تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / روانپزشکی / همه چیز درباره اختلال روان تنی یا سایکوسوماتیک
آنچه در این مطلب میخوانیم:
اختلال روانتنی یا سایکوسوماتیک، یک اختلال ذهنی است که باعث به وجود آمدن علائم و تظاهرات جسمی میشود و این علائم را نمیتوان با بیماریهای جسمی توجیه کرد. افراد دچار این اختلال ممکن است درباره علائم خود احساس نگرانی بیش از حد داشته یا زیاد به آن فکر کنند که باعث میشود در نهایت روی عملکرد طبیعی آنها تاثیر بگذارد.
افراد مبتلا به اختلال روانتنی معمولا علائم آشکار اختلالات ذهنی را گزارش نمیکنند، بلکه تصور میکنند مشکلات آنها ناشی از اختلالات و بیماریهای جسمی است. ینابراین ممکن است بارها به پزشک مراجعه کرده و تحت آزمایشات گوناگون قرار گرفته و درمانهای متعددی هم دریافت کنند اما همچنان به تشخیص قطعی بیماری خود نمیرسند که در نهایت میتواند باعث بروز احساس ناامیدی و خستگی در آنها گردد.
اختلال سایکوسوماتیک یکی از انواع اختلالات روانپزشکی شایع بوده و حدود ۵ الی ٧ درصد جمعیت را درگیر کردهاست. به دلایل نامعلوم خانمها ١٠ برابر بیشتر از آقایان به این اختلال دچار میشوند.
مهمترین انواع اختلالات سایکوسوماتیک شامل موارد زیر است:
این نوع اختلال روانتنی شامل یک بیماری جسمی است که اغلب با مشکلات مربوط به سلامت روان همراه میشود. به عنوان مثال فیبرومیالژیا و سندروم روده تحریکپذیر در این دسته از اختلالات قرار میگیرند.
در این نوع اختلال روانتنی، فرد به دلیل ابتلا به اختلال روانی زمینهای مثل افسردگی و اضطراب دچار علائم و دردهای جسمی میشود. این علائم جسمی میتواند به صورت تغییرات فیزیولوژیک مثل؛ فشارخون بالا، خستگی، کمبود انرژی و عدم تعادل هورمونها باشد.
افراد مبتلا به این نوع از اختلال روانتنی به شدت درمورد علائم خفیف خود یا علائم شایع مثل سردرد مضطرب هستند.
این نوع اختلال سایکوسوماتیک معمولا در اثر آسیب روحی یا جسمی ایجاد میشود وعلائم آن شامل افتادگی پلکها، مشکلات بینایی، از دست دادن حس در قسمت های خاصی از بدن، ناتوانی در صحبت کردن و بیماری ناگهانی است.
این اختلال زمانی به وجود میآید که فرد درد را به صورت مزمن در قسمت های خاصی از بدن یا به مدت طولانی تجربه میکند. این درد ممکن است شدید باشد و چند هفته یا حتی سالها ادامه داشته باشد.
افراد مبتلا به این نوع اختلال روانتنی معمولا با نحوه نگرش به بدنشان مشکل دارند. آنها ممکن است احساس کنند که بدنشان به نوعی دارای ایراد بوده و درباره آن وسواس داشته و خواستار تغییر ظاهر خود از طریق جراحیهای زیبایی باشند.
علت دقیق به وجود آمدن این اختلال هنوز معلوم نیست. بعضی تحقیقات نشان دادهاند که مشکلات جسمی مرتبط با اختلالات ذهنی میتواند به دلیل افزایش فعالیت اعصابی باشند که به مغز و سایر قسمتهای بدن سیگنال (پیام) منتقل میکنند؛ در نتیجه آدرنالین بیشتری وارد جریان خون شده و در نهایت منجر به بروز اضطراب میشود.
احتمال بروز این شرایط ممکن است توسط عوامل مختلفی افزایش پیدا کند، از جمله:
شایعترین علائم جسمی این اختلال به شرح زیر است:
علاوه بر علائم جسمی افراد مبتلا به اختلال سایکوسوماتیک معمولا دارای موارد زیر هستند:
پزشک برای تشخیص اختلال سایکوسوماتیک از موارد زیر شروع میکند:
برای تشخیص قطعی اختلال روانتنی فرد باید دارای موارد زیر باشد:
پزشک معالج ممکن است ابتدا آزمایش خون یا تصویربرداری از قسمتهای مختلف بدن درخواست دهد تا بتواند بیماری جسمی را رد کند و در صورتی که به این باور برسد که علائم بیمار ناشی از اختلال سایکوسوماتیک است، معمولا به جای انجام آزمایشات بیشتر سعی می کنند از بیماران خود در برابر استرس و هزینه آزمایشها و اقدامات غیر ضروری محافظت کنند.
اولین اقدام برای درمان اختلال سایکوسوماتیک شامل مراجعه به روانپزشک و ویزیت مکرر توسط ایشان است. سایر مواردی که به بهبود بیمار کمک میکند شامل موارد زیر است:
راهکارهای موثر در کاهش و مدیریت استرس ممکن است به پیشگیری یا کاهش علائم جسمانی کمک کند. این اقدامات به شرح زیر هستند:
IR-0825-ABD-9916-AS
منابع: uptodate , britannica , my.clevelandclinic , news-medical , birlafertility
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام وقت بخیر
منبع اطلاعات رو میشه لطف کنید بذارید.
درود همراه گرامی، لینک منابع این محتوا در انتها ی آن ذکر شده اند.
Osm Article and very interesting to read!
درود و سپاس از مهرتان