تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / روانپزشکی / آشنایی با بیماری دو قطبی و روش های درمان آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
همه ما ممکن است دورههایی از تغییرات خلقی را در طول زندگی خود تجربه کنیم؛ هرچند این شرایط معمولا بیشتر از چند ساعت طول نمیکشد و با تغییرات شدید رفتاری و اختلال در عملکرد روزانه و مشکل در ارتباطات اجتماعی همراه نخواهد بود، این در صورتی است که این موارد در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دیده میشود.
این بیماری یکی از اختلالات مربوط به روان است، که باعث تغییرات خلق، انرژی و اختلال در عملکرد فرد میشود.
اختلال دوقطبی میتواند باعث تغییر در ارتباط فرد بیمار با نزدیکان و ایجاد مشکلاتی در محل کار و مدرسه شود.
در صورت ابتلا به اختلال دوقطبی که به آن افسردگی-شیدایی هم گفته میشود، فرد احساسات شدیدی را در دورههایی که ممکن است از چند روز تا چند هفته متفاوت باشد، تجربه کرده که به این شرایط دورههای خلقی گفته میشود.
این دورههای خلقی به دو صورت مانیا یا شیدایی (سرخوشی غیرطبیعی همراه با تحریکپذیر بودن) و افسردگی (خلق پایین) تقسیمبندی میشوند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی علاوه بر شرایطی که گفتیم، به طور کلی دورههایی از خلق طبیعی مثل سایر افراد را هم دارند.
درصورت درمان این اختلال، افراد مبتلا زندگی پایداری مشابه سایر افراد جامعه خواهند داشت.
افرادی که اختلال دوقطبی دارند، احتمال ابتلا به سایر اختلالات روان از جمله؛ اختلالات اضطرابی و نقص توجه-بیشفعالی (ADHD) در آنها بیشتر است.
قبل از اینکه انواع اختلالات دوقطبی را توضیح دهیم بهتر است با چند اصطلاح شایع درمورد این اختلال آشنا شویم؛
درطی این دوره که حداقل یک هفته طول میکشد، فرد بیشتر روزها دارای انرژی بیش از اندازه و خلق تحریکپذیر بوده و حداقل سه مورد از علائم زیر را تجربه خواهدکرد:
دوره هایپومانیا کمتر از مانیا و حدودا چهار روز بیشتر طول نمیکشد و علائم آن خفیفتر از مانیا بوده و باعث اختلال عملکرد شدید نمیشود.
دوره افسردگی اساسی حداقل دو هفته طول میکشد و برای تشخیص قطعی آن باید حداقل پنج علامت از موارد زیر وجود داشتهباشد:
اختلال دوقطبی به سه نوع متفاوت تقسیمبندی میشود:
تا اینجا درمورد انواع اختلال دوقطبی صحبت کردیم، به عنوان نمونه، گفتیم اختلال دوقطبی نوع یک با داشتن فقط یک دورهی شیدایی مشخص میشود. هر چند اکثر مبتلایان به اختلال دوقطبی هر دو دوره مانیا و علائم افسردگی را تجربه میکنند.
این تغییرات خلق اغلب از یک الگوی مشخص پیروی نمیکنند؛ و اینطور نیست که بلافاصله بعد از دوره مانیا، افسردگی ظاهر شود. گاهی ممکن است پیش از اینکه بیمار وارد دوره خلقی متفاوت شود، به طور مکرر دورههایی از یک نوع خلق را تجربه کرده و در فواصل بین آنها خلق طبیعی داشته باشد.
تغییرات خلق در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی میتواند طی دورههایی به مدت یک هفته، چند ماه و یا حتی چند سال اتفاق بیفتد که شدت علائم در افراد مختلف متفاوت است.
دلیل اصلی ابتلا به اختلال دوقطبی همچنان ناشناخته است. هرچند برخی عوامل در ایجاد آن دخیل هستند. از جمله؛
یک سری عوامل هستند که شانس ابتلا به این اختلال را افزایش میدهند. مثل:
برای تشخیص اختلال دوقطبی پزشک از موارد زیر کمک میگیرد:
احتمال اینکه اختلال دوقطبی با سایر اختلالات روان همراهی داشته باشد زیاد است. از جمله:
برای تشخیص درست بیماری مهم است که هنگام مراجعه به پزشک درمورد تمام علائم خود به صورت شفاف و صادقانه صحبت کنیم. حتی بهتر است از نزدیکانمان بخواهیم هنگام ویزیت پزشک همراهمان باشند تا بتوانند جزئیات بیشتری اضافه کنند.
براساس آخرین منابع علمی، تشخیص اختلال دوقطبی نوع یک نیازمند موارد زیر است:
تشخیص علائم دوقطبی در کودکان و نوجوانان میتواند دشوار باشد؛ چون به سختی میتوان تغییرات خلق آنها را به عواملی جز استرس و تروما نسبت داد و به عنوان نشانهای از اختلال روان در نظر گرفت. مهمترین علامت اختلال دوقطبی در این دسته از افراد داشتن خلقهای متفاوت با تغییرات سریع است.
عواملی که میتوانند اختلال دوقطبی را تشدید کنند، به شرح زیر است:
درمان بهتر است توسط تیمی شامل پزشک متخصص اعصاب و روان و رواندرمانگر انجام شود. از آنجایی که اختلال دوقطبی تقریبا تمام زندگی با ما همراه خواهد بود، هدف از درمان مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی است.
با توجه به نیاز ما درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
نکتهای که در مورد درمان دارویی وجود دارد، این است که ما باید درمان خود را تا زمانی که پزشک صلاح بداند، ادامه دهیم؛ حتی اگر احساس میکنیم علائممان بهبود یافته است. در صورت قطع خودسرانه درمان، علائم بیماری به سرعت بازمیگردد.
در صورتی که دارای مشکلاتی به خاطر مصرف الکل یا موادمخدر باشیم، باید برنامه درمانی برای ترک آنها داشته باشیم؛ در غیر این صورت مدیریت علائم اختلال دوقطبی بسیار سخت خواهد شد.
در صورت داشتن رفتارهای خطرناک، افکار خودکشی و یا علائم سایکوز، برای پیشگیری از خودکشی پزشک ممکن است پیشنهاد بستری شدن در بیمارستان را بدهد.
شامل استفاده از داروهای زیر است؛
رواندرمانی نقش بسیار مهمی در بهبود علائم اختلال دوقطبی دارد که میتواند به صورت فردی، خانوادگی یا گروهی انجام شود و شامل موارد زیر است:
سایر روشهای درمانی شامل استفاده از الکتروشوک درمانی است که طی آن، با القای امواج الکتریکی تشنج خفیفی در فرد ایجاد میشود. این کار باعث تغییر در برخی قسمتهای مغز و بهبود علائم فرد میشود.
IR-0625-ABD-9699-AS
منابع: psychiatry , mayoclinic , nhs.uk , acog , healthline , my.clevelandclinic , uptodate , rethink
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.