تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / پرکاری تیروئید؛ از نشانهها تا روشهای درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
پرکاری تیروئید زمانی رخ میمیدهد که غده تیروئید هورمون تیروئیدی بیشتری نسبت به نیاز بدن ما تولید کند.
تیروئید یک غده کوچک پروانهای شکل در جلوی گردن است. هورمونهای تیروئید نحوه استفاده بدن از انرژی را کنترل میکنند، بنابراین تقریباً بر تمام قسمتهای بدن تأثیر میگذارند. هورمون تیروئید بیش از حد، باعث افزایش سرعت بسیاری از عملکردهای بدن میشود.
پرکاری تیروئید در زنان و افراد بالای 60 سال شایعتر است. احتمال بروز پرکاری تیروئید در موارد زیر بیشتر است:
علائم پرکاری تیروئید میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
در بزرگسالان مسنتر، پرکاری تیروئید گاهی با افسردگی یا زوال عقل اشتباه گرفته میشود. افراد مسن ممکن است علائم متفاوتی مانند از دست دادن اشتها یا گوشهگیری داشته باشند. به همین دلیل مشورت با پزشک در این زمینه بسیار اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: علت لرزش دست
پرکاری تیروئید دلایل مختلفی دارد، از جمله:
بیماری گریوز
بیماری گریوز، شایعترین علت پرکاری تیروئید، یک اختلال خودایمنی است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن ما به اشتباه به بافت تیروئید حمله میکند و باعث میشود که هورمون تیروئیدی بیش از حدی در بدن تولید شود.
ندولهای پرکار تیروئید
ندولهای (گره) تیروئید، تودههایی شایع در غده تیروئید هستند که معمولا سرطانی نیستند. گاهی یک یا چند گره ممکن است پرکار شده و بیش از حد هورمون تیروئیدی تولید کند. ندولهای پرکار اغلب در افراد مسن دیده میشوند.
تیروئیدیت
به التهاب غده تیروئید، تیروئیدیت گفته میشود. گاهی تیروئیدیت میتواند باعث ترشح بیش از حد هورمون تیروئید از غده تیروئید به جریان خون و در نتیجه بروز علائم پرکاری تیروئید شود.
گاهی ممکن است تیروئیدیت باعث ایجاد علائم کمکاری تیروئید شود. در برخی موارد، پس از اینکه تیروئید برای مدتی پرکار بوده، ممکن است کمکار شود.
مصرف ید بیش از حد
تیروئید از ید برای تولید هورمون تیروئید استفاده میکند. میزان ید مصرفی ما بر میزان تولید هورمون تیروئید تأثیر میگذارد. در برخی افراد، مصرف مقادیر زیاد ید ممکن است باعث شود غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید بسازد.
لازم است بدانیم که برخی از داروها و مکملها نیز ممکن است حاوی مقدار زیادی ید باشند.
مصرف بیش از حد داروهای هورمون تیروئید
ممکن است برخی از افرادی که تحت درمان با داروهای هورمون تیروئید هستند، این داروها را بیش از حد نیاز بدن مصرف کنند. بنابراین اگر تحت درمان با این داروها هستیم، باید دست کم سالی یک بار به پزشک مراجعه کنیم تا وضعیت عملکرد تیروئید ما بررسی شود، زیرا ممکن است داروی مصرفی نیاز به تنظیم دوز داشته باشد.
برخی از داروهای دیگر نیز ممکن است با داروهای هورمون تیروئید تداخل داشته باشند و سطح هورمون را افزایش دهند. بنابراین اگر از داروهای هورمون تیروئید استفاده میکنیم، باید با پزشک خود در مورد تداخلات دارویی هنگام شروع مصرف داروهای جدید مشورت کنیم.
تومورهای غیرسرطانی هیپوفیز
در برخی موارد نادر، تومور غیرسرطانی غده هیپوفیز، میتواند باعث پرکاری تیروئید شود.
هیپوفیز غدهای به اندازه نخود در مغز است که تعادل هورمونی بدن ما را برقرار میکند.
پرکاری تیروئید خفیف در دوران بارداری معمولاً مشکلی ایجاد نمیکند. اما پرکاری تیروئید شدید در دوران بارداری، در صورت عدم درمان، هم مادر و هم جنین را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر مبتلا به پرکاری تیروئید باشیم و تصمیم به باردار شدن داشته باشیم باید با راهنمایی پزشک خود این بیماری را کنترل کنیم.
پرکاری تیروئید درمان نشده میتواند باعث بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود، از جمله:
پزشک علاوه بر بررسی سابقه پزشکی، از ما معاینه فیزیکی به عمل میآورد. تشخیص پرکاری تیروئید تنها بر اساس علائم بالینی امکانپذیر نیست، زیرا بسیاری از علائم پرکاری تیروئید مشابه علائم سایر بیماریها است. به همین دلیل است که پزشک ممکن است آزمایش خون و تصویربرداری برای تأیید تشخیص و یافتن علت پرکاری تیروئید درخواست نماید.
از آنجایی که پرکاری تیروئید میتواند باعث مشکلات ناباروری شود، زنانی که برای باردار شدن مشکل دارند اغلب از نظر مشکلات تیروئیدی نیز آزمایش میشوند.
هدف از درمان پرکاری تیروئید بازگرداندن سطح هورمون تیروئید به حالت عادی است. درمان این بیماری از مشکلات سلامتی در طولانی مدت جلوگیری میکند و باعث از بین رفتن علائم ناراحتکننده این بیماری میشود.
درمان به علت زمینهای بروز پرکاری تیروئید و شدت بیماری بستگی دارد. عوامل زیر در انتخاب نحوه درمان موثراند:
پرکاری تیروئید معمولاً با داروها، ید رادیواکتیو یا جراحی تیروئید درمان میشود.
داروهای ضدتیروئید سادهترین راه برای درمان پرکاری تیروئید هستند. این داروها باعث میشوند تیروئید هورمون کمتری بسازد.
تیروئید از ید برای ساخت هورمونهای تیروئیدی استفاده میکند. اگر مبتلا به بیماری گریوز یا یک اختلال خودایمنی تیروئید باشیم، ممکن است به عوارض جانبی مضر ید حساس باشیم. مصرف غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی ید هستند، ممکن است باعث پرکاری تیروئید یا تشدید آن شود. مصرف مکملهای ید نیز میتواند همین اثر را داشته باشد. بنابراین باید با پزشک خود در موارد زیر مشورت کنیم:
منابع: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
IR-0723-ABD-8325-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام من ۱۷ سالمه قبل از اینکه بدنسازی رو شروع کنم چکاب کامل دادم tsh 1.8 بود نرمال بود افزایش وزنم هم خوبه با مکمل ولی احساس میکنم چیزی تو گلومه
۱-چه نوع رژیم غذایی برای کنترل تیرویید پرکار لازم هست ؟
۲-چه مکمل هایی را مناسب برای کنترل تیرویید پرکار پیشنهاد میکنید ؟
ممنون از پاسخ شما
درود.همراه گرامی به طور معمول رژیم غذایی خاصی برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید توصیه نشده است. برای استفاده از مکمل بهتر است با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.پاینده باشید