تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / سندروم تونل کارپال؛ علل، علائم، پیشگیری و درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
سندرم تونل کارپال یک بیماری شایع است که باعث بیحسی، سوزن سوزن شدن و درد در دست و ساعد میشود. این عارضه زمانی رخ میدهد که یکی از اعصاب اصلی دست، به نام عصب میانی (مدیان)، در مچ تحت فشار قرار میگیرد.
در اکثر موارد، اگر سندرم تونل کارپال برای مدت طولانی درمان نشود، میتواند منجر به اختلال عملکرد دائمی دست، از جمله از دست دادن حس در انگشتان و ضعف شود. به همین دلیل، تشخیص و درمان به موقع این اختلال مهم است.
علائم اولیه سندرم تونل کارپال اغلب با اقداماتی مانند موارد زیر بهبود مییابد:
در بعضی موارد، برای جلوگیری از آسیب دائمی، ممکن است مداخله جراحی برای برداشتن فشار از روی عصب توصیه شود.
تونل کارپال یک گذرگاه باریک در مچ دست، بین استخوانهای کوچک مچ دست و یک نوار قوی از بافت همبند، به نام رباط کارپال عرضی، است. از آنجایی که مرزهای تونل کارپال (استخوانهای مچ دست و رباط کارپال عرضی) بسیار سفت و غیرمنعطف هستند، این فضا ظرفیت کمی برای تغییر اندازه دارد.
عصب میانی (مدیان) یکی از اعصاب اصلی دست است که از تونل کارپال در مچ دست، در مسیر رسیدن به دست و انگشتان، عبور میکند.
علاوه بر عصب مدیان، 9 تاندون که انگشتان دست را خم میکنند، نیز از تونل کارپال عبور میکنند.
سندرم تونل کارپال زمانی اتفاق میافتد که تونل کارپال باریک شود یا بافت اطراف تاندونهایی که از این تونل عبور میکنند، متورم شود و در نتیجه به عصب میانی فشار وارد کند و جریان خون آن را کاهش دهد.
این فشار غیرطبیعی روی عصب میتواند منجر به بیحسی، گزگز، درد و ضعف در دست شود.
بیشتر موارد سندرم تونل کارپال توسط ترکیبی از دلایل ایجاد میشود. مطالعات نشان می دهد که زنان و افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
سایر عوامل خطر برای ابتلا به سندرم تونل کارپال عبارتند از:
علائم سندرم تونل کارپال ممکن است شامل موارد زیر باشد:
در بیشتر موارد، علائم سندرم تونل کارپال به تدریج و بدون وارد شدن آسیب خاص به مچ شروع میشود. بسیاری از ما متوجه میشویم که علائم در ابتدا متناوب است (میآید و میرود). با این حال، ممکن است به مرور علائم بیشتر رخ دهند یا برای مدت طولانیتری ادامه داشته باشند.
علائم شبانه بسیار رایج است. از آنجایی که بسیاری از افراد در زمان خواب مچ خود را خم میکنند، ممکن است علائم ما را از خواب بیدار کند. در طول روز، علائم اغلب هنگام نگه داشتن وسیلهای برای مدت طولانی با مچ خم، مانند هنگام استفاده از تلفن، رانندگی یا خواندن کتاب، رخ میدهد.
بسیاری از ما متوجه میشویم که حرکت دادن دستها به تسکین علائم کمک میکند.
پزشک با بررسی علائم و انجام معاینه میتواند تشخیص دهد که آیا مبتلا به سندرم تونل کارپال هستیم یا خیر. هرچند آزمایشهای عصبی الکتریکی نیز میتوانند به پزشک برای تشخیص کمک کنند، اما این بررسیها همیشه ضروری نیستند.
آزمایشهای عصبی الکتریکی عبارتند از:
بیشتر بخوانید: علائم کبد چرب چیست و چگونه درمان میشو؟
درمان سندرم تونل کارپال اغلب ترکیبی از روشهایی است که در ادامه به آنها میپردازیم:
مشخص نیست که آیا راهی برای پیشگیری از ابتلا به سندرم تونل کارپال وجود دارد یا خیر. تصور بر این است که این اختلال به دلیل استفاده بیش از حد از رایانه رخ میدهد. اما مطالعات ارتباط بین استفاده از کامپیوتر و ابتلا به سندرم تونل کارپال را نشان نداده است.
منابع: Up To Date , American Academy of Orthopaedic Surgeon
IR-1023-ABD-8760-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام ببخشید من دقیقا همین مشکل در دوران بارداری برام پیش اومد تا 5ماه بعد زایمان درگیر بودم ک بهبود یافتم اما بعدا ز گذشت دوسال دوباره دستم شروع به در گرفتن کرده واقعا کلافه شدم چیکار کنم.. آیا همون درد دوران بارداری هست یا ن
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در این زمینه پزشک معالج است، پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. ایشان پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست.