تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / مغز و اعصاب / سکته مغزی؛ علائم، علل، تشخیص و درمان ایسکمی مغزی
آنچه در این مطلب میخوانیم:
سکته مغزی هنگامی اتفاق میافتد که جریان خون قسمتی از مغز کاهش یافته یا قطع شود. این امر باعث میشود که رسیدن اکسیژن و مواد غذایی به مغز مختل شود. در این حالت، سلولهای مغزی در عرض چند دقیقه از بین میروند.
سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است و درمان آن باید بلافاصله انجام شود، اقدامات سریع میتواند میزان تخریب مغزی را کاهش داده و از عوارض بعدی جلوگیری کند.
خبر خوب اینکه در حال حاضر در جهان تعداد کمتری از انسانها به علت سکته مغزی میمیرند.
اگر ما یا یکی از نزدیکانمان دچار سکته مغزی شد، لازم است توجه خاصی به زمان شروع علائم داشته باشیم، بعضی از درمانها در صورتی بیشترین تاثیر را خواهند داشت که بلافاصله بعد از ایجاد سکته مغزی تجویز شوند.
علائم و نشانههای سکته مغزی شامل:
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در ما علائم و نشانههای سکته مغزی ظاهر شد، حتی اگر احساس میکنیم که علائم کاملا از بین رفته است، بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه کنیم.
اگر در نزدیکانمان این علائم را دیدیم، سریع فکر کنیم و موارد زیر را انجام دهیم:
اگر هرکدام از این علائم را مشاهده کردیم، بلافاصله با اورژانس تماس بگیریم.
بیشتر بخوانید: علت لرزش دست چیست؟
دو علت عمده برای ایجاد سکته مغزی وجود دارد. در حالت اول یکی از شریانهای مغز مسدود میشود که به آن سکته مغزی ایسکمیک میگوییم. در حالت دوم، یکی از شریانهای مغز دچار پارگی شده و یا خون از آن نشت میکند که به آن سکته مغزی ناشی از خونریزی گفته میشود.
بعضی از بیماران ممکن است دچار اختلال موقت خونرسانی به مغز شوند که به حمله ایسکمیک گذرا معروف است. این حالت باعث ایجاد علائم طولانی مدت نخواهد شد.
این نوع سکته مغزی شایعترین نوع سکته مغزی است و هنگامی ایجاد میشود که عروق خونی مغز تنگ یا بسته میشوند. این امر باعث کاهش قابل ملاحظه جریان خون شده که به آن ایسکمی میگوییم.
بسته شدن یا تنگ شدن عروق خونی به علت تجمع چربی در جداره عروق ایجاد میشود. لختههای خون در جریان خون حرکت کرده و در محلی که عروق دچار تنگی شدهاند، باعث انسداد میشوند.
سکته مغزی ناشی از خونریزی هنگامی اتفاق میافتد که یکی از عروق مغزی دچار پارگی شده و یا خون از آن نشت کند. خونریزی مغزی در شرایط مختلفی که مغز را تحت تاثیر قرار میدهند، اتفاق میافتد.
شرایطی که با سکته مغزی ناشی از خونریزی در ارتباط هستند، عبارتند از:
حملههای ایسکمیک گذرای مغز که بعضا به آن سکته مغزی کوچک نیز گفته میشود، به ایجاد یک سری علائم گذرا اطلاق میشود که مشابه علائم سکته مغزی هستند. حملههای ایسکمیک مغزی گذرا باعث ایجاد علائم دائمی نمیشوند. این علائم به علت کاهش موقت خونرسانی به یکی از قسمتهای مغز اتفاق میافتند و ممکن است حتی به کوتاهی ۵ دقیقه بروز کنند.
این نوع حملهها نیز مانند سکته مغزی ناشی از قطع جریان خون، به دلیل اختلال گذرا در خونرسانی به قسمتی از مغز اتفاق میافتند.
اگر علائم سکته مغزی را مشاهده کردیم، حتی اگر موقت بوده و بهطور کامل از بین رفته باشند، لازم است به پزشک مراجعه کنیم تا مراقبتهای لازم پزشکی برای ما در نظر گرفته شود.
عوامل متعددی میتوانند خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهند. عوامل خطرزای قابل درمان برای سکته مغزی عبارتند از:
عوامل خطرزای مربوط به سبک زندگی
عوامل خطرزای طبی
سایر عوامل مرتبط با ریسک بالا
سکته مغزی میتواند گاه باعث ناتوانیهای موقت یا دایمی شود. این موضوع به آن بستگی دارد که خونرسانی به مغز چه مدت دچار اختلال شده و کدام قسمت از مغز درگیر بوده است. این عوارض میتوانند شامل موارد زیر باشند:
آگاهی از عوامل خطر سکته مغزی، پیروی از توصیههای پزشک و اتخاذ یک سبک زندگی سالم، بهترین اقداماتی است که میتوانیم برای جلوگیری از سکته مغزی انجام دهیم. اگر سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) داشتهایم، این اقدامات میتواند به جلوگیری از سکته مجدد کمک کند. مراقبتهای بعدی که در بیمارستان و پس از آن دریافت میکنیم نیز ممکن است در این امر نقش داشته باشند.
بسیاری از راهکارهای پیشگیری از سکته مغزی همان راهکارهای پیشگیری از بیماریهای قلبی است. به طور کلی، توصیههای سبک زندگی سالم شامل موارد زیر است:
اگر سکته مغزی ایسکمیک یا TIA داشته ایم، پزشک ممکن است مجددا داروهایی را برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی توصیه کند. این داروها شامل موارد زیر است:
داروهای ضد پلاکت: پلاکتها سلولهایی در خون ما هستند که لخته ایجاد میکنند. داروهای ضد پلاکت، مانع چسبندگی و لخته شدن این سلولها میشود. متداولترین داروی ضد پلاکت «آسپرین» است. همچنین، ممکن است پزشک ترکیبی از دوز پایین آسپرین و داروی ضد پلاکت دی پیریدامول را برای کاهش خطر لخته شدن خون در نظر بگیرد.
بعد از TIA یا سکته مغزی جزئی، ممکن است پزشک برای مدت زمان طولانی آسپرین و داروی ضد پلاکت مانند کلوپیدوگرل (پلاویکس) به ما بدهد تا خطر سکته مجدد را کاهش دهد. اگر نمیتوانیم آسپرین مصرف کنیم، پزشک ممکن است کلوپیدوگرل را به تنهایی تجویز کند.
داروهای ضد انعقاد خون: این داروها لخته شدن خون را کاهش میدهند. هپارین یک داروی ضدانعقاد سریعالاثر است و ممکن است برای مدت کوتاهی در بیمارستان استفاده شود.
وارفارین ضدانعقادی است که سرعت اثر کمتری دارد و ممکن است در طولانی مدت استفاده شود. وارفارین یک داروی قدرتمند رقیقکننده خون است، بنابراین باید دقیقاً طبق دستورالعمل آن را مصرف کرده و عوارض جانبی آن را کنترل کنیم. همچنین، برای کنترل اثرات وارفارین لازم است آزمایش خون منظم داشته باشیم.
در حال حاضر داروهای رقیقکننده خون (داروهای ضدانعقاد خون) جدیدتری برای جلوگیری از سکته مغزی در افرادی که خطر سکته مغزی در آنها بالا است، در دسترس قرار دارند. این داروها کوتاهاثرتر از وارفارین هستند و معمولاً به آزمایش خون منظم یا کنترل توسط پزشک نیاز ندارند. این داروها همچنین با خطر کمتر عوارض خونریزی همراه هستند.
منبع: mayoclinic
IR-0622-ABD-6730-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
بعد ازسلام و تشكر .وقتي من طبق دستور دكتر اسپرين بچه را خوردم بعد از مدت كوتاهي انگار موي رگها خونريزي كردند در نتيجه قطع كردم.چه چيزي را ميتوانم جايگزين كنم؟
درود. لطفا با پزشک معالج دراین مورد مشورت بفرمایید. تندرست بمانید