تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / علت یبوست چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟
آنچه در این مطلب میخوانیم:
علت یبوست چیست و چه عواملی احتمال ابتلا به یبوست را افزایش میدهند؟
برای اطلاع از علائم و بهترین روشهای درمان یبوست این مقاله را از سایت دکتر عبیدی بخوانید.
یبوست یکی از شایعترین مشکلات گوارشی است و اغلب به عنوان کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع در روز در نظر گرفته میشود. تصور بسیاری از ما بر این است که باید هر روز اجابت مزاج داشته باشیم. اما این برداشت درستی نیست. اگر در هفته سه بار اجابت مزاج داشته باشیم و احساس خوبی داریم، به این معناست که سالم هستیم. یبوست به معنای نیاز به وارد کردن فشار بیش از حد در زمان اجابت مزاج، یا دفع مدفوع سفت یا احساس عدم دفع کامل مدفوع است.
باید به خاطر داشته باشیم که هر گونه تغییر در اجابت مزاج را جدی بگیریم و با پزشک خود مشورت کنیم.
علائم و نشانه های یبوست عبارتند از:
یبوست بیشتر زمانی اتفاق میافتد که مدفوع به آرامی در دستگاه گوارش حرکت میکند. مصرف کم آب، تغییر در رژیم غذایی، کاهش فعالیت جسمی و برخی داروها ممکن است باعث این اتفاق شوند. حرکت آرام مدفوع در طول روده باعث میشود تا آب زیادی از مدفوع جذب شود و در نتیجه مدفوع سفت و خشک شود.
شایعترین دلایل یبوست عبارتند از:
یبوست در خانم ها نسبت به آقایان شیوع بیشتری دارد. به نظر می رسد تغییرات سطح هورمونهای زنانه (استروژن و پروژسترون) طی دوره قاعدگی و نیز بارداری در شیوع بیشتر این اختلال در زنان نقش داشته باشد.
یائسگی زمانی اتفاق می افتد که چرخه قاعدگی حداقل برای یک سال متوقف شده باشد. در دوره یائسگی سطح هورمون های استروژن و پروژسترون کاهش می یابند. این هورمون ها بر عملکرد قسمت های مختلف بدن از جمله دستگاه گوارش تاثیر میگذارند. طی دوران یائسگی در نتیجه کاهش سطح این هورمون ها، یبوست اتفاق می افتد. علاوه بر این، ضعف عضلات لگن در سنین بالا نیز سبب اختلال دفع و یبوست خواهد شد.
گاهی با بالا رفتن سن ممکن است لازم باشد از داروهایی استفاده کنیم، که بر عملکرد دستگاه گوارش اثر گذاشته و باعث بروز یبوست میشوند.
یبوست یکی از مشکلات شایع در دوره بارداری است. حدود نیمی از خانم ها در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم بارداری، دچار یبوست میشوند. تغییرات هورمونی و همچنین تغییر در سبک زندگی می تواند باعث ایجاد یبوست شود.
علل یبوست در دوره بارداری عبارتند از:
یبوست در کودکان دلایل زیادی دارد. برخی از علل احتمالی عبارتند از:
اگر فرزندمان یبوست داشته باشد، ممکن است دفع مدفوع آن برای او دردناک باشد، در نتیجه تمایلی به اجابت مزاج نداشته باشد. این موضوع میتواند سبب ایجاد یک دور باطل شود و هر چه بیشتر کودک از رفتن به دستشویی اجتناب کند، یبوست و درد او نیز بیشتر میشود.
از همین رو لازم است در صورت بروز یبوست در کودکان با پزشک مشورت کنیم.
معمولا یبوست باعث بروز مشکلات جدی نمی شود و با درمان مناسب از بین می رود. هرچند گاهی اوقات یبوست نیاز به مداخله اورژانسی دارد.
اگر علائم زیر همراه با یبوست وجود داشته باشد باید هر چه سریعتر برای درمان اقدام کرد:
عواملی که احتمال ابتلا به یبوست را افزایش میدهند عبارتند از:
برای پیشگیری از یبوست رعایت موارد زیر کمککننده خواهد بود:
در صورت مصرف داروهایی که باعث یبوست میشوند، میتوانیم با مشورت با پزشک از ملینها استفاده کنیم. لازم به یادآوری است که ممکن است مصرف ملینها همراه بعضی داروها سبب کاهش اثربخشی دارو شود، به همین علت مصرف خودسرانه ملینها به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
پزشک بر اساس موارد زیر درباره درمان یبوست تصمیمگیری میکند:
یبوست در بیشتر موارد به کمک تغییردر رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی، به طور کامل از بین می رود. گاهی ممکن است پزشک برای کمک به بهبودی، دارو نیز تجویز نماید.
بیشتر بخوانید: علائم کبد چرب چیست و چگونه درمان میشو؟
در صورت عدم بهبودی یبوست با تغییر در رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی، مصرف بعضی داروها با مشورت پزشک ممکن است به برطرف شدن یبوست کمک کند. این داروها عبارتند از:
اگر یبوست به قدری شدید باشد که سبب ایجاد توده سفت مدفوع در روده شده بطوری که نتواند در طول دستگاه گوارش حرکت کند، ممکن است استفاده از اِنِما (تنقیه) ضرورت پیدا کند. برای اینکار آب همدمای بدن به آرامی از مقعد وارد روده شده و با نرم کردن توده مدفوع باعث دفع آن می شود.
در صورت عدم اثربخشی روشهای گفته شده، ممکن است با تشخیص پزشک، جراحی برای خارج کردن توده مدفوع ضرورت پیدا کند.
غذاهای که پرفیبر کدامند؟
در موارد زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنیم:
یبوست می تواند در طولانی مدت باعث بروز برخی عوارض شود:
هر دوی این عوارض میتوانند باعث خونریزی شوند.
گاهی اوقات فشار زیاد در زمان دفع مدفوع، سبب بیرون زدن قسمت کوچکی از روده از مقعد می شود، که ممکن است نیاز به مداخله جراحی پیدا کند.
یکی از عوارض یبوست که بیشتر در افراد مسن و کودکان دیده می شود تجمع توده سفت مدفوع در روده است، به نحوی که حرکات روده قادر به حرکت دادن و دفع آن نباشد. در این صورت گاهی لازم است مداخلاتی مانند اِنِما یا جراحی ضرورت پیدا کند.
منابع: American College of Gastroenterology , Mayo Clinic , UpToDate, UpToDate , Johns Hopkins Medicine , National Health Service
IR-0125-ABD-9081-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
باسلام وادب، به استحضارمی رسانم اینجانب متولد۱۳۳۴ با مشکل یبوست دست پنجه خورد میکنم تااینکه پزشکی فرمودن اب بد نت کمه باید اب بیشتر مصرف کنید سوال اینجاست روز صبحها یکبار شکنم کارمیکنه اما با حجم کم البته بعضی اوقات هم زیاد حال آیا هنوزدردسته یبوست داران خطرقراردارم؟ باکمال تشکر
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در این زمینه پزشک معالج است. ایشان با داشتن اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما، شما را در این زمینه راهنمایی خواهند کرد. تندرستی شما آرزوی ماست.