تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / علت لرزش دست چیست؛ علائم و نشانه ها و روش های درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
منظور از لرزش انقباضهای غیرارادی و منظم عضلات است که باعث میشود قسمتی از بدن مثلا دستها بلرزد. لرزش دست یکی از شایعترین مشکلاتی است که با آن مواجه میشویم؛ که بعضی اوقات کاملا نرمال و خوشخیم است و یا میتواند مطرح کننده یک مشکل جدی باشد. لرزش دست میتواند با بیماری پارکینسون اشتباه گرقته شود.
به نوعی از لرزش دست که از همه شایعتر است و دلیل مشخصی برای آن وجود ندارد لرزش دست اولیه گفته میشود.
همه ما حداقل درجات خفیفی از لرزش دست را داریم که به اندازهای کم است که در حالت عادی متوجه آن نمیشویم. لرزش دستها در صورتی که دستمان را به صورت کشیده در مقابل بدن قرار دهیم، هنگام استرس و اضطراب، قرار گرفتن در معرض سرما، افزایش سن، بعد از مصرف کافئین و دخانیات بیشتر دیده میشود.
عوامل خطری که شانس ابتلا ما به لرزش دست را زیاد میکنند شامل ژنیتک و افزایش سن است.
لرزش دست میتواند از والدین به ما منتقل شود. از طرفی با افزایش سن به خصوص از سنین ۴۰ سالگی به بعد لرزش دستها بسیار شایع است.
همان طور که گفتیم لرزش دستها میتواند نرمال باشد یا به عنوان نشانهای از بیماریهای سیستم عصبی، عوارض برخی داروها و یا مشکلات سلامتی در نظر گرفته شود.
چند مورد از مهمترین علل لرزش دست را در ادامه بیان خواهیم کرد.
لرزش طبیعی و افزایش یافته دست
دلایلی که باعث افزایش لرزشی که به صورت طبیعی در دستهای ما وجود دارد، میشود شامل موارد زیر است:
مشکلات سیستم عصبی
لرزش دست میتواند در نتیجه مشکلات عصبی در نواحی عمقی مغز که مسئول حرکات بدن است به وجود بیاید. مثل موارد زیر:
بیشتر بخوانید: علت به وجود آمدن بیماری ام اس چیست؟
مشکلات سلامتی
برخی مشکلات ایجاد کننده لرزش دست شامل موارد زیر است:
بیشتر بخوانید: نشانه های افسردگی چیست؟ علائم افسردگی و ناراحتی اعصاب را در این مطلب بخوانید.
داروهایی که لرزش دست ایجاد میکنند
بعضی از داروها که باعث ایجاد لرزش دست میشوند در اینجا نام میبریم:
همانطور که گفتیم لرزش دست میتواند مطرح کننده شرایط جدی آسیب سلامتی یا عوارض داروها باشد. بنابراین بهتر است در صورت وجود لرزش دست آن را جدی بگیریم و به پزشک مراجعه کنیم.
دو نوع اصلی لرزش دست داریم:
اگر به صورت ناگهانی دچار لرزش دست قابل توجه شدیم، یا اگر از قبل لرزش دست داشتهایم و لرزش دستمان شدیدتر شده یا با فعالیتهای روزمرهمان تداخل پیدا کرده بهتر است در اولین فرصت به پزشک به مراجعه کنیم.
اگر علت لرزش دستها مشخص باشد با درمان عامل زمینهای لرزش هم برطرف میشود اما در صورتی که لرزش دست ما از نوع اولیه باشد درمان قطعی برای آن وجود ندارد و فقط میتوان با استفاده از برخی اقدامات یا داروها از شدت آن کم کرد.
داروهای مورد استفاده در درمان لرزش دست بعضی از داروهای ضدتشنج به تنهایی یا به صورت ترکیب با داروهایی مثل پروپرانولول است که با نظر پزشک تجویزمیشوند.
گاهی اوقات پزشک ار سم بوتولینوم یا همان بوتاکس استفاده میکند که عضلهای که به طور مداوم منقبض میشود ضعیف کند و از شدت لرزش کم کند.
علاوه بر اینها یک سری دستگاههایی تولید شدهاند که استفاده از آنها به انجام کارهای روزمره ما کمک میکند.
بنا بر صلاح دید پزشک از روشهای جراحی هم میتوان برای کنترل لرزش دست استفاده کرد.
لرزش دست نوع اولیه خطرناک نیست اما به مرور زمان میتواند برای ما آزاردهنده باشد. یک سری راهکارهای پیشنهاد شده برای کاهش لرزش دست را در اینجا مطرح میکنیم:
در صورتی که لرزش دست ما از نوع اولیه باشد، به صورت غیر قابل پیش بینی اتفاق میافند بنابراین نمیتوانیم از بروز آن پیشگیری کنیم. مگر اینکه علل دیگری که نام بردیم مطرح باشد که باید عامل زمینهای به وجود آورنده آن اصلاح شود.
منابع: hopkinsmedicine , clevelandclinic , medicalnewstoday , nhs.uk , mayoclinic
IR-0125-ABD-9163-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.