تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / درد / درد قاعدگی / علت درد قاعدگی و کاهش سریع درد پریود
آنچه در این مطلب میخوانیم:
خلاصه صوتی این محتوا را بشنویم:
خلاصه صوتی این محتوا را بشنوید:
بیشتر زنان درد قاعدگی را تجربه می کنند. به صورت عمومی دردهای قاعدگی به شکل فشار و پیچش در پایین شکم همزمان یا کمی قبل از آغاز قاعدگی ظاهر میشوند. درد پریود عموما ۲۴ -۷۲ ساعت طول میکشد و از هر ۴ زن، ۳ نفر آن را تجربه میکنند. جالب است بدانید درد پریود در بعضی از افراد آنقدر شدید است که فرد از انجام کارهای روزمرهاش باز میماند (یک نفر از هر ۱۰ نفر). اما در بعضی از خانمها درد بسیار خفیف است.
علت شروع این دردها و چگونگی کاهش درد آن را با هم میخوانیم.
درد قاعدگی که در پزشکی اصلاحا به آن دیسمنوره گفته میشود، به دلیل انقباض دیواره عضلانی رحم اتفاق میافتد. انقباضات خفیف به طور مداوم در رحم به وجود میآید؛ هر چند این انقباضات به اندازهای خفیف هستند که فرد متوجه آنها نخواهد شد.
در دوره قاعدگی، انقباضات رحمی برای کمک به ریزش دیواره داخلی رحم شدت میگیرند.
زمانی که دیواره رحم منقبض میشود، عروق خونی موجود در لایههای دیواره رحم فشرده شده و خونرسانی و اکسیژنرسانی به رحم به طور موقت، قطع میگردد. در غیاب اکسیژن، بافت رحم شروع به آزادسازی نوعی ماده شیمیایی کرده که باعث تشدید درد میشود.
وقتی بدن ما شروع به آزادسازی این مواد شیمیایی محرک درد میکند، در ادامه مواد دیگری از جمله پروستاگلاندینها تولید میشوند. پروستاگلاندین با انقباض بیشتر دیواره رحم درد را زیاد میکند.
با توجه به تحقیقات انجام شده هنوز مشخص نیست که چرا برخی زنان درد پریودی شدیدتری را نسبت به سایرین تجربه میکنند. یکی از تئوریهای مطرح شده برای توجیه این مشکل این است که برخی زنان مقداری پروستاگلاندین آماده در بدن خود دارند که باعث به وجود آمدن درد شدید میشود.
درد پریودی یا دیسمنوره به دونوع اولیه و ثانویه تقسیمبندی میشود:
بیشتر بخوانید: کمردرد مزمن چیست؟ علت و درمان کمرد درد شدید
هدف از درمان و تسکین درد پریودی، به حداقل رساندن میزان درد است. درد باید حداقل به اندازهای کاهش یابد که به فرد اجازه انجام اغلب فعالیتهای روزانه را بدهد.
درمان دیسمنوره اولیه (درد قاعدگی اولیه) معمولا به صورت تجربی است و نیازی به انجام اقدامات تشخیصی از جمله؛ آزمایشات، تصویربرداری و لاپاروسکوپی ندارد. این در حالی است که برای درمان دیسمنوره ثانویه (درد قاعدگی ثانویه) لازم است با استفاده از اقداماتی که گفته شد، عامل ایجاد آن شناسایی و در صورت امکان برطرف شود.
درمانهایی که برای بهبود درد پریودی اولیه توسط پزشک توصیه میشوند شامل موارد زیر است؛
اقداماتی که میتوانیم در منزل برای کاهش درد پریودی انجام دهیم شامل موارد زیر است؛
برای کاهش درد پریودی علاوه بر مواد غذایی برخی مکملهای حاوی ویتامینها و مواد معدنی زیر توصیه شدهاست؛
مواد غذایی که به تسکین درد پریود کمک میکنند، شامل موارد زیر است؛
بیشتر بخوانید: علائم کبد چرب چیست و چگونه درمان میشو؟
در صورتی که درد پریودی، هر ماه باعث ایجاد اختلال در عملکرد فرد میشود بهتر است به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد.
همچنین در صورت داشتن علائم زیر مراجعه به پزشک ضروری است:
در ادامه سوال PMS چیست باید بدانیم معمولا علائم PMS بین ۱-۲ هفته قبل از شروع پریود ظاهر میشوند. افزایش وزن، احساس نفخ در شکم، زودرنجی و آزردهخاطری، خستگی مفرط و بیحوصلگی از علائم بارز PMS است.
این سندروم قابل درمان است و در صورتی که ما را اذیت میکند با مراجعه به پزشک میتوانیم بهترین درمان لازم را با توجه به شرایط خودمان آغاز کنیم.
IR-0625-ABD-9657-AS
منابع: mayoclinic، nhs.uk، acog، healthline , my.clevelandclinic , uptodate
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سه یا چهار روز قبل از شروع هر دوره هر روز یک قرص کلسیم و یک ویتامین e بخورید ماه اول درد کم میشه و ماه دوم و سوم به بعد اصلا درد نخواهید داشت.
سلام مطالبتان خیلی خوب بود ممنون
میگم من وقتی دردم می گیره یه قرص استامینوفن کدئین می خورم بعد چند دقیقه خو می شم
توت فرنگی خیلی سرده چجوری برای درد پریود خوبه
درود. همراه گرامی مصرف توت فرنگی با توجه به خاصیت ضدالتهاب و کمک به کاهش دردهای دوره قاعدگی توصیه می شود. پاینده باشید
ممنون از مطالب خوب تون
درود و سپاس از مهرتان
سلام من خیلی درد دارم باید چیکار کنم
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام من درد خیلی بدی دارم تو دورم و حتما باید امپول اپوتل بزنم
دکتر رفتم سونوگرافی انجام دادم میگن مشکلی نیست طبیعی
و جدیدا دردم خیلی شدید تر از قبل شده
باید چیکار کنم
درود همراه گرامی، پزشک معالج تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری است و بر اساس اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما ، شما را راهنمایی خواهند کرد. توصیه می شود با ایشان مشورت فرمایید.
سلام
من هم مثل بانوان دیگر درد قاعدگی شدید را تجربه میکنم اوایل کمتر بود از سه دوره درد شدید دارم
چرخه قاعدگی نا منظم هم دارم این دفعه دوره ۴۸ روزه بود لطفا یک را حل
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست