همهچیز درباره سندرم پیش از قاعدگی
در این مطلب از سیات دکتر عبیدی به بررسی سندرم پیش از قاعدگی (PMS) پرداختهایم و علائم، روشهای درمان و راههای تشخیص آن را بررسی کردهایم.
تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
از هر سه زن بالای پنجاه سال، یک نفر و از هر پنج مرد بالای پنجاه سال هم یک نفر، شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان را تجربه میکند. عوارض جدی پوکی استخوان ما را بر آن داشت تا در این مطلب به این بیماری، علل اصلی و عوامل افزایشدهنده خطر ابتلا و راهکارهای پیشگیری و درمان آن بپردازیم.
پوکی استخوان وضعیتی است که در آن استخوانها نازک، ضعیف و احتمال شکستگی آنها بیشتر میشود.
استخوانهای ما، درست مثل سایر بافتهای بدن، در طول زمان تغییر میکنند. در واقع، بدن به طور طبیعی استخوانهای قدیمی و آسیبدیده را با سلولهای جدید استخوانی جایگزین میکند. این فرآیند بازسازی استخوان نامیده میشود.
تا حدود سی سالگی، بدن تقریباً به همان سرعتی که بافت استخوانی قدیمی را حذف میکند، استخوان جدید میسازد. به عبارت دیگر، بازسازی استخوان متعادل است. بعد از سنین سی تا چهل سالگی، بازسازی استخوان ممکن است به تدریج نامتعادل شود و روند حذف سلولهای استخوانی قدیمی سریعتر از جایگزینی آنها باشد. در نتیجه با افزایش سن، تراکم استخوانها و به دنبال آن استحکام و کیفیت آنها کاهش پیدا میکند.
به طور کلی شیوع پوکی استخوان به دلایل زیر، در زنان بیشتر از مردان است:
ضعف استخوان در مردان معمولاً در اواخر زندگی ایجاد میشود، چرا که کاهش سطح هورمون تستوسترون بهتدریج و با افزایش سن اتفاق میافتد.
ضعیف شدن استخوان میتواند در سنین پایینتر هم در مردان و در زنان به دلایل مختلفی مثل تغذیه نامناسب و بیتحرکی پیش بیاید.
استئوپنی وضعیتی است که در آن توده استخوانی کاهش پیدا کرده، اما نه به اندازهای که بتوانیم آن را پوکی استخوان بدانیم. میتوانیم استئوپنی را به عنوان مرحله پیش از پوکی استخوان در نظر بگیریم. این شرایط در صورتی که بازسازی نامتعادل استخوان با افزایش سن ادامه پیدا کند، در نهایت به پوکی استخوان منجر میشود. در استئوپنی هم خطر شکستگی بیشتر از حد طبیعی است، اما نه به اندازه زمانی که به پوکی استخوان مبتلا باشیم.
تحلیل استخوان بیشتر در ستون فقرات، ساعد و قسمت بالای استخوان ران پیش میآید و شکستگی ستون فقرات، مچ دست و لگن آسیبهای شایع در افراد مسن بهشمار میآیند.
معمولاً اولین علامتی که نشان میدهد استئوپنی به بیماری پوکی استخوان تبدیل شده، شکستگی استخوان در اثر یک ضربه خفیف است؛ ضربهای که در افراد سالم احتمالا به شکستگی منجر نمیشود.
بیشتر افراد مبتلا به پوکی استخوان سن بالای پنجاه سال دارند، چرا که بعد از این سن سرعت تشکیل استخوان کمتر از تحلیل استخوان است.
بعد از سی سالگی ورزشهای استقامتی (مثل دویدن، کوه نوردی و…) میتوانند روند تحلیل استخوانی را کندتر کنند، هرچند نمیتوانند به تنهایی باعث ساخت استخوان شوند.
سطح بعضی از هورمونهای جنسی (استروژن در هر دو جنس و تستوسترون در مردان) در روند ساخت و بازسازی استخوانها نقش دارد، از جمله:
کاهش سطح هورمونهای جنسی و سایر عوامل مرتبط با افزایش سن، سرعت تخریب بافت استخوانی را افزایش میدهند و باعث میشوند که سلولهای استخوانی بیشتری نسبت به آنچه جایگزین میشود، برداشته شود. این مسئله منجر به تحلیل پیشرونده استخوان میشود.
موارد زیر خطر ابتلا به پوکی استخوان را بیشتر میکنند:
بعضی عوامل دیگری که میتوانند بدون ارتباط با تراکم استخوان، سن یا جنسیت، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند عبارتند از:
بعضی از مهمترین داروهایی که خطر پوکی استخوان را افزایش میدهند، عبارتند از:
تعدادی از بیماریهایی که خطر پوکی استخوان را افزایش میدهند، عبارتند از:
شکستگی استخوان، بهویژه در ستون فقرات یا لگن، جدیترین عارضه پوکی استخوان است. شکستگی لگن در بیشتر موارد بر اثر زمین خوردن ایجاد میشود و میتواند به ناتوانی و حتی افزایش خطر مرگ در سال اول پس از ایجاد این آسیب منجر شود.
در بعضی موارد، شکستگی استخوان در ستون فقرات ممکن است بدون زمین خوردن هم اتفاق بیفتد. ضمن اینکه مهرههای ستون فقرات ممکن است تا حدی ضعیف بشوند که باعث کمردرد، کاهش قد و حالت خمیده به جلو شوند.
پزشک ممکن است در یک معاینه روتین علائم پوکی استخوان، مثل کاهش قابلتوجه قد (با افزایش سن) را هم بررسی کند. این مسئله بهویژه در صورت داشتن سابقه خانوادگی پوکی استخوان، ابتلا به بیماریهایی که خطر شکستگی را افزایش میدهند یا مصرف داروهایی که میتوانند منجر به تحلیل استخوان شوند، مهم است.
در مراجعه برای تشخیص و بررسی پوکی استخوان، پزشک ما را معاینه میکند و سابقه پزشکی ما را با چند پرسش بررسی میکند؛ از جمله پرسش درباره:
پزشک ممکن است برای تشخیص پوکی استخوان درخواست انجام چند آزمایش را هم داشته باشد. این آزمایشها مشخص میکنند که آیا توده استخوانی ما کاهش پیدا کرده یا نه و این مشکل چقدر شدید است. این آزمایشها معمولاً شامل موارد زیرند:
تحلیل و شکستگی استخوان نباید بخشی اجتنابناپذیر از پیری باشد. پزشک میتواند بر اساس سابقه پزشکی و نتایج آزمایشها، یک برنامه درمانی برای محافظت و بهبود استخوانها و جلوگیری از زمین خوردن که ممکن است به شکستگی منجر شود، در اختیار ما قرار بدهد.
پیشگیری و درمان پوکی استخوان شامل یک یا چند مورد از موارد زیر است:
زمینخوردن میتواند به شکستگی استخوان منجر شود. بسیاری از زمین خوردنها ناشی از عواملی مثل سطوح لغزنده یا مرطوب، نور ضعیف، کفش نامناسب، فقدان نرده و مسیرهای به هم ریخته در خانهاند.
تحقیقات نشان میدهند که حتی تغییرات ساده در خانه (جایی که بیشتر زمین خوردنهای سالمندان اتفاق میافتد)، میتواند به میزان قابل توجهی خطر زمین خوردن و آسیبهای مرتبط را کم کند.
این اصلاحات موارد زیر را شامل میشوند:
با توجه به عوارض جدی پوکی استخوان از جمله شکستگی استخوان که در بعضی موارد میتواند به ناتوانی فرد منجر شود، لازم است با انتخاب یک سبک زندگی سالم از جمله ورزش، سعی در ساخت و حفظ استخوانهایی مستحکم داشته باشیم.
IR-0727-ABD-3844-AS
منابع:
دیدگاه کاربران