تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / گوارش / علتها و راهکارهای درمانی یبوست
آنچه در این مطلب میخوانیم:
یبوست یک مشکل بسیار شایع است که میتواند به عوارضی مثل بواسیر و شقاق مقعدی منجر شود. عدم مصرف فیبر و مایعات به میزان موردنیاز بدن و عدم تحرک کافی، از جمله دلایل رایج بروز یبوست بهشمار میآیند. در این مطلب به بررسی بیشتر این مشکل، علتها، راهکارهای پیشگیری و درمان آن میپردازیم.
یبوست بهمعنای تغییر در عادتهای روده است؛ در این شرایط ممکن است تعداد دفعههای اجابتمزاج، کم یا مدفوع خیلی سفت، خیلی کوچک یا سخت برای دفع باشد. افراد مبتلا به یبوست ممکن است نیاز مکرر به زور زدن و فشار آوردن در زمان دفع داشته باشند و احساس کنند رودهشان بعد از دفع خالی نشده است.
بهطور کلی، یبوست بیماری محسوب نمیشود، اما ممکن است نشانه یک مشکل پزشکی دیگر باشد، میتواند کوتاه یا طولانیمدت باشد و با افزایش سن، بیشتر اتفاق میافتد.
علائم یبوست ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر شود:
در هرصورت، الگوهای اجابتمزاج در افراد مختلف، متفاوت است و فقط خود فرد، الگوی طبیعی اجابتمزاجش را میشناسد.
بروز یبوست ممکن است همزمان بیشتر از یک علت داشته باشد.
بعضی دلایل ایجاد یبوست عبارتند از:
تغییر شرایط یا عادتهای روزانه
یبوست میتواند زمانی اتفاق بیفتد که زندگی یا روال روزانه ما تغییر کند. برای مثال، اجابتمزاج ما میتواند تغییر کند، اگر:
بعضی مشکلات سلامتی و تغذیهای
مصرف بعضی از داروها و مکملهای غذایی هم میتواند به یبوست منجر شود که میتوانیم در این زمینه از پزشک خود راهنمایی بگیریم.
پزشکان از بررسی سابقه پزشکی و خانوادگی، معاینه فیزیکی یا آزمایشهای پزشکی برای تشخیص و یافتن علت یبوست استفاده میکنند.
اگر دچار یبوست شده باشیم، پزشک در زمینههای زیر از ما سوال خواهد پرسید:
ـ سابقه پزشکی. برای مثال:
ـ علائم. برای مثال:
ـ روال روزمره. برای مثال:
ما میتوانیم از چندروز یا چندهفته پیش از مراجعه به پزشک، اجابتمزاج و ظاهر مدفوع خود را زیر نظر بگیریم تا بتوانیم برای سوالهایی که پزشک در این زمینه از ما خواهد پرسید، جوابهای درست و دقیقی داشته باشیم.
اگر دچار یبوست طولانیمدت شده باشیم، ممکن است پزشک درمورد سابقه خانوادگی بعضی بیماریها مثل مشکلات ساختاری دستگاه گوارش، انسداد روده و سرطانهای کولون یا رکتوم از ما سوال بپرسد.
معاینه فیزیکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پزشک ممکن است از یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر برای بررسی علائم بعضی بیماریها و شرایطی که ممکن است به یبوست در ما منجر شوند، استفاده کند.
ممکن است پزشک باتوجه به علائم و وضعیت سلامتی ما، پیش از انجام آزمایشهای تشخیصی، یک شیوه درمانی را برای بهبود علائم ما امتحان کند.
آزمایشهای رایجی که پزشکان برای یافتن علت یبوست استفاده میکنند عبارتند از:
در هر یک از این روشها، پزشک یک لوله نازک دوربیندار را در مقعد ما قرار میدهد، سپس آن را به داخل روده بزرگ پیش میبرد و از این راه، درون روده ما را بررسی میکند. در طول این آزمایش، پزشک میتواند نمونههایی از بافت را هم برای بررسی زیر میکروسکوپ بردارد.
این روشها برای دسترسی به تصاویری از فضای داخلی بدن ما بهکار میروند.
پزشک با مانومتری میتواند فشار داخل راستروده (رکتوم یا بخش پایانی روده بزرگ در انسان) را در نقاط مختلف اندازه گیری کند. این آزمایش به پزشک در تشخیص وضعیت کارکردن عضلاتی که اجابتمزاج را کنترل میکنند و ارزیابی عملکرد مقعد و رکتوم کمک میکند.
با بهکار بردن بعضی راهکارها، میتوانیم به پیشگیری و درمان یبوست کمک کنیم. ازجمله:
درمان یبوست معمولاً با راهکارهای تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی شروع میشود؛ از جمله مواردی که در بخش پیشگیری از یبوست به آنها اشاره کردیم.
ملینها که برای کمک به حرکت مدفوع در روده بهکار میروند، ازجمله داروهای مورداستفاده در درمان یبوست بهشمار میآیند. بعضی ملینها عبارتند از:
اگر یبوست به قدری شدید باشد که سبب ایجاد توده سفت مدفوع در روده شود(بهطوری که توده مدفوع نتواند در طول دستگاه گوارش حرکت کند)، ممکن است به استفاده از اِنِما (تنقیه) نیاز پیدا کنیم.
در صورت عدمدرمان یبوست مزمن با سایر درمانها، ممکن است با تشخیص پزشک، انجام جراحی ضرورت پیدا کند.
در صورت ابتلا به یبوست باید فیبر کافی بخوریم و برای کمک به عملکرد بهتر فیبر، لازم است مایعات زیاد بنوشیم.
بزرگسالان باتوجه به سن و جنسیتشان، باید روزانه حدود بیستودو تا سیوچهارگرم فیبر مصرف کنند.
پزشک معالج یا یک متخصص تغذیه میتواند ما را در برنامهریزی برای داشتن وعدههای غذایی با فیبر بالا راهنمایی کند. باید از این مسئله مطمئن بشویم که میزان فیبر رژیم غذایی خود را بهتدریج اضافه میکنیم تا بدن ما به این تغییر عادت کند.
چند منبع خوب فیبر:
برای کمک به عملکرد بهتر فیبر، باید آب و مایعات دیگر (مثل آبمیوهها، آب سبزیجاتی که بهصورت طبیعی شیرینند و سوپهای رقیق) بنوشیم؛ این کار مدفوع ما را نرمتر و دفع آن را آسانتر میکند.
نوشیدن آب کافی و سایر مایعات، راهکاری مناسب برای جلوگیری از کم آبی بدن هم بهشمار میآید. هیدراته ماندن (رسیدن آب کافی به بدن) برای سلامت کلی ما مفید است و میتواند به ما در پیشگیری از یبوست کمک کند.
پزشک میتواند براساس سایز، وضعیت سلامت، میزان فعالیت و محل زندگی ما، میزان نیاز ما به آب و مایعات دیگر را تخمین بزند.
اگر علائم ما با اقدامهای خودمراقبتی از بین نروند یا سابقه خانوادگی سرطان کولون یا رکتوم داشته باشیم، به مشورت با پزشک نیاز داریم ودر صورتیکه یبوست ما با هرکدام از علائم زیر همراه باشد، باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنیم.
عوارض یبوست مزمن عبارتند از:
به طور کلی با وجود آنکه یبوست یک مشکل شایع است، با اصلاح سبک زندگی به ویژه تغییر در رژیمغذایی خود، میتوانیم به پیشگیری و درمان آن در خیلی از موارد کمک کنیم.
منابع: niddk, uptodate, mayoclinic, hopkinsmedicine
IR-1226-ABD-2801-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
باسلام وادب، به استحضارمی رسانم اینجانب متولد۱۳۳۴ با مشکل یبوست دست پنجه خورد میکنم تااینکه پزشکی فرمودن اب بد نت کمه باید اب بیشتر مصرف کنید سوال اینجاست روز صبحها یکبار شکنم کارمیکنه اما با حجم کم البته بعضی اوقات هم زیاد حال آیا هنوزدردسته یبوست داران خطرقراردارم؟ باکمال تشکر
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در این زمینه پزشک معالج است. ایشان با داشتن اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما، شما را در این زمینه راهنمایی خواهند کرد. تندرستی شما آرزوی ماست.