تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / بیماری کبد چرب چیست؟ علائم و درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
تجمع چربی در کبد به دلایل مختلفی رخ میدهد که عبارتند از:
در این مطلب میخواهیم با بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) آشنا شویم که به آن بیماری کبد چرب میگویند.
به تجمع چربی اضافی در کبد، بیماری کبد چرب گفته میشود. این تجمع چربی ناشی از مصرف زیاد الکل نیست. تجمع چربی در کبد به دنبال مصرف زیاد الکل، بیماری کبدی مرتبط با الکل است.
بیماری کبد چرب شامل دو نوع: کبد چرب غیرالکلی (NAFL) و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) است.
کبد چرب غیرالکلی به معنی تجمع چربی در کبد بدون التهاب یا آسیب یا با آسیب کبدی کم است. این اختلال معمولاً پیشرفت نمیکند، با این حال، میتواند باعث بزرگ شدن کبد و بروز درد شود.
در استئاتوهپاتیت غیرالکلی علاوه بر تجمع چربی، کبد ملتهب و آسیبدیده است. التهاب و آسیب کبدی میتواند باعث فیبروز یا اِسکار کبد و پیشرفت بیماری به سمت سیروز کبدی شود. در سیروز، کبد زخمی و به طور دائم آسیبدیده است. این بیماری، نوع تهاجمی بیماری کبد چرب است.
بیماری کبد چرب (غیرالکلی) شایعترین شکل بیماری مزمن کبدی است که شیوع آن به طور فزایندهای در سراسر جهان رو به افزایش است.
کارشناسان هنوز در حال بررسی علل بیماری کبد چرب هستند. تحقیقات نشان میدهد که وضعیت سلامتی فرد، ژنها، رژیم غذایی و وضعیت دستگاه گوارش ممکن است احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد.
در صورت داشتن شرایط زیر، احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب در فرد بیشتر است:
سندرم متابولیک خطر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش میدهد.
داشتن تعداد بیشتری از موارد بالا، احتمال ابتلای فرد به استئاتوهپاتیت غیرالکلی را افزایش میدهد. کاهش وزن ممکن است باعث تغییر استئاتوهپاتیت غیرالکلی به کبد چرب غیرالکلی و افزایش وزن مجدد، ممکن است باعث تغییر کبد چرب غیرالکلی به استئاتوهپاتیت غیرالکلی شود.
محققان دریافتهاند که برخی ژنها ممکن است احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهند. مطالعه بر روی ژنهایی که ممکن است در بروز بیماری کبد چرب نقش داشته باشند، ادامه دارد.
محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا رژیمهای غذایی سرشار از فروکتوز (قندی که معمولاً به نوشیدنیها و غذاهای شیرین اضافه میشود) میتواند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهند؟
دانشمندان همچنین به رابطه بین بیماری کبد چرب و میکروبیوم (باکتریهای موجود در دستگاه گوارش) پی بردهاند. مطالعات، نشاندهندهی تفاوتهایی بین میکروبیوم افراد مبتلا به بیماری کبد چرب و افرادی که این بیماری را ندارند، است.
بیماری کبد چرب میتواند افراد را در هر سنی، حتی در سنین کودکی، تحت تاثیر قرار دهد.
بیماری کبد چرب معمولا در افراد چاق و مبتلایان به اختلالات مرتبط با چاقی، مانند دیابت نوع 2 شایعتر است. مطالعات نشان میدهد که یک سوم تا دو سوم مبتلایان به دیابت نوع 2، بیماری کبد چرب غیرالکلی دارند. همچنین، تحقیقات نشان میدهد که بیماری کبد چرب در 75٪ از افراد با اضافه وزن و در بیش از 90٪ از افراد با چاقی شدید، وجود دارد.
شاخص توده بدنی (BMI) ابزاری است که بیشتر برای تخمین و غربالگری اضافه وزن و چاقی در بزرگسالان استفاده میشود. اندازهگیری BMI بر اساس وزن نسبت به قد صورت گرفته و نتایج به ترتیب زیر تفسیر میشود:
BMI | |
---|---|
وزن طبیعی یا سالم | 18.5 تا 24.9 |
اضافه وزن | 25 تا 29.9 |
چاق | 30 تا 39.9 |
چاقی شدید | 40 یا بیشتر |
معمولاً بیماری کبد چرب (شامل کبد چرب غیرالکلی (NAFL) و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH))، یک بیماری خاموش با علائم خفیف یا بدون علائم است. حتی اگر به دلیل NASH دچار سیروز شویم، باز هم ممکن است هیچ علائمی نداشته باشیم.
در صورت داشتن علامت، این علائم ممکن است شامل احساس خستگی یا ناراحتی در قسمت بالای سمت راست شکم باشد.
افراد مبتلا به بیماری کبد چرب ممکن است دچار عوارض کبدی یا سایر مشکلات سلامتی شوند.
هرچند که احتمال بروز عوارض کبدی در مبتلایان به کبد چرب غیرالکلی (NAFL) بیشتر از سایر افراد نیست، اما خطر بروز سایر مشکلات سلامتی در این افراد بیشتر است.
مبتلایان به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) ممکن است دچار عوارض کبدی مانند سیروز و سرطان کبد شوند. چنانچه سیروز منجر به نارسایی کبد شود، ممکن است پیوند کبد ضروت یابد.
مبتلایان به بیماری کبد چرب در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به برخی مشکلات سلامتی از جمله موارد زیر هستند:
پزشک با بررسی شرح حال، انجام معاینه فیزیکی و درخواست بعضی آزمایشها، بیماری کبد چرب، شامل کبد چرب غیرالکلی (NAFL) و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH)، را تشخیص میدهد.
پزشک سابقهی ابتلا به اختلالاتی که احتمال بیماری کبد چرب را افزایش میدهد، بررسی مینماید. این اختلالات عبارتند از:
همچنین، پزشک در مورد عواملی مانند رژیم غذایی و موارد مربوط به سبک زندگی که ممکن است ما را در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی قرار دهد، سوالاتی را مطرح میکند. این موارد شامل بیتحرکی، داشتن رژیم غذایی سرشار از قند یا نوشیدن نوشیدنیهای شیرین است.
معمولا پزشک در مورد علل زمینهساز برای سایر بیماریهای کبدی یا تجمع چربی در کبد از ما سوال خواهد پرسید. مثلا با پرسش در مورد مصرف الکل درمییابد که آیا تجمع چربی در کبد، نشانه بیماری کبدی مرتبط با الکل است یا بیماری کبد غیرالکلی.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک وزن و قد ما را برای محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) ارزیابی میکند. پزشک موارد زیر را نیز بررسی میکند:
در صورت افزایش سطح آنزیمهای کبدی، ممکن است پزشک احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را در نظر بگیرد. گاهی پزشک برای بررسی سایر علل افزایشدهنده سطح آنزیمهای کبدی، درخواست آزمایشهای تکمیلی مینماید.
پزشک ممکن است از روشهای تصویربرداری زیر برای کمک به تشخیص بیماری کبد چرب استفاده کند:
بیوپسی کبد تنها روشی است که به کمک آن میتوان به تشخیص قطعی استئاتوهپاتیت غیرالکلی رسید و به وضوح شدت بیماری را بررسی نمود.
علاوه بر این، بیوپسی کبد میتواند فیبروز را در مراحل اولیه نشان دهد. با این حال، پزشکان بیوپسی کبد را برای افراد مشکوک به بیماری کبد چرب توصیه نمیکنند. اگر احتمال ابتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی همراه با فیبروز پیشرفته وجود داشته باشد یا اگر سایر آزمایشها علائم بیماری پیشرفته کبدی یا سیروز را نشان دهند، ممکن است پزشک بیوپسی کبد را توصیه کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است بیوپسی کبد را برای رد سایر بیماریهای کبدی توصیه کند.
پزشکان کاهش وزن را برای درمان کبد چرب، کبد چرب غیرالکلی (NAFL) یا استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) توصیه میکنند. کاهش وزن میتواند باعث کاهش چربی، التهاب و فیبروز در بافت کبد شود.
اگر اضافه وزن داریم یا چاق هستیم، کاهش وزن با انتخاب مواد غذایی سالم، محدود کردن حجم وعدههای غذایی و فعالیت بدنی میتواند باعث بهبودی بیماری کبد چرب شود. از دست دادن حداقل 3 تا 5 درصد وزن بدن میتواند چربی کبد را کاهش دهد. ممکن است لازم باشد تا 7 تا 10 درصد از وزن بدن خود را کاهش دهیم تا التهاب کبد و فیبروز کاهش یابد. فعالیت بدنی به تنهایی، حتی بدون کاهش وزن نیز مفید است.
پزشکان کاهش تدریجی وزن را برای بهبود بیماری کبد چرب توصیه میکنند. باید به یاد داشته باشیم که کاهش سریع وزن و سوء تغذیه میتواند باعث تشدید بیماری کبدی شود.
تاکنون هیچ دارویی برای درمان بیماری کبد چرب تایید نشده است. با این حال، محققان در حال مطالعه بر روی داروهایی هستند که ممکن است این شرایط را بهبود بخشند.
لازم است پیش از استفاده از مکملهای غذایی یا ترکیبات گیاهی با پزشک خود مشورت کنیم؛ چراکه برخی از داروهای گیاهی میتوانند به کبد آسیب برسانند.
اگر استئاتوهپاتیت غیرالکلی منجر به سیروز شود، میتوان بسیاری از عوارض سیروز را با داروها، مداخلات پزشکی و جراحی درمان کرد. افراد مبتلا به نارسایی کبد یا سرطان کبد ممکن است برای بازیابی سلامت خود نیاز به پیوند کبد داشته باشند.
ما میتوانیم با فعالیت بدنی منظم، داشتن رژیم غذایی سالم، محدود کردن حجم وعدههای غذایی خود و حفظ وزن سالم از ابتلا به بیماری کبد چرب جلوگیری کنیم.
چگونه رژیم غذایی میتواند به پیشگیری یا درمان بیماری کبد چرب کمک کند؟
اگر مبتلا به بیماری کبد چرب (کبد چرب غیر الکلی (NAFL) یا استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)) نباشیم، میتوانیم به کمک رژیم غذایی سالم، محدود کردن حجم وعدههای غذایی و حفظ وزن در محدوده سالم از ابتلا به این اختلال پیشگیری کنیم.
در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب و داشتن اضافه وزن یا چاقی، ممکن است پزشک کاهش تدریجی وزن را توصیه کند.
پزشک ممکن است اصلاحاتی را در رژیم غذایی پیشنهاد دهد؛ این اصلاحات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
لازم است از نوشیدن الکل پرهیز کنیم؛ زیرا الکل میتواند علاوه بر آسیب به کبد، باعث تشدید آسیب ناشی از بیماری کبد چرب غیرالکلی نیز شود.
منابع: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
IR-0323-ABD-7943-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام و عرض ادب
از مطالب مفیدتان بهره بردم. بی نهایت ممنونم.