تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / سرطان / سرطان پستان / سرطان سینه (پستان) در زنان؛ علائم، دلایل و درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
تشخیص زودهنگام سرطان پستان نقش بهسزایی در افزایش طول عمر افراد مبتلا به این بیماری دارد، به همین دلیل در این مطلب قصد داریم علاوه بر بررسی بیشتر سرطان پستان در زنان به بررسی بیشتر علائم، اهمیت غربالگری و اصلاح سبک زندگی برای پیشگیری از این بیماری بپردازیم.
سرطان زمانی شروع میشود که سلولها شروع به رشد خارج از کنترل میکنند. سرطان پستان نوعی از سرطان است که در یک یا هر دو پستان بروز میکند. سرطان پستان بیشتر برای زنان پیش میآید، اما مردان هم ممکن است به سرطان پستان مبتلا شوند.
بیشتر تودههای پستان خوشخیم هستند و سرطانی (بدخیم) نیستند. تومورهای غیرسرطانی پستان هم حاصل یک نوع رشد غیرطبیعی هستند، اما به خارج از پستان گسترش پیدا نمیکنند. این موارد تهدید کننده زندگی نیستند، اما بعضی از انواع تودههای خوشخیم پستان میتوانند خطر ابتلا به سرطان پستان را در زنان بیشتر کنند.
هر توده یا تغییر در پستان باید توسط پزشک متخصص بررسی شود تا مشخص شود که آیا خوشخیم است یا بدخیم (سرطانی) و آیا ممکن است خطر ابتلا به سرطان را در آینده بیشتر کند یا نه.
سرطان پستان میتواند از قسمتهای مختلف پستان شروع شود. هر پستان از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است:
سرطان پستان میتواند در هر کدام از این قسمتها بروز پیدا کند.
دو نوع اصلی از سرطان پستان وجود دارد:
که در کانالهایی شروع میشود که شیر را به نوک پستان منتقل میکنند، بیشتر سرطانهای سینه از این نوع هستند.
که در قسمتهایی از پستان به نام لوبولها شروع میشود که شیر را تولید میکنند.
در موارد کمتر شایع، انواع دیگر سرطان پستان میتوانند در قسمتهای دیگر پستان شروع شوند.
بیشتر بخوانید: سرطان ریه چیست، علائم و درمان انواع سرطان ریه
ما علت بروز هر مورد سرطان پستان را نمیدانیم اما بسیاری از عوامل خطر (عوامل افزایشدهنده احتمال بروز) این سرطانها را میشناسیم. همچنین میدانیم که سلولهای طبیعی پستان به دلیل تغییرات یا جهش در ژنها میتوانند به سلولهای سرطانی تبدیل شوند. به نظر میرسد هورمونها هم در بسیاری از موارد سرطان پستان نقش دارند، اما نقش آنها به طور کامل شناسایی نشده است.
به هر چیزی که احتمال ابتلا به یک بیماری را بیشتر کند، عامل خطر گفته میشود. اما داشتن یک یا حتی تعداد زیادی عامل خطر به این معنی نیست که حتماً به این بیماری مبتلا خواهیم شد. ضمن آنکه بعضی از عوامل خطر در کنترل ما یا قابلپیشگیری و بعضی دیگر خارج از کنترل ما و غیرقابلپیشگیری هستند. در ادامه به عوامل خطر سرطان پستان میپردازیم.
بعضی از عوامل خطری که در این دسته قرار میگیرند با رفتارهای شخصی ما از جمله رژیم غذایی و فعالیت بدنی مرتبطند. سایر عوامل خطر این دسته مرتبط با بعضی تصمیم گیریهای ما هستند؛ مثل تصمیمگیری در مورد بچهدارشدن و مصرف داروهای حاوی هورمون. به طور کلی عوامل خطری که در این دسته قرار دارند عبارتند از:
بعضی از عوامل خطر سرطان پستان را نمیتوانیم تغییر بدهیم، مثل افزایش سن یا به ارث بردن بعضی تغییرات ژنی. عواملی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
جنسیت: این بیماری در زنان بسیار شایعتر از مردان است، اما ممکن است مردان هم به سرطان پستان مبتلا شوند.
افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان پستان با بالا رفتن سن بیشتر میشود، بیشتر موارد سرطانهای پستان در زنان ۵۵ ساله و بزرگتر دیده میشوند.
ژنتیک (به ارث بردن تغییرات ژنی خاص): به نظر میآید که حدود پنج تا ده درصد موارد سرطان پستان ارثی باشند، به این معنی که بهطور مستقیم از تغییرات ژنی (جهش) منتقل شده از والدین به ما ناشی میشوند.
شایعترین علت سرطان پستان ارثی، جهش ارثی در ژن BRCA۱ یا BRCA۲ است. در سلولهای طبیعی، این ژنها به ساخت پروتئینهایی کمک می کنند که DNA آسیبدیده را ترمیم میکنند. نسخههای جهشیافته این ژنها میتوانند به رشد غیرطبیعی سلولی منجر شوند که این مسئله میتواند به ایجاد سرطان منتهی شود.
باید توجه داشته باشیم که حدود نود درصد سرطانهای پستان به دلیل تغییرات ژنی اکتسابی (نه ارثی) که هنوز شناسایی نشدهاند، ایجاد میشوند.
داشتن سابقه خانوادگی سرطان پستان: توجه به این نکته مهم است که بیشتر زنانی که به سرطان پستان مبتلا میشوند، سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را ندارند. اما زنانی که خویشاوندان درجه یک آنها به سرطان پستان مبتلا شده باشند، در معرض خطر بیشتری هستند.
داشتن یک خویشاوند درجهیک (مادر یا خواهر) مبتلا به سرطان پستان، خطر ابتلا به این بیماری را تقریباً دو برابر میکند و داشتن دو خویشاوند درجهیک مبتلا، خطر ابتلا را حدود سه برابر بیشتر میکند.
زنانی که پدر یا برادری مبتلا به سرطان پستان داشتهاند هم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان هستند.
داشتن سابقه شخصی سرطان پستان: زنان مبتلا به سرطان در یک پستان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان جدیدی در پستان دیگر یا در قسمت دیگری از همان پستان هستند، این مسئله با عود یا بازگشت سرطان قبلی متفاوت است.
نژاد و قومیت: احتمال بروز سرطان پستان در بعضی از نژادها و اقوام بیشتر است.
داشتن بافت متراکم پستان
داشتن سابقه رادیوتراپی: داشتن سابقه رادیوتراپی در ناحیه قفسه سینه برای درمان یک بیماری دیگر.
بیشتر بخوانید: سرطان پانکراس چیست ؛ علت، علائم و درمان آن
اگرچه انجام آزمایشهای منظم غربالگری برای سرطان پستان مهم است، خود ما هم باید با شکل پستانهای خود در حالت معمول، آشنا باشیم تا بتوانیم از هرگونه تغییر در آنها و علائم و نشانههای احتمالی سرطان پستان آگاه شویم.
بیشتر تودههای پستان سرطانی نیستند، اما شایعترین علامت سرطان پستان یک توده جدید است.
سایر علائم احتمالی سرطان پستان عبارتند از:
• تورم تمام یا بخشی از پستان حتی اگر تودهای احساس نشود
• تغییر شکل پوست پستان و پوست پرتقالی شدن آن
• درد در پستان یا نوک آن
• چرخش نوک پستان به داخل
• ترشح از نوک پستان (به غیر از شیر مادر)
• قرمز، خشک، پوسته پوسته یا ضخیم شدن پوست پستان یا نوک آن
• تورم غدد لنفاوی زیر بازو یا نزدیک استخوان ترقوه
بسیاری از این علائم میتوانند ناشی از شرایطی خوشخیم (غیرسرطانی) در پستان باشند. با این وجود، مهم است که هر توده یا تغییر جدیدی در پستان توسط یک متخصص بررسی شود تا بتوان علت را پیدا و در صورت نیاز درمان کرد.
برای تشخیص سرطان پستان، پزشک ابتدا در مورد علائم و عوامل خطر ما سوال میپرسد و بعد یک معاینه فیزیکی انجام میدهد؛ این معاینه شامل بررسی پستانها، زیر بغل، ناحیه گردن و قفسه سینه است.
آزمایشهایی که برای تشخیص بیماری و پیگیری وضعیت بیماری در افراد دارای توده پستان یا سرطان پستان استفاده میشوند ممکن است شامل ماموگرافی، سونوگرافی، امآرآی پستان، بیوپسی پستان و سیتیاسکن شوند.
اگر پزشک متوجه سرطان پستان در ما شود، آزمایشهای بیشتری را انجام خواهد داد تا هم مرحله سرطان پستان را برای انتخاب درمان مناسب مشخص کند و هم بررسی کند که آیا سرطان پستان گسترش پیدا کرده یا نه.
انتخاب درمان به فاکتورهای زیادی از جمله نوع و مرحله سرطان پستان بستگی دارد. درمان در بیشتر افراد مبتلا به سرطان پستان شامل یک یا چند مورد از روشهای درمانی زیر است:
جراحی: سرطان پستان معمولاً با جراحی برای برداشتن قسمتی که دچار سرطان شده درمان میشود. انواع جراحی عبارتند از:
پرتودرمانی: پرتودرمانی سلولهای سرطانی را از بین میبرد.
درمان دارویی: درمان دارویی شامل شیمیدرمانی و تارگتتراپی (درمان هدفمند) میشود.
انجام آزمایشهای غربالگری یکی از مهمترین نکات در پیشگیری از سرطان پستان است. در باره زمان شروع و فواصل ماموگرافی یا سایر آزمایشها برای غربالگری سرطان پستان، باید با پزشک معالج خود مشورت کنیم. مواردی از این بیماری که در مراحل اولیه توسط ماموگرافی شناسایی میشوند، شانس خوبی برای درمان دارند.
ماموگرافی برای غربالگری سرطان پستان و تشخیص این بیماری در مراحل اولیه (زمانی که شانس درمان بیشتر است) توصیه میشود، ممکن است توصیه سازمانهای مختلف در این زمینه متفاوت باشد.
نکته مهم دیگر این است که با وجود آنکه بسیاری از عوامل خطر، مثل ژنها و سابقه خانوادگی، قابلتغییر نیستند، اما رعایت بعضی تغییرات از جمله داشتن تغذیه سالم، حفظ وزن سالم و عدممصرف الکل، احتمال کلی ابتلا به سرطان پستان را کاهش میدهند.
به طور کلی به این دلیل که تشخیص زودهنگام سرطان پستان اهمیت زیادی در افزایش شانس درمان و طول عمر فرد مبتلا دارد، معاینه ماهیانه پستان توسط خود فرد و معاینات منظم بالینی پستان مثل سونوگرافی و ماموگرافی در فواصل مشخصشده توسط پزشک معالج برای تشخیص زودهنگام بسیار مهم است.
منابع: cancer, medlineplus, nationalbreastcancer, uptodate
IR-1126-ABD-2698-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام یه سوال داشتم من ۲۲سالمه ۱۷ سالگی فهمیدم به توده تو سینمه سنوگرافی دادم یک چنتایی بود حتی ب یکیش مشکوک شدن که نمونه برداری داردم گفتن مشکل جدی نیست ولی ۴ سال نرفتم دکتر از سینه سمت چپم ک نمونه برداری دادم فشار میدم ترشح بی رنگ در میاد و چسپناکم هس ایا مشکل جدیه؟
درود. همراه گرامی با توجه به سابقه ای که از وجود توده در پستان ذکر کردید بهتر است در صورت داشتن هر علامت جدیدی برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.پاینده باشید
آیا راه کار درمانی وجود دارد
درود.همراه گرامی در حال حاضر با توجه به پیشرفت سرطان پستان و سایر عوامل ،اقدامات درمانی متفاوتی توسط پزشک انجام می شود.تندرست باشید
سلام. وقت بخیر. من ۳۶ سالم هست و در حال حاضر در دوران شیردهی هستم. بچه ام ۱ سال و نیمه هستش. از امروز صبح که از خواب بیدار شدم سینه سمت چپم خیلی درد میکنه. و با دست زدن دردش بیشتر میشه. وجود توده رو هم نمیتونم با لمس کردن تشخیص بدم یعنی نمیدونم وجود داره یا نه. چیز مهمی نیست یا باید به دکتر مراجعه کنم؟
درود.همراه گرامی در صورت وجود درد پستان در دوران شیردهی باید حتما به پزشک مراجعه کنید.پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
درود بر شمامننزویک به زیر بغلم احساس درد میکنم احساس میکنم مثل ی عدس جمع شده و درد بسیار خفیفی داره وقتی دست میخوره همون قسمت احساس درد میکنمکه درد منتقل میشه به سر شانه وپشت شانه لطفل راهمنایی کنید سپاسگزارم
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام من چند هفته هست که زیربغلم یه کیست حس میکنم وسینه هام خیلی درددارن و همچنین نوک سینه هام فرورفتگی دارن
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام قرص ال دی مصرفش مشکل ساز هست یا نه
درود.همراه گرامی در این رابطه با پزشک یا دکتر داروساز مشورت بفرمایید.تندرست باشید
سلام خسته نباشین ببخشین میشه این سوالمو جواب بدین من ۱۸ سالمه و دوروزه ک سر سینه هام درد میکنه حتی وقتی اروم لمس میکنم و یکم برامده شده میترسم این واقعا نشونه سرطان سینه هست؟
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید.
سلام دکتر..من یکماهه که در سینه چپ و دستم احساس درد دارم …خودم وقتی دست میزنم هیچ کیستی و لمس نمی کنم .ولی پزشک با معاینه گفت کیسته …ماموگرافی دادم.ولی جواب هنوز نگرفتم..به نظرتون این توده سرطانیه ؟؟؟
درود. به پزشک معالج اعتماد کنید و در ویزیت بعدی نتایج درمان و توقعات خود را با وی در میان بگذارید. پاینده باشید
درود بر شما. ببخشید من یک سوال برام پیش اومده. یکی از آشنایان من مبتلا به سرطان سینه شدند و خوشبختانه خیلی زود متوجه این موضوع شدند. پزشک ایشون گفتند که باید در سه نوبت عمل جراحی انجام بدند. حالا ایشون خیلی نگران هستن و میترسند که شیمیدرمانی بشن. میخواستم بدونم ممکنه که هم جراحی انجام بشه هم شیمی درمانی؟ و در کل این بیماری چقدر خطرناک هست براشون؟
درود. پزشک معالج تنها مرجع اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
یک سوالی داشتم اگر رگه هایی رو سینه ها وجود داشته باشه یا رگ ها معلوم باشه یعنی به سرطان مبتلا شدیم؟
سن پایین برای پریود منظورتون از چه سنیه؟
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام . من با لمس سینه ام حس می کنم یه توده سفت داخلشه ولی هیچ کدوم علائم مذکور را ندارم . ممکنه سرطان باشه ؟
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
ماموگرافی در سن سی و هشت سالگی دقیقتر توده مشکوک را نشان میدهد یا سونوگرافی یعنی امکان دارد در سونوگرافی دیده نشود ولی در ماموگرافی مشخص شود؟ دکترم تاکید بر ماموگرافی دارند مگر نتیجه سونوگرافی قابل قبول نیست؟
درود. در ماموگرافی تاثیر فرد انجام دهنده و خبرگی ایشان در صحت نتیجه بسیار کم است در صورتی که انجام سونوگرافی در دستهای متبحر میتواند با نتیجه مطمئن همراه باشد. با وجود این پزشک معالج بر پایه اطلاعات پزشکی شما و کاهش احتمال خطا درباره نوع تصویربرداری پزشکی تصمیم میگیرند
چرا همیشه سرطان پستان متاستاز میدهد؟
درود. سپاس از این پرسش خوب. متاسفانه همه انواع سرطان پستان امکان فرستادن متاستاز را دارند. به طور خلاصه تغییراتی که در سطح ژنتیک و اپیژنتیک خود سلولهای سرطانی و همچنین شاخصهای محیط میکروسکوپی اطراف سلولهای سرطانی پدید میآید باعث میشود برخی سلولهای سرطانی از توده اصلی جدا شوند و در خون به گردش بپردازند. همین تغییرات خصوصیات بهخصوص در دیواره سلولی مشخص میکند که آیا سلول رها شده توان لانهگزینی در یک عضو دیگر بدن را دارد و اگر دارد کدام عضو. هم اکنون برای درمان بهتر سرطانهای متاستاتیک پژوهشهای خوبی در حال انجام است که مکانیسمهای متاستاز را آشکار میسازد.
قهوه وشکلات چه طور؟ خصوصا قهوه ، مضر هستند؟
درود. هم اکنون با وجود پژوهش زیاد روی ارتباط قهوه و سرطان، شواهد علمی هیچ گونه همراهی بیشتر احتمال سرطان از جمله سرطان پستان با مصرف قهوه را تایید نکرده است. اگرچه پیشنهاد میکنیم در مصرف همه موادغذایی میانهرو باشیم و زیادهروی نکنیم.
این تودههایی که میگویند فقط نیاز به چکاب شش ماهه دارند هم احتمالش هست سرطانی بشوند؟
درود. وقتی زمان چکاپ برای یک توده کاهش مییابد یعنی با توجه به همه اطلاعات پزشکی موجود باید مطمئن شد که اندازه این توده در طول زمان چگونه تغییر میکند و بر اساس این تغییر تصمیم بعدی اتخاذ شود.
سلام هرچندماه یک بار ماموگرافی لازمه آیا با معاینه دست معلوم میشود یا بابد دکتر معاینه کنه تو خانوادهای که یه نفراین سرطان را داشته و درمان کرده
درود بر شما. معاینه توسط خود فرد باید در فواصل کوتاه به عنوان مثال ماهانه انجام شود. بر پایه اطلاعات پزشکی هر فرد مانند سن و سابقه وجود سرطان در خانواده، فاصله زمانی معاینه توسط پزشک و ماموگرافی متفاوت است.