همهچیز درباره سندرم پیش از قاعدگی
در این مطلب از سیات دکتر عبیدی به بررسی سندرم پیش از قاعدگی (PMS) پرداختهایم و علائم، روشهای درمان و راههای تشخیص آن را بررسی کردهایم.
تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
آگورافوبیا یک نوع اختلال اضطرابی است که در آن از یک موقعیت خاص میترسیم و از آن موقعیت دوری میکنیم.
در این موقعیتها ما به اشتباه احساس گیر افتادن یا بیپناهی میکنیم، مانند سوار شدن در وسایل نقلیه عمومی یا بودن در میان جمعیت زیاد در محیط سرپوشیده یا حتی فضای آزاد.
معنی آگورافوبیا چیست؟ این واژهی ترکیبی، از دو بخش شکل گرفته: آگورا (واژه یونانی) به معنی محل تجمع و فوبیا (واژه انگلیسی) به معنی ترس.
علائم معمول آگورافوبیا شامل انواع ترس هستند، مانند ترس از:
برای ما افراد مبتلا به آگورافوبیا، قرار گرفتن در چنین موقعیتهایی باعث ایجاد نگرانی زیاد میشوند؛ زیرا اگر دچار حمله هراس (پنیک) یا سایر علائم ناتوانکننده شویم، نمیتوانیم فرار کنیم یا از کسی کمک بگیریم.
علاوه بر علائم فوق، در تشخیص آگورافوبیا مسایل زیر هم باید وجود داشته باشند:
برخی از ما مبتلایان به آگورافوبیا، همزمان دچار اختلال پانیک یا هراس هم هستیم. اختلال هراس هم نوعی دیگر از اختلالات اضطرابی به شمار میآید که به خاطر آن، گاهی دچار حملات ناگهانی اوج ترس و وحشت میشویم.
برای اینکه درباره اختلال هراس یا پنیک بیشتر بدانید، میتوانیم به مقاله کاملی که پیش از این آماده کردهایم، مراجعه کنید.
آگورافوبیا را نمیتوان به یک علت واحد نسبت داد. علاوه بر مسایل مادرزادی و ژنتیک، وجود سایر بیماریها، تجارب یادگیری شده مانند دیدن موقعیتهای بی پناهی در سایر افراد، استرسهای محیطی و به طور کلی همه مسائلی که در پرورش ما نقش داشتهاند، باعث بروز بیماری آگورافوبیا میشوند.
آگورافوبیا میتواند از کودکی آغاز شود، اما اکثر مبتلایان از سنین اواخر نوجوانی تا اواسط جوانی (به طور معمول پیش از 35 سالگی) آن را احساس میکنند. اگرچه ممکن است در برخی موارد افراد میانسال هم به آن مبتلا شوند.
زنان بیش از مردان به آگورافوبیا مبتلا هستند. سایر عواملی که احتمال ابتلا به آگورافوبیا را بیشتر میکنند، عبارتند از:
اختلال آگورافوبیا میتواند بهشدت، فعالیتهای زندگی ما را محدود کند. اگر آگورافوبیا شدید باشد، حتی نمیتوانیم از خانه بیرون برویم.
بدون درمان، برخی از مبتلایان به این بیماری، خانهنشینی را برای سالها تجربه خواهند کرد و بهشدت به کمک سایرین وابسته خواهند شد.
احتمال همزمانی ابتلا به آگورافوبیا و اختلالات زیر زیاد است:
هر چه بیشتر از موقعیتهایی که باعث ترسمان میشود دوری کنیم، اضطراب ما بیشتر میشود. اگر از قرار گرفتن در موقعیتهای عادی که قبلا با آنها مشکل نداشتیم، کمی میترسیم، باید بیشتر و بیشتر خود را در آن موقعیتها قرار دهیم یا بیشتر به آن محلها برویم.
اگر این کار را به تنهایی نمیتوانیم تکرار کنیم، از یکی از اطرافیان کمک بگیریم یا زودتر به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنیم.
برای تشخیص آگورافوبیا موارد زیر کمککننده است:
برای درمان آگورافوبیا باید هم درمان دارویی و هم رواندرمانی در نظر گرفته شوند. کمی زمان لازم است تا آثار بهبودی در ما نمایان شود؛ پس باید شکیبا باشیم و با مراجعه منظم به روانپزشک و روانشناس درمان آگورافوبیا را پیگیری کنیم.
در جلسات رواندرمانی، روانشناس برای ما اهداف درمانی مشخص میکند و برخی مهارتهای عملی را برای کاهش اضطراب به ما یاد میدهد. درمانِ شناختی رفتاری یکی از موثرترین درمانها برای رفع اختلالات اضطرابی از جمله اختلال آگورافوبیا محسوب میشود.
برخی از داروهای ضدافسردگی موثرترین داروها برای درمان آگورافوبیا به شمار میروند. اگر آگورافوبیا بهخصوص با اختلال هراس یا پنیک همراه باشد، داروهایی از خانواده مهارکنندگان انتخابی بازجذب سروتونین (یکی از مواد انتقالدهنده پیام عصبی در دستگاه عصبی) توسط روانپزشک تجویز میشوند.
برخی از داروهای ضداضطراب مانند خانواده بنزودیازپینها هم ممکن است تجویز شوند. دقت کنیم که بنزودیازپینها به طور معمول برای مدت کوتاه تجویز میشوند و از ادامه مصرف آنها بیش از دوره درمانی تجویزشده توسط روانپزشک باید بپرهیزیم.
تردیدی نیست که آگورافوبیا زندگی را برای ما دشوار کرده است. برای درمان آگورافوبیا باید از متخصصین کمک بگیریم و در عین حال خودمان هم با رعایت نکات زیر درگیر ترس و اضطراب بیمورد نشویم.
منبع: Mayo Clinic
IR-1021-ABD-6092-WE
سلام وقت بخیر
وجه افتراق آگرا فوبیا و سوشال فوبیا چیست؟
اگر آگرا فوبیا ترس از ازدحام و شلوغی داشته باشه با سوشال فوبیا ک همین ترس رو داره و اجتناب میکنه چه فرقی داره
درود.در آگورافوبیا ترس از قرار گرفتن در محیط به این دلیل است که فرد نگران است راه فرار نداشته باشد یا دچار حمله پانیک شود اما در سوشیال فوبیا نگرانی فرد از قضاوت کردن او توسط افراد موجود در جمع یا قرار گرفتن در موفعیتی است که باعث شرمساری شود.پاینده باشید.