تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / گوارش / ریفلاکس / منظور از رفلاکس در حاملگی چیست؟
آنچه در این مطلب میخوانیم:
خلاصه صوتی این محتوا را بشنویم:
خلاصه صوتی این محتوا را بشنویم:
بیش از نیمی از خانمها در دوران حاملگی به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری علائم سوزش سردل و رفلاکس را تجربه میکنند. سوزش سردل، به دلیل بازگشت اسید معده به داخل مری و تحریک شدن مری و به صورت احساس سوزش و ناراحتی در قفسه سینه بروز پیدا میکند.
معمولا اصطلاح سوزش سردل و رفلاکس به یک منظور استفاده میشوند اما هر کدام تعریف جداگانهای دارند که در ادامه توضیح خواهیم داد.
علائم رفلاکس یا سوءهاضمه در دوران بارداری به شرح زیر است:
این علائم معمولا بعد از خوردن غذا، زمانی که فرد دراز میکشد یا هنگام خم شدن به وجود میآید.
طی فرآیند هضم، مواد غذایی از طریق مری وارد معده میشود. در محل اتصال مری به معده لایه عضلانی وجود داشته که به آن اسفنکتر تحتانی مری گفته میشود و مشابه دریچه عمل میکند؛ به این صورت که به مواد غذایی اجازه ورود به معده را داده و از بازگشت محتویات معده به مری جلوگیری میکند.
زمانی که این دریچه عضلانی به هر دلیلی کارایی کامل نداشته باشد، اسید معده وارد مری شده و باعث بروز علائم سوزش و ناراحتی در اثر تحریک مری میشود. در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی که اتفاق میافتد اسفنگتر تحتانی مری تا حدودی انقباض طبیعی خود را از دست داده و منجر به بروز علائم رفلاکس میشود.
علاوه بر تغییرات هورمونی، زمانی که جنین رشد میکند به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری رحم برای تطابق بزرگ شده و با ایجاد فشار روی معده باعث بازگشت محتویات معده به داخل مری و بروز سوءهاضمه میشود.
در صورتی که مادر باردار شرایط زیر را داشته باشد، با احتمال بیشتری به رفلاکس مبتلا میشود:
تغییرات سبک زندگی بهترین و ایمنترین روش برای رفع علائم رفلاکس در دوران بارداری است. برخی از این توصیهها به شرح زیر است:
در صورتی که علائم رفلاکس با توصیههای گفته شده برطرف نشود، پزشک ممکن است داروهای کاهنده اسید معده که مصرف آنها در دوران بارداری بیخطر است، تجویز کند. این داروها عبارتند از:
در صورت مصرف مکمل آهن باید حتما به پزشک معالج اطلاع داده شود، چون برخی از داروهای ضد اسید ممکن است با مکمل آهن تداخل داشته باشند.
توجه به این نکته ضروری است که هر گونه دارویی در دوران بارداری فقط باید با صلاحدید پزشک مصرف شود.
خانمهای باردار در صورت داشتن علائم شدید و مداوم سوءهاضمه یا سوزش سردل که با درمانهای خانگی بهبود پیدا نمیکند، باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند.
گاهی اوقات درد و سوزشی که فرد در دوران بارداری تجربه میکند، میتواند نشانهای از مشکلات جدیتری مثل پرهاکلامپسی (افزایش فشارخون در دوران بارداری) باشد که نیاز به رسیدگی فوری دارد. سایر علائم پرهاکلامپسی عبارت است از:
همچنین درصورتی که مادر باردار دارای علائم زیر باشد باید سریع به پزشک مراجعه کند:
IR-0825-ABD-9933-AS
منابع: nhs , my.clevelandclinic , healthline , webmd , medicalnewstoday
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام من هفته۱۱بارداریمه لکه هماتوم دارم و معدم هر چی میخورم یک دقیقه بعد بالا میارم واحساس سنگینی دارم بعضی وقطا خون داخل استفراغم میبینم گلوم هم میسوزه چکارکنم یعنی مشکل خاسی دارم؟؟
درود همراه گرامی، از آنجایی که تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری، پزشک معالج است، توصیه می شود با ایشان مشورت فرمایید.
در موقع ناهار و شام بعداز خوردن غذا همش حس میکنم که غذا در گلویم مانده و پایین نرفته(در هفته هشتم بارداری هستم)با راه رفتن هم این مشکل حل نمیشه چیکار کنم؟