
هدف کاردرمانی افزایش استقلال، بهرهوری و ایمنی فرد در تمام فعالیتهای مربوط به مراقبت شخصی، اوقات فراغت و اشتغال فرد است.
کاردرمانگران تکنیکهای استفاده از تجهیزات تطبیقی برای سادهتر کردن کارهای روزانه و صرفه جویی در انرژی بدن را به افراد مبتلا به اماس آموزش میدهند. آنها همچنین بعضی از راهبردهای اصلاحی در خانه و یا محل کار را برای اطمینان از حفظ ایمنی و راحتی فرد پیشنهاد میکنند.
گفتاردرمانگران (آسیبشناسان گفتار و زبان4 ) ، مشکلات گفتاری را ارزیابی و درمان میکنند. این مسائل میتوانند ناشی از آسیب به سیستم عصبی مرکزی باشند که منجر به کاهش کنترل روی عضلات میشود. گفتاردرمانی (آسیبشناسی گفتار و زبان) میتواند برقراری ارتباط را برای بیمار آسانتر کند و بلع ایمن و سلامت کلی بیمار را ارتقا بدهد.
شناخت5، به طیفی از عملکردهای سطح بالای مغز اشاره دارد مثل توانایی ما در موارد زیر:
اختلالات شناختی میتوانند اولین علامت اماس باشند و بیش از نیمی از افراد مبتلا به اماس بعضی از آنها را تجربه میکنند . این اختلالات در بیشتر افراد مبتلا خفیف بوده و فقط یک یا دو حوزه از عملکرد شناختی را شامل میشوند و در تعداد کمتری از افراد مبتلا، چالش برانگیزند و در عملکرد شغلی یا درسی آنها مشکل ایجاد میکنند. راهکارها و درمانهای مختلفی برای کمک به مدیریت این اختلالات وجود دارند، برای مثال در توانبخشی شناختی، متخصصان اعصاب و روان توانایی تفکر، استدلال، تمرکز و حافظه را در افراد مبتلا ارزیابی و درمان میکنند.
تحریک الکتریکی عملکردی6 یک تکنیک درمانی است که از تحریک الکتریکی خفیف یک عضله یا عضلات برای کمک به حرکت آنها استفاده میکند.
این درمان به کمک دستگاههایی نسبتاً کوچک و از طریق ارسال تکانههای الکتریکی سطح پایین به اعصاب آسیبدیده انجام میشود. اگرچه این دستگاهها برای بسیاری از افراد مبتلا به اماس موثر هستند، اما ممکن است برای همه مناسب نباشند.
به طور کلی در صورت ابتلای ما به اماس، درمانهای توانبخشی میتوانند به بهینه کردن توانایی عملکردی ما در محل کار، خانه و جامعه و به تخفیف بعضی از مشکلات ما کمک کنند.
1 Rehabilitation
2 Quality of Life (QoL)
3 Physical therapy (PT)
4 Speech-Language Pathologist (SLP)
5 Cognition
6 Functional Electrical Stimulation (FES)
منابع: nationalmssociety, nhs
IR-0726-ABD-2114-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.