علائم، دلایل، تشخیص و راهکارهای درمانی زخمهای گوارشی
زخم گوارشی هرسال چهار میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. در این مطلب به این بیماری،...
تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
ازوفاژیت (Esophagitis) قابلدرمان است اما اگر درمان نشود، میتواند به عوارض جدی از جمله زخمهای باز در مخاط مری و تنگی مری منجر شود. در این مطلب به علائم، علل و راهکارهای تشخیص و درمان این بیماری میپردازیم.
«ازوفاژیت» به معنای التهاب در بافتهای پوشاننده داخل مری است. مری لولهای عضلانی است که غذا و مایعات را از دهان به معده منتقل میکند.
علائم ازوفاژیت در بزرگسالان و نوجوانان میتواند شامل موارد زیر باشد:
بعضی از بزرگسالان و نوجوانها علائم دیگری هم دارند، از جمله:
متخصصان ازوفاژیت را بر اساس علت ایجاد آن به انواع مختلفی تقسیم میکنند. گاهی اوقات، ازوفاژیت بیشتر از یک علت دارد. بعضی از شایعترین انواع ازوفاژیت عبارتند از:
این نوع ازوفاژیت میتواند به دلایل زیر پیش بیاید:
ائوزینوفیلها نوعی از گلبولهای سفید خون هستند که نقشی کلیدی در واکنشهای آلرژیک دارند. اگر تعداد زیادی از این گلبولهای سفید در مری جمع شوند، ممکن است ازوفاژیت ائوزینوفیلیک اتفاق بیفتد. این وضعیت به احتمال زیاد در پاسخ به ماده ای رخ میدهد که باعث آلرژی، ریفلاکس اسید یا هر دو میشود.
برخی غذاها ممکن است باعث ایجاد این نوع ازوفاژیت شوند، از جمله:
افراد مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک ممکن است دچار آلرژیهایی غیر از آلرژی غذایی باشند. برای مثال، گاهی اوقات ممکن است آلرژنهای موجود در هوا مثل گرده گیاهان، علت بروز آلرژی و این نوع ازوفاژیت باشد.
این نوع ازوفاژیت زمانی اتفاق میافتد که مصرف بعضی از داروهای خوراکی باعث آسیب بافت مخاطی مری شوند. آسیب زمانی اتفاق میافتد که این داروها برای مدت طولانی با پوشش داخلی مری در تماس باشند. برای مثال، زمانی که یک قرص را با آب کم یا بدون آب مصرف کنیم. با این کار ممکن است خود قرص یا بخشی از آن در مری باقی بماند. بعضی داروهایی که میتوانند به ازوفاژیت منجر شوند، عبارتند از:
• بعضی از مسکنها مثل ایبوپروفن
• بعضی از آنتیبیوتیکها
• داروهایی به نام بیسفسفوناتها که در درمان پوکی استخوان به کار میروند.
عفونت در بافتهای مری ممکن است به ایجاد ازوفاژیت منجر شود. عامل این عفونت میتواند باکتری، ویروس یا قارچ باشد. این نوع از ازوفاژیت نسبتاً نادر است و بیشتر در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مثل افراد مبتلا به HIV، ایدز یا سرطان اتفاق میافتد.
پزشک برای تشخیص ازوفاژیت درباره علائم ما سوال میپرسد و ما را معاینه میکند. علائمی مثل سوزش سر دل و رگورژیتاسیون در بیشتر موارد با دارو قابلدرمانند، در این موارد نیازی به انجام آزمایشهای بیشتر نیست. اما افرادی که علائم آنها با دارو بهبود پیدا نمیکنند یا بلع سخت یا دردناک دارند، معمولاً به انجام بعضی آزمایشها نیاز دارند.
بعضی آزمایشهایی که برای پیدا کردن دلیل ازوفاژیت انجام میشوند، عبارتند از:
یک روش تشخیصی برای بررسی دستگاه گوارش است. در این روش، پزشک یک آندوسکوپ (لولهای بلند، نازک و منعطف با یک دوربین در انتهای آن) را از راه دهان و گلو وارد مری، معده و دوازدهه (قسمت ابتدایی روده کوچک) میکند تا بتواند پوشش داخلی این قسمتها را مشاهده کند. پزشک ممکن است نمونههای کوچکی از بافت را هم برای آزمایش و بررسی زیر میکروسکوپ بردارد، به این کار بیوپسی (نمونهبرداری) گفته میشود.
در این روش بیمار محلولی حاوی ترکیبی به نام باریم را مصرف میکند. باریم پوشش داخلی مری و معده را میپوشاند تا این نواحی در تصاویر گرفته شده با اشعه ایکس قابلمشاهده باشند. این تصاویر میتوانند در تشخیص تنگی مری یا دیگر تغییرهای ساختاری به پزشک کمک کنند.
این آزمایش ورود اسید معده به مری را بررسی میکند و میتواند ریفلاکس اسید را، که یکی از دلایل ازوفاژیت است، تشخیص بدهد.
درمان ازوفاژیت به علت دقیق بروز آن بستگی دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای درمان ازوفاژیت ائوزینوفیلیک، پزشک شاید توصیه کند از بعضی غذاها که ممکن است به آنها حساسیت داشته باشیم، بپرهیزیم یا بعضی داروها از جمله استروئیدها را مصرف کنیم.
IR-0727-ABD-3860-AS
منابع:
دیدگاه کاربران