نام ویروس کرونا را این روزها زیاد شنیده‌ایم که به دغدغه بسیاری از افراد و به مساله بهداشتی نخست جهان تبدیل شده است. این ویروس در اواخر سال 2019 میلادی در چین شیوع پیدا کرد و به سرعت اکثر کشورهای جهان از جمله ایران را درگیر خود نمود. ویروس کرونا با تب و سرفه یا سایر علائم سرماخوردگی ظاهر می‌شود و طی مدت کوتاهی به ریه‌ها حمله می‌کند و باعث بروز مشکلات حاد تنفسی می شود. آنچه این ویروس را ترسناک جلوه داده، سرعت انتقال و شیوع آن است. ویروس کرونا از ویروس‌های مقاومی به شمار می‌آید که طول عمر به نسبت بالایی دارد.

ویروس کرونا می‌تواند از طریق دست‌ها و سطوحی که مکررا در تماس با دست هستند مانند دستگیره‌های در، کانتر آشپزخانه، سینک دستشویی و حمام، کلیدها و پریزها، دکمه آسانسور و سایر موارد مشابه منتقل شود. تازه‌ترین پژوهش‌ در مورد این موضوع حاکی از آن است که این ویروس‌ می‌تواند بر روی سطوح فلزی، شیشه، پلاستیک به مدت 2 ساعت تا 9 روز فعال باقی بماند. تحقیقات نشان می‌دهد که این ویروس می‌تواند تا 96 ساعت روی صفحه نمایش گوشی‌های تلفن همراه زنده بماند و دوام بیاورد. دمای پایین و رطوبت هوای بالا می‌تواند طول دوره حیات ویروس کرونا را طولانی‌تر سازد.

از آنجایی که تا امروز واکسنی برای پیشگیری از ویروس کرونا در دسترس نیست، پیشگیری از سرایت برای ریشه‌کن کردن و مهارِ آن حائز اهمیت است. بدون‌شک مؤثرترین اقدام برای مبارزه با ویروس کرونا، مصرف ضدعفونی‌کننده‌ها برای پاکسازی دست‌ها و سطوح آلوده و رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است. به استناد نتایج مطالعات، ویروس‌ کرونا را می‌توان با اتانول 60 تا 70 درصد، هیدروژن پراکسید (آب اکسیژنه) 0.5 درصد، محلول هیپوکلریت سدیم (آب ژاول یا وایتکس) 0.1 تا 5.25 درصد، ایزوپروپانول 100 – 70 درصد، فرمالدهید 1 – 0.7 درصد و پوویدون آیوداین (بتادین) 7.5 – 0.23 درصد به طور مؤثر غیرفعال کرد.

در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای ضد عفونی کردن سطوح، استفاده از الکل اتانول 70% یا سدیم هیپو کلریت 0.5 % را توصیه می‌کند.

توصیه‌های سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از ویروس کرونا:

  • ویروس کرونا از پوست سالم رد نمی‌شود و تا ده دقیقه روی پوست زنده است. پس اگر دستکش نداریم نگران نباشیم فقط نباید دست‌های خود را به بینی و دهان خود بزنیم.
  • اگر فکر می‌کنیم سطحی آلوده است، آن را با مواد ضدعفونی‌کننده ساده مانند اسپری تمیزکننده چندمنظوره مبتنی بر اتیل الکل تمیز کنیم تا ویروس را از بین ببریم. لازم به ذکر است محلول باید حداقل «یک دقیقه» با سطح تماس داشته باشد تا ویروس تخریب شود.
  • برای تمیز نمودن دست‌ها، آن‌ها را برای مدت بیست ثانیه با آب و صابون بشوییم و اگر به آب و صابون دسترسی نداریم با اسپری یا ژل حاوی الکل دست‌ها را ضدعفونی کنیم. یادمان نرود از لمس کردن چشم‌ها، دهان و بینی خودداری کنیم. یادمان باشد دستگاه‌های خشک‌کننده‌ دست یا مو با جریان هوای گرم در کشتن ویروس کرونا موثر نیستند.
  • آگاه باشیم که هم الکل و هم کلر می‌توانند در ضدعفونی‌کردن سطوح مفید باشند، اما باید تحت شرایط صحیح به کار برده شوند.
  • هنگامی که صابون یا ضدعفونی‌کننده‌های حاوی الکل در دسترس نباشند، محلول رقیق کلرین 0.05 % می‌تواند برای ضدعفونی کردن دست‌ها استفاده شود.
  • ویروس کرونا در سطوح پارچه‌ای 6 تا 12 ساعت، در سطوح فلزی 12 تا 20 ساعت و در سطوح استیل تا 2 روز زنده می‌ماند.
  • این ویروس تا 60- درجه سانتیگراد زنده است، ولی در دمای 30 درجه سانتیگراد به بالا می‌میرد. پس بهتر است شستشو و نظافت با آب گرم انجام شود.
  • سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند تا حد امکان اسکناس همراه خود نداشته باشیم و از «پرداخت بدون تماس» استفاده کنیم؛ زیرا ویروس می‌تواند تا چندین روز روی اسکناس باقی بماند و خطر گسترش آن را افزایش دهد.