تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / درد / دندان درد در بارداری ؛ از علت تا درمان آن
بارداری، دوران مهم و زیبایی است. مادران باردار باید برای اطمینان از سلامت خود در طول این 9 ماه اقدامات لازم را انجام دهند. این اقدامات شامل مراقبتهای مناسب پیش و طی بارداری، داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش و حتی ترک برخی عادات (مانند مصرف نوشیدنیهای کافئینی) است.
در حالی که همه این موارد برای حفظ سلامت در دوران بارداری ضروری است، از سلامت دندانها در این دوران نیز نباید غافل شویم.
یکی از مشکلات غیرمنتظره طی بارداری بروز درد یا حساسیت دندان است که میتوانیم با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک دندانها و لثههای خود را سالم نگاه داریم و از بروز این مشکلات پیشگیری کنیم.
بیشتر خانمها در طول دوران بارداری دچار علائم ناخوشایندی مانند تهوع صبحگاهی، تورم پا، کمردرد و خستگی میشوند، اما بروز درد یا حساسیت دندانها میتواند غافلگیرکننده باشد. میزان بروز مشکلات دندانپزشکی در دوران بارداری بیشتر از آن چیزی است که برخی تصور میکنند.
مهمترین علل دنداندرد در بارداری عبارتند از:
بدن در دوران بارداری دگرگونیهای زیادی را در نتیجه تغییرات هورمونی تجربه میکند. افزایش استروژن و پروژسترون همانطور که ممکن است باعث بروز علائمی مانند تهوع و استفراغ شود، میتواند ما را در برابر پلاک دندان آسیبپذیرتر کند.
تجمع پلاک میتواند علت اصلی التهاب و خونریزی لثه باشد که به آن ژنژیویت (التهاب لثه) حاملگی گفته میشود و تا 75 درصد زنان باردار را تحت تاثیر قرار میدهد. التهاب شدید لثه ممکن است باعث عفونت لثه و آسیب استخوانهای نگهدارنده دندان و در نهایت از دست رفتن دندان شود.
تجمع بیش از حد پلاک میتواند باعث ایجاد تومورهای بارداری در دهان شوند. این تومورها، تودههایی غیرسرطانی هستند که در بعضی زنان ایجاد میشوند. رشد بیش از حد بافت لثه که اغلب در سه ماهه دوم بارداری رخ میدهد، ممکن است باعث ایجاد حساسیت و درد شده و خوردن و آشامیدن را سخت کند. خبر خوب این است که این تودهها معمولاً پس از زایمان از بین میروند.
تمایل به مصرف خوراکیها و تنقلات قندی یا پرکربوهیدرات، خطر پوسیدگی دندان و در نتیجه ایجاد حفرههای دندانی را بیشتر میکند.
رفلاکس معده، استفراغ صبحگاهی یا استفراغ مکرر، با آسیب تدریجی مینای دندان، باعث ایجاد حساسیت دندان میشود.
اولین و مهمترین اقدام برای درمان دندان درد، مراجعه به دندانپزشک است. در صورت تداوم درد دندان، بهتر است فوراً به دندانپزشک مراجعه کنیم. در زمان مراجعه به دندانپزشک باید مطمئن شویم که او میداند ما باردار هستیم.
باید دندانپزشک را از داروهای تجویزی و داروهای بدون نسخهای که مصرف میکنیم، آگاه کنیم. این اطلاعات به دندانپزشک برای تجویز نسخه مناسب کمک میکند. دندانپزشک ممکن است برای انتخاب داروهایی مانند مسکن یا آنتی بیوتیک با پزشک مشورت کند.
انجام برخی از اقدامات دندانپزشکی در دوران بارداری بیخطر است. هرچند ممکن است دندانپزشک انجام برخی از اقدامات درمانی را حداقل تا سه ماهه دوم بارداری به تعویق بیندازید. باید در مورد امکان تعویق این اقدامات تا پس از زایمان، با دندانپزشک خود مشورت کنیم. بهتر است پرکردگیهای قدیمی با آمالگام، در دوران بارداری دستکاری نشوند.
تهیه گرافی (عکس OPG) از دندان با اشعه ایکس در دوران بارداری ایمن است. استفاده از پیشبند محافظ برای پوشاندن شکم و گردن برای محافظت از جنین و تیروئید در برابر اشعه ضروری است. بهتر است در صورت صلاحدید دندانپزشک، تهیه گرافی از دندان تا زمان تولد نوزاد به تعویق بیافتد، هرچندکه احتمال تاثیر اشعه مورد استفاده برای تهیه گرافی از دندان، بر ناحیه لگن و شکم اندک است.
در صورتی که تومورهای بارداری (تودههای لثه) مزاحم غذا خوردن باشند، ممکن است دندانپزشک در رابطه با برداشتن توده تصمیمگیری کند؛ هرچند باید برای انجام این کار تا سه ماهه دوم یا سوم بارداری منتظر بمانیم.
در صورت بروز عفونت شدید لثه در دوران بارداری، معمولا دندانپزشک نمیتواند دندان شل شده را نجات دهد، هرچند که کشیدن دندان در سه ماهه دوم بارداری میتواند حساسیت و درد را متوقف کند. پس از آن میتوانیم با دندانپزشک در مورد گزینههای جایگزینی دندان مانند ایمپلنت یا بریج ثابت، که هر دو بعد از سه ماهه دوم بارداری ایمن هستند، صحبت کنیم.
تمیز و سالم نگه داشتن دندانها و لثهها در دوران بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. بهترین راه پیشگیری یا مقابله با مشکلات دندان و لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان است.
بهتر است از دندانپزشک خود شیوه تمیز نگه داشتن دندانها را یاد بگیریم.
در ادامه با چند راه مراقبت از دندانها و لثهها آشنا میشویم:
منابع:
NHS website , Mouth Healthy, Pregnancy Concerns, Mouth Healthy , Health Line
IR-1122-ABD-7220-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.